Procedee de diagnostic în rinologie
În prezent, tumorile rinosinusale sau nazale sunt mult mai ușor de diagnosticat, datorită noilor investigații imagistice disponibile. Primul pas în examinarea unui pacient este endoscopia nazală, care este urmată de o tomografie computerizată (CT), conform protocoalelor internaționale.
De asemenea, un diagnostic precis este foarte important în cazul rinitelor alergice sau al sinuzitelor, care au un impact profund asupra calității vieții pacientului, implicând deseori o morbiditate semnificativă și chiar mortalitate. Un diagnostic precoce poate preveni complicațiile serioase la nivelul tractului respirator superior, dar și extinderea afecțiunii primare către tractul respirator inferior (plămâni). Bolile pulmonare sunt deseori precedate de probleme nazale și sinusale.
Pentru diagnosticul acestor afecțiuni, medicul va efectua o inspecție nazală, va evalua fluxul de aer prin testul oglinzii sau va merge mai departe, cu o endoscopie nazală, care îl ajută să aibă o viziune globală asupra cavității nazale.
Examenul endoscopic nu necesită decât o eventuală anestezie locală, efectuându-se cu un endoscop rigid sau flexibil, care poate detecta multe alte afecțiuni și vine să confirme diagnostice care pot fi puse și cu o simplă inspecție nazală, care folosește o sursă de lumină și un speculum nazal.
Testele serologice, alergologice sau biopsiile completează investigațiile necesare pentru detectarea alergiilor sau a cancerelor.