Ce este o examinare RMN de mână

Un RMN de mână evidențiază imagini tridimensionale detaliate ale oaselor, ligamentelor și vaselor de sânge de la nivelul pumnului. La SANADOR, pacienții au acces la investigații de radiologie și imagistică medicală realizate cu aparatură performantă, pentru un diagnostic rapid și precis.

Articulația mâinii și pumnului este extrem de complexă, cuprinzând numeroase elemente osoase, musculare, ligamentare și nervoase, de mici dimensiuni care, împreună, permit gradul mare de mobilitate și dexteritate. Un RMN de pumn este adesea considerat cea mai bună opțiune imagistică în investigarea și diagnosticarea diferitelor afecțiuni musculoscheletice ale mâinii și pumnului.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de rezonanță magnetică la articulația mâinii

Rezonanță magnetică la pumn sau rezonanța magnetică la articulația mâinii poate fi realizată cu sau fără injectarea intravenoasă a unei substanțe de contrast, cu ajutorul căreia imaginile sunt îmbunătățite.

Contrastul intravenos cu gadoliniu rar este utilizat în cazul anomaliilor palpabile, în diferențierea leziunile solide de cele chistice, în identificarea sinovitei active (pentru artropatiile inflamatorii cunoscute), ca diagnostic inițial al unei artropatii inflamatorii, precum și pentru urmărirea răspunsului terapeutic.

Indicațiile unui examen RMN la mână

Indicațiile rezonanței magnetice la articulația mâinii sunt multiple. Cele mai frecvente afecțiuni care pot fi diagnosticate prin această investigație sunt:

  • Fracturile oculte. Un RMN de mână are este deosebit de util pentru vizualizarea măduvei osoase, fiind extrem de eficient în identificarea fracturilor și net superior examenului computer tomograf sau scintigrafiei osoase. RMN 3 Tesla la articulația mâinii poate identifica fracturile pumnului. De asemenea, este folosit în identificarea etiologiei traumatismelor repetitive la nivelul pumnului, cum sunt cazurile de impactare ulnară sau fractura ulnară.
  • Osteonecroza. Un IRM de mână identifică precoce necroza avasculară (care poate scăpa examenului radiografic) și ajută, astfel, la inițierea timpurie a tratamentului, cu evoluție ulterioară favorabilă.
  • Leziunile ligamentare și tendinoase, inflamații și afecțiuni articulare inflamatorii sau leziuni musculare. Acestea apar fondul unei boli autoimune (de exemplu, artrita reumatoidă) sau post traumatic/suprasolicitare („deget în resort”, leziunile de scripete). RMN de mână este util în diagnosticarea leziunilor ligamentului ulnar colateral al degetului mare.
  • Mase tumorale, chistice, vasculare. IRM de mână și pumn ajută la diagnosticarea diverselor formațiuni, cum ar fi:  tumora cu celule gigant a tecii tendonului (a doua cea mai frecventă cauză a tumorilor de la nivelul mâinii), malformațiile vasculare, tumorile glomice, precum și chistul sinovial atipic.
  • Leziunile nervoase. Cele  mai cunoscute și frecvente afecțiuni sunt: sindromul de tunel carpian, neuropatia ulnară. RMN de pumn ajută și în identificarea sindromului Wartenberg (apărut frecvent ca urmare a presiunii exercitate de ceas sau brațară) la nivelul pumnului.

Avantajele unui RMN 3 Tesla de mână

Scanerele RMN sunt de 1,5T sau 3T, dar ce semnifică acest detaliu?  Tesla este unitatea de măsură a intensității câmpului magnetic. Cu cât Tesla este mai mare, cu atât mai puternic este magnetul și calitatea imaginilor obținute este superioară.

Așadar, atunci când este necesar un examen imagistic cât mai detaliat, RMN 3 Tesla la articulația mâinii sau pumnului este investigația potrivită.

