Ce este un RMN de cord

Un RMN de cord este o investigație imagistică performantă, noninvazivă și neiradiantă, utilizată pentru diagnosticul unor afecțiuni congenitale sau dobândite ale inimii. La SANADOR, examenul RMN cardiac este realizat cu echipamente de ultimă generație, cu putere 3 Tesla, pentru un diagnostic rapid și de înaltă precizie.

Aparatul RMN utilizează un câmp magnetic puternic, unde de radiofrecvență și un soft computerizat special, ce permite obținerea unor imagini multiplanare, de înaltă calitate, ale structurilor din interiorul și din jurul cordului.

Astfel, cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică la inimă (IRM de cord) pot fi evaluate structuri cardiace, precum valvele, miocardul (mușchiul inimii) și vasele sanguine principale, cu o acuratețe superioară altor metode de radiodiagnostic convenționale, de tipul radiografiei, ecografiei cardiace sau tomografiei computerizate. Cu ajutorul imaginilor obținute utilizând o gamă largă de secvențe, IRM-ul cardiac permite o definire mai bună a țesuturilor moi cardiace, fără a utiliza radiații ionizante.

Principiul de funcționare a aparatului de RMN este diferit față de cel al metodelor convenționale. Acesta utilizează un câmp magnetic puternic, ce determină o realiniere temporară a protonilor de hidrogen, prezenți în cantități ridicate în apa din organism. În timp ce se realiniază, protonii emit semnale radio pe care un computer specializat le recepționează. Aceste semnale de energie sunt mai apoi convertite în imagini pe un monitor, ce pot fi reconstruite în mai multe planuri. Imaginile obținute vor fi apoi prelucrate și interpretate de către medicul radiolog în vederea formulării unui diagnostic. 

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de RMN cardiac

  • RMN de cord nativ – reprezintă investigația standard, efectuată fără a fi necesară administrarea unui medicament în prealabil;este indicată pentru pacienții cu funcție renală alterată (boală cronică de rinichi), care au contraindicație la utilizarea substanței de contrast și, uneori, în cazul pacienților cu alergii severe.
  • RMN de cord cu substanță de contrast – prin injectarea unei substanțe de contrast pe cale intravenoasă, acuratețea imaginilor obținute este îmbunătățită; substanța injectată este mai departe distribuită către diversele țesuturi, crescând contrastul între diversele structuri și permițând o evaluare mai bună a structurilor examinate; de asemenea, substanța de contrast permite identificarea acelor zone lipsite de aport vascular și a celor cicatriciale, fiind deosebit de utilă în cazul pacienților cu ischemie cardiacă și în evaluarea consecințelor post-infarct miocardic.

Avantajele unui RMN de cord 3 Tesla

Aparatele de rezonanță magnetică pot fi diferite, în funcție de puterea magnetului utilizat. Cele mai multe aparate utilizate astăzi sunt cele de 1,5 Tesla (T), respectiv de 3T. Un RMN de cord 3 Tesla prezintă avantaje atât în ceea ce privește rapiditatea achiziției, cât și calitatea imaginilor obținute, întrucât aparatele de RMN 3 Teslaau un câmp magnetic de două ori mai puternic decât cele de 1,5 Tesla. 

Astfel, efectuarea unui IRM cardiac 3 Tesla permite obținerea unor imagini de o rezoluție superioară, îmbunătățind acuratețea diagnostică și într-un timp mai scurt de examinare, ceea ce poate fi deosebit de util în cazul pacienților claustrofobi sau anxioși. Prin urmarem, există mai multe indicații ale unui RMN 3 Tesla la inimă.

Indicațiile unui RMN la inimă

Un RMN la inimă poate fi efectuat la recomandarea medicului cardiolog, fiind necesar pentru diagnosticul și monitorizarea evoluției unor afecțiuni cardiovasculare, pentru ghidarea tratamentului sau pentru planificarea preoperatorii a unei operații la inimă.

Astfel, RMN-ul cardiac poate fi recomandat pentru diagnosticul unor afecțiuni cardiovasculare, precum:

De asemenea, un RMN la inimă poate fi indicat pentru:

  • Monitorizarea evoluției miocardului post-infarct;
  • Evaluarea pacienților cu insuficiență cardiacă;
  • Planificarea preoperatorie a tratamentului unei afecțiuni cardiace; de exemplu, localizarea unei leziuni care necesită tratament prin ablație;
  • Evaluarea rezultatelor intervențiilor chirurgicale cardiace, în special în cazul tratamentului afecțiunilor congenitale;
  • Evaluarea funcției cardiace în cazul unor pacienți cu aritmii severe sau cu sincope de cauză neexplicată;
  • Monitorizarea hipertensiunii pulmonare.

Pregătirea pacientului pentru IRM de cord

Pregătirea pacientului pentru efectuarea unui IRM la inimă este minimă, investigația fiind în mare parte lipsită de reacții adverse. Această investigație este sigură inclusiv pentru femeile însărcinate, însă, din cauza câmpului magnetic foarte puternic care acționează la nivelul corpului în timpul scanării, este recomandată evitarea efectuării procedurii în primul trimestru de sarcină.

Pentru început, pacientul va fi supus unei anamneze, în care i se vor adresa câteva întrebări referitoare la implanturi metalice, istoricul de alergii și dacă este cunoscut cu afecțiuni renale. Pentru a putea intra în camera de scanare RMN, pacientul va fi rugat să se dezbrace de hainele personale (care vor fi înlocuite cu o cămașă de spital) și să lase într-o cameră separată orice aparat electronic deținut, bijuterii, curele, ochelari de soare, agrafe de păr, proteze auditive sau dentare etc.

Deținerea unor dispozitive cardiace implantabile (pacemakere sau defibrilatoare), stenturi metalice, anumite proteze ortopedice, implanturi cohleare sau dispozitive intrauterine (sterilet), poate contraindica efectuarea examenului RMN, cu excepția cazurilor în care dispozitivul deținut este compatibil cu investigația. Orice obiect metalic poate crea interferențe cu câmpul magnetic al aparatului de RMN, afectând calitatea imaginilor. De aceea, pacientul trebuie să comunice în prealabil dacă deține un astfel de obiect, pentru a putea consulta lista dispozitivelor permise și pentru a stabili dacă este eligibil pentru efectuarea investigației.

Substanța de contrast utilizată cel mai adesea este gadolinium. Aceasta prezintă un risc redus de declanșare a unor reacții alergice severe, cel mai adesea determinând manifestări precum urticaria, ce pot fi ameliorate rapid, cu medicație adecvată. Cu toate acestea, afectarea severă a funcției renale poate reprezenta o contraindicație pentru utilizarea substanței de contrast, motiv pentru care, în cazul acestor pacienți este necesară evaluarea funcției renale înainte de efectuarea procedurii.

Consumul de alimente solide sau lichide, precum și administrarea medicației de fond este permisă înaintea efectuării examenului RMN cardiac. În unele cazuri poate fi necesară evitarea consumului de alimente cu aproximativ 2-3 ore înainte de intervenție, însă acest lucru va fi comunicat în prealabil de către medic.

Cum se realizează un IRM cardiac?

Pacientul, odată intrat în camera de scanare, va fi culcat pe masa aparatului de RMN. Aparatul are forma unui tub cilindric înconjurat de un magnet de formă circulară închisă. În timpul examinării propriu-zise, masa se va deplasa față de aparatul de rezonanță magnetică în așa fel încât regiunea de interes să fie poziționată la nivelul cilindrului aparatului. De asemenea, în jurul regiunii examinate va fi plasată o antenă specială, care va emite semnale radio la nivelul corpului și va recepționa semnalul transmis de structura anatomică examinată.

În timpul procedurii, aparatul poate produce zgomote puternice, care pot fi deranjante pentru pacient. Pentru a reduce disconfortul și pentru atenuarea zgomotului de fundal, pacientul va primi un set de căști, prin care are opțiunea de a asculta muzică. Acesta va putea comunica pe toată durata scanării cu personalul medical, care se va afla într-o cameră alăturată, separată de camera de scanare printr-un geam, printr-un microfon sau prin apăsarea unui buton special, pe care îl are la îndemână.

Aparat RMN 3 Tesla Siemens la SANADOR
La SANADOR, examinarea RMN de cord este realizată cu echipamente de ultimă generație RMN 3 Tesla.

Pentru efectuarea unui RMN-ul cardiac, poate fi necesară montarea unor electrozi de EKG la nivelul pieptului, pentru a putea monitoriza frecvența cardiacă în timpul investigației. De asemenea, la anumite intervale de timp, pacientul va fi instruit să își țină respirația pentru câteva secunde, în timpul necesar achiziției imaginilor. Durata totală a procedurii poate fi între 30 de minute și 90 de minute.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Rolul rezonanței magnetice la inimă pentru diagnostic

Rezonanța magnetică la inimă și-a demonstrat, în ultimii ani, rolul important în evaluarea pacienților cu sindroame de insuficiență cardiacă și în special în identificarea cauzei acesteia. Printre avantajele principale ale acestei investigații se regăsesc acuratețea diagnostică, reproductibilitatea, precum și lipsa iradierii pacientului.

Datorită posibilității de a efectua secvențe multiple, rezonanța magnetică de cord, în special RMN cardiac 3 Tesla, și-a demonstrat rolul în evaluarea non-invazivă a țesutului miocardic și a consecințelor ce pot apărea post-infarct miocardic, permițând caracterizarea detaliată a cicatricilor miocardice. De asemenea, IRM de cord este din ce în ce mai utilizat în evaluarea și caracterizarea diverselor tipuri de miocardiopatii, valvulopatii, boli ale pericardului, a tumorilor intracardiace și a bolilor cardiace congenitale.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Examinare prin RMN cardiac la SANADOR

Departamentul de Radiologie și Imagistică Medicală SANADOR deține patru echipamente performante pentru scanarea prin rezonanță magnetică, două dintre acestea având putere 3 Tesla. Astfel, pentru o examinare prin RMN de cord 3 Tesla, pacienții au acces la aparatele de ultimă generație Siemens Magnetom Vida, disponibil în Clinica SANADOR Floreasca, și la Siemens Magnetom Skyra, aflat în dotarea Spitalului Clinic SANADOR.

Echipamentul RMN 3 Tesla Siemens Magnetom Vida 3T dispune de cea mai avansată tehnologie pentru RMN – senzorii BioMatrix. Acești senzori permit o scanare personalizată, pentru că se adaptează la anatomia pacientului, captând mișcările respiratoria și ritmul cardiac. În acest fel, imaginile obținute sunt mult mai clare, fiind eliminate artefactele de mișcare, iar medicul poate observa chiar și cele mai mici detalii ale zone investigate. De asemenea, acest aparat are o deschidere largă, de 70 cm, astfel încât examinarea este mai ușor de suportat pentru persoanele claustrofobe.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR