Cauze și factori de risc pentru articulații rigide
Rigiditatea articulară poate apărea din diferite cauze, inclusiv bolile de colagen și afecțiuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și lupusul eritematos sistemic, sindrom Felty, fracturi, ca fracturile metacarpiene, luxații, inclusiv luxația de deget, afecțiuni degenerative, precum osteoartrita și afecțiuni inflamatorii, printre care se numără fasciita eozinofilică, bursita și guta. De asemenea, poate să apară ca o complicație în caz de osteocondroză, dar mai poate apărea și în cazul degerăturilor severe.
Artrita reumatoidă se caracterizează prin inflamație cronică și atacuri autoimune asupra articulațiilor, ceea ce duce la articulații înțepenite, durere și inflamație. În mod similar, lupusul poate provoca rigiditate articulară, deoarece sistemul imunitar vizează țesuturile sănătoase, inclusiv articulațiile.
Osteoartrita este un tip de reumatism rezultă din uzura cartilajului articular, ceea ce duce la durere, inflamație și rigiditate articulară, în special în articulațiile care suportă greutate, cum ar fi genunchii și șoldurile. În plus, artrita reactivă, apărută ca reacție la o infecție bacteriană, poate duce la rigiditatea articulațiilor, la fel și entezita, adică inflamația entezelor.
Bursita, cauzată de inflamarea burselor articulare, și guta, caracterizată prin apariția bruscă a unor dureri articulare severe, din cauza acumulării cristalelor de acid uric, sunt alte afecțiuni inflamatorii care contribuie la rigiditatea articulară.
Cancerul osos este rareori o cauză de dureri și articulații înțepenite, dar nu poate fi exclus. Persoanele cu cancer osos pot avea dureri articulare sau dureri osoase. De asemenea, pot fi prezente inflamații sau sensibilitate.
Factori precum vârsta înaintată și obezitatea joacă un rol semnificativ în rigiditatea articulară. Odată cu vârsta, mobilitatea articulară scade în mod natural, în timp ce obezitatea exercită o presiune suplimentară asupra articulațiilor și favorizează inflamația. O postură inadecvată în timpul somnului și lipsa de mișcare pot exacerba rigiditatea articulară, în special dimineața.