Rolul medicului
Rolul medicului radiolog în investigația IRM
Coroborând datele clinice ale pacientului cu cele paraclinice și de laborator, medicul radiolog stabilește, pe baza suspiciunii diagnostice enunțate de medicul curant, protocolul de examinare specific fiecărei zone anatomice de interes. În funcție de imaginile achiziționate și de leziunile identificate, medicul radiolog poate completa și/sau modifica protocolul inițial, excluzând sau solicitând administrarea de substanță de contrast specifică IRM.
După finalizarea investigației, medicul radiolog analizează fiecare imagine achiziționată și, în funcție de datele medicale ale pacientului, elaborează și formulează raportul medical IRM. Acesta trebuie integrat în context clinico-biologic în vederea recomandării tratamentului de specialitate de către medicul curant.
Cât durează, în mod obișnuit, o investigație IRM/RMN?
Durata unei examinări IRM este influențată de mai mulți parametri, printre care zona sau zonele de interes investigate, patologiile identificate la momentul achiziției de imagini și necesitatea administrării substanței de contrast specifice IRM. În funcție de patologia pacientului, se recomandă, de către medicul radiolog, un anumit protocol de examinare.
Timpul total de examinare are doar un caracter estimativ la momentul programării investigației, cu mențiunea că este posibilă modificarea acestuia în funcție de aspectele amintite mai sus. Așadar, nu există o legătură directă între durata unei investigații IRM și corectitudinea efectuării ei, durata putând varia de la aproximativ 30 de minute până la aproximativ 1,5–2 ore sau chiar mai mult în cazul unei examinări IRM a întregului organism (RMN whole-body).
Informații oferite de Dr. Miruna Călinescu, medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în rezonanță magnetică, tomografie computerizată și senologie imagistică, Spitalul Clinic SANADOR.