Rezonanța magnetică funcțională

Ce este RMN funcțional?

Rezonanța magnetică funcțională (RMN funcțional sau fMRI) este o tehnică imagistică prin intermediul căreia se obțin informații funcționale prin vizualizarea activității corticale. Rezonanța magnetică funcțională detectează schimbări subtile ale fluxului sanguin cerebral, ca răspuns la stimulare sau la alte activități.

Indicațiile rezonanței magnetice funcționale se extind în două direcții principale: în practica medicală, în special pentru evaluarea pacienților înaintea intervenției chirurgicale (pentru a ținti cu precizie cortexul elocvent), respectiv în cercetare, aplicată unor cohorte de pacienți sănătoși, pentru descoperirea unor noi rețele neuronale.

Diagnostic de înaltă precizie prin RMN funcțional, la Spitalul Clinic SANADOR!

Rezonanța magnetică funcțională este dificil de efectuat din punct de vedere tehnic, deoarece obiectivarea activității corticale se bazează pe analiza modificării continue a fluxului sanguin dintr-o anumită arie.

  • Vino la SANADOR pentru investigații funcționale avansate, indispensabile pentru diagnostic!

Indicațiile RMN functional

RMN funcțional este o investigație indicată în principal în următoarele situații:

Planificarea prechirurgicală

În cazul pacienților care