Pregătirea pentru IRM la articulația mâinii

Pregătirea în vederea unui IRM la articulația mâinii (sau IRM de pumn) începe prin efectuarea unui istoric medical al pacientului. 

Rezonanța magnetică la articulația mâinii implică un câmp magnetic care se extinde mai departe de aparat și care poate genera forțe puternice asupra obiectelor magnetizabile din jur. Din acest motiv, pacientul trebuie să menționeze dacă are o intervenție care a inclus implanturi din metal: ace, plăci, clipsuri de anevrism, șuruburi, capse, proteze articulare, implanturi cohleare, stimulatoare cerebrale profunde, valve cardiace artificiale sau stenturi, pompă de insulină. De asemenea, acesta trebuie să precizeze dacă are un corp străin metalic în ochi sau o capsulă endoscopică.

Protezele sau obiectele metalice din sferă ortopedică sunt alcătuite din titan, material compatibil cu examenul RMN de mână/pumn, însă materialele stomatologice ortodontice din  crom-cobalt și oțel inoxidabil sunt incompatibile cu examenul RMN.

Pacientul este informat că aparatul produce zgomot, intensitatea sunetului ajungând uneori la 120 decibeli (similar unei sirene de ambulanță sau unui concert de muzică simfonică/rock). În timpul procedurii vor fi folosite căști sau dopuri de urechi pentru atenuarea zgomotului.

Totodată, pacientul este informat de posibile stimulări nervoase, senzații similare spasmului, care pot apărea în urma schimbării rapide a câmpurilor magnetice. Pacientul primește informații și în legătură cu durata evaluării, deoarece unele afecțiuni articulare de la nivelul mâinii pot fi dureroase (prin inflamație sau anchiloză articulară), ceea ce face dificilă menținerea prelungită a poziției recomandate. 

Un RMN la încheietura mâinii poate dura între 15 și 45 de minute, interval de timp dictat de complexitatea cazului, de mobilitatea pacientului și de tipul de aparat utilizat. Pacientul trebuie să poarte un halat de spital, nu sunt permise bijuteriile sau piercing-urile.  Nu există indicații speciale sau restricții alimentare care să influențeze examenul RMN de mână.

În cazul unui RMN de pumn cu substanță de contrast, înainte de administrarea acestei substanțe, este necesară evaluarea suplimentară în următoarele cazuri:

  • afectare renală - pacienții care urmează tratament de hemodializă și prezintă antecedente de afectare renală (transplant renal, rinichi unic, tumori renale), insuficiență renală cunoscută sau risc de insuficiență renală, factori de risc pentru fibroză sistemică nefrogenă (NSF);
  • istoric de reacție alergică sau șoc anafilactic după gadoliniu;
  • administrare de substanță de contrast în ultimele 24 de ore;
  • hipertensiune arterială sau diabet zaharat sub tratament, dacă  rata filtrării glomerulare (RFG)  este mai mică de 35 ml/min/1,73 m2;
  • Pacienții cu RGF sub 30 mL/min/1,73 m2;
  • Pacientele  însărcinate, administrarea de substanță de contrast în timpul sarcinii având la bază o evaluare a raportului risc-beneficiu.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum se realizează un RMN la încheietura mâinii

Pentru realizarea unui examen prin rezonanță magnetică la încheietura mâinii, pacientul va fi poziționat în interiorul unui magnet de dimensiuni mari, așezat pe o masă, cu fața în jos, cu unul sau ambele brațe deasupra capului. Această poziție este avantajoasă, întrucât plasează articulația în apropierea izocentrului câmpului magnetic, însă poate fi incomodă, deoarece pacientul trebuie să stea nemișcat pentru obținerea unor imagini de calitate superioară.

Pentru rezonanță magnetică la încheietura mâinii sau pumnului pot fi luate în considerare și variante mai confortabile, precum poziția în decubit dorsal (stat pe spate, cu fața în sus) și cu brațul în lateral, însă aceasta poate duce la diminuarea semnalului și la reducerea calității imaginii. O altă variantă este poziția „Rugăciunii” - pacientul  va sta pe o parte, cu cotul flectat, astfel ca încheietura mâinii să fie adusă lângă față, mai aproape de izocentrul magnetului.

Pentru confortul pacientului și siguranța examinării, tehnicianul va comunica prin intermediul  unui sistem de interfon și pacientul va fi urmărit prin geamul de legătură.

Ce urmează după un examen IRM la mână

După finalizarea examenului de rezonanță magnetică la mână, pacientul va aștepta interpretarea investigației, ulterior se va prezenta la medicul prescriptor cu rezultatul. Până la sosirea rezultatelor, în funcție de caz, pacientul va urma recomandările primite la consultul inițial.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Contraindicații ale examinării prin rezonanță magnetică la mână 

Contraindicațiile unui RMN la articulația mâinii sunt cele valabile pentru orice examen RMN.

Contraindicațiile absolute sunt:

  • dispozitivele cardiace implantabile (stimulatoarele cardiace, defibrilatoarele cardiace implantabile);
  • corpii străini metalici intraoculari;
  • neurostimulatoare implantabile;
  • implanturile cohleare/ auditive;
  • pompele de perfuzie (pentru administrarea chimioterapiei, insulinei, analgezicelor);
  • cateterele cu componente metalice (cateter Swan-Ganz);
  • fragmentele metalice (alice de pușcă, gloanțe și șrapneluri metalice);
  • clemele pentru anevrism de arteră cerebrală;
  • implanturi dentare magnetice (materialele stomatologice ortodontice din crom-cobalt și oțel inoxidabil)
  • protezele ortopedice din titan.

Contraindicațiile relative sunt:

  • stenturile pentru arterele coronariene și periferice;
  • stenturile pentru căile respiratorii sau traheostomele (dacă stentul este din plastic, RMN-ul poate fi efectuat);
  • dispozitivul intrauterin (DIU necunoscute sunt acceptate numai la scanarea 1,5 T);
  • protezele oculare, clemele chirurgicale sau firele de sutură;
  • filtrul de venă cavă inferioară (dacă marca și modelul filtrului sunt necunoscute, pacientul poate fi examinat cu IRM de 1,5T după șase săptămâni de la implantare);
  • plasturii transdermici care conțin metale (vor fi îndepărtați înainte de procedură);
  • tatuajele vechi (pigmenții de culoare  albastră și neagră pot conține o cantitate mai mare de oxid de fier; iar dacă tatuajul se află în zona ce necesită scanare RMN și are mai puțin de șase săptămâni, pacientul va fi reprogramat),
  • colonoscopia efectuată  în ultimele două luni (este necesară obținerea detaliilor referitoare la eventuale cleme endoscopice sau dacă a fost utilizată capsula endoscopică).
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Rolul rezonanței magnetice în diagnosticul afecțiunilor mâinii

Disponibilitatea scanerelor RMN 1.5 T și 3T (precum și a antenelor specializate) a înlesnit considerabil adresabilitatea investigării afecțiunilor musculoscheletice de la nivelul mâinii/pumnului, cu rezultate precise și fără expunerea la radiații ionizante. Astfel, aceste proceduri se dovedesc a fi un ajutor valoros în diagnosticarea și tratarea acestor afecțiuni.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

RMN de mână la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la servicii performante de radiologie-imagistică cu echipamente moderne, esențiale pentru stabilirea unui diagnostic corect și recomandarea celui mai bun plan de tratament. Examinările RMN sunt efectuate cu echipamente de ultimă generație RMN 3 Tesla, care asigură o rezoluție superioară, pentru observarea celor mai mici detalii anatomice.

În cazul în care este necesară evaluarea unor afecțiuni cu grad sporit de complexitate, tehnologia de ultimă generație permite efectuarea unor examene complete. În funcție de indicația stabilită, la SANADOR pacienții au acces și la alte investigații imagistice performante, precum CT 128 slice și artrografie RMN.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR