Rinoplastia este intervenția chirurgicală prin care se corectează defecte estetice (rinoplastie cosmetică) și/sau vicii de structură și funcționare ale piramidei nazale (rinoplastie funcțională).
Cum decurge consultația preoperatorie în cazul rinoplastiei funcționale? Pacientul se programează la un medic specializat în rinologie sau în ORL, cu care va vorbi despre problemele sale, despre decizia de a se opera și, cel mai important, despre așteptările pe care le are în urma intervenției. Medicul va analiza cauzele afecțiunii – ereditară sau constituțională, posttraumatică, iatrogenă (rezultate nefavorabile ale unei rinoplastii anterioare) sau congenitală și va efectua evaluarea anatomiei nazale, analiza fotografică și examenul endoscopic nazal.
Tot în cadrul acestui consult, va fi evaluată fiziopatologia nazală, care poate evidenția: tulburări de permeabilitate cauzate de malformațiile congenitale, deviație de sept, hipertrofia cornetelor nazale, insuficiența valvei nazale, polipoză nazală, tumori, tulburări secretorii, tulburări ale mirosului, ale gustului sau ale vocii, tulburări ale reflexelor nazale.
Pentru o evaluare anatomică și funcțională corectă, medicul orelist va apela atât la metode clasice (inspecție, palpare, rinoscopie anterioară și posterioară), cât și la metode moderne de investigație: endoscopie, CT, RMN, rinomanometrie, rinometrie acustică, olfactometrie etc.
În urma acestei evaluări, vor fi stabilite indicațiile și contraindicațiile intervenției chirurgicale. Aceasta poate fi efectuată sub anestezie locală sau generală, folosind ca procedeu de abord fie o tehnică „închisă” (incizii efectuate în interiorul foselor nazale), fie o tehnică „deschisă” (inciziile intranazale se unesc cu o incizie externă la nivelul fâșiei de țesut care separă cele două orificii narinare).
La finalul consultației, pacientul va primi o listă de analize și recomandări pe care trebuie să le efectueze/respecte preoperator.