Pregătirea pentru IRM la articulația mâinii
Pregătirea în vederea unui IRM la articulația mâinii (sau IRM de pumn) începe prin efectuarea unui istoric medical al pacientului.
Rezonanța magnetică la articulația mâinii implică un câmp magnetic care se extinde mai departe de aparat și care poate genera forțe puternice asupra obiectelor magnetizabile din jur. Din acest motiv, pacientul trebuie să menționeze dacă are o intervenție care a inclus implanturi din metal: ace, plăci, clipsuri de anevrism, șuruburi, capse, proteze articulare, implanturi cohleare, stimulatoare cerebrale profunde, valve cardiace artificiale sau stenturi, pompă de insulină. De asemenea, acesta trebuie să precizeze dacă are un corp străin metalic în ochi sau o capsulă endoscopică.
Protezele sau obiectele metalice din sferă ortopedică sunt alcătuite din titan, material compatibil cu examenul RMN de mână/pumn, însă materialele stomatologice ortodontice din crom-cobalt și oțel inoxidabil sunt incompatibile cu examenul RMN.
Pacientul este informat că aparatul produce zgomot, intensitatea sunetului ajungând uneori la 120 decibeli (similar unei sirene de ambulanță sau unui concert de muzică simfonică/rock). În timpul procedurii vor fi folosite căști sau dopuri de urechi pentru atenuarea zgomotului.
Totodată, pacientul este informat de posibile stimulări nervoase, senzații similare spasmului, care pot apărea în urma schimbării rapide a câmpurilor magnetice. Pacientul primește informații și în legătură cu durata evaluării, deoarece unele afecțiuni articulare de la nivelul mâinii pot fi dureroase (prin inflamație sau anchiloză articulară), ceea ce face dificilă menținerea prelungită a poziției recomandate.
Un RMN la încheietura mâinii poate dura între 15 și 45 de minute, interval de timp dictat de complexitatea cazului, de mobilitatea pacientului și de tipul de aparat utilizat. Pacientul trebuie să poarte un halat de spital, nu sunt permise bijuteriile sau piercing-urile. Nu există indicații speciale sau restricții alimentare care să influențeze examenul RMN de mână.
În cazul unui RMN de pumn cu substanță de contrast, înainte de administrarea acestei substanțe, este necesară evaluarea suplimentară în următoarele cazuri:
- afectare renală - pacienții care urmează tratament de hemodializă și prezintă antecedente de afectare renală (transplant renal, rinichi unic, tumori renale), insuficiență renală cunoscută sau risc de insuficiență renală, factori de risc pentru fibroză sistemică nefrogenă (NSF);
- istoric de reacție alergică sau șoc anafilactic după gadoliniu;
- administrare de substanță de contrast în ultimele 24 de ore;
- hipertensiune arterială sau diabet zaharat sub tratament, dacă rata filtrării glomerulare (RFG) este mai mică de 35 ml/min/1,73 m2;
- Pacienții cu RGF sub 30 mL/min/1,73 m2;
- Pacientele însărcinate, administrarea de substanță de contrast în timpul sarcinii având la bază o evaluare a raportului risc-beneficiu.