Tratamentul pentru rinofaringită acută
Rinofaringita acută este în majoritatea cazurilor o boală autolimitată, cu durată de aproximativ 7-10 zile, care nu necesită tratament.
Pot fi administrate medicamente simptomatice, pentru corectarea stării generale, ameliorarea simptomelor de afectare a căilor respiratorii superioare (tuse, congestie nazală, durere în gât) precum:
- antiinflamatorii,
- antihistaminice (recomandate doar la persoanele peste 4 ani),
- decongestionante nazale (al căror uz nu trebuie să depășească 3 zile, pentru a evita fenomenul de congestie de rebound și dependență pe termen lung),
- siropuri de tuse (în special pentru copii),
- suplimente cu codeină, pentru ameliorarea tusei persistente după episodul acut.
Tratamentul suportiv include odihnă, hidratare adecvată, umidificarea aerului ambiant și utilizarea soluțiilor de irigare nazale fie sub formă de ser sau spray.
Antibioticele nu sunt indicate în absența unei infecții bacteriene dovedite prin analizele de laborator sau prin imagistică. Utilizarea excesivă de antibiotice este nocivă și în acest caz, deoarece episoadele de rinită acută sunt frecvente, iar utilizarea „profilactică” nu aduce niciun beneficiu, ci doar crește riscul de selectare a tulpinilor bacteriene rezistente din comunitate.
Deși au fost studiate ca remedii pentru răceala comună, nu există date care să susțină beneficiul administrării suplimentelor cu vitamina C, Zinc sau echinaceea.
La SANADOR, pacienții au acces la consultații asigurate de medici infecționiști, de medici pediatri sau de medici de familie, pentru stabilirea diagnosticului și prescrierea tratamentului necesar pentru rinofaringita acută. De asemenea, ei beneficiază de analize de laborator complete și de investigații imagistice avansate, în caz de necesitate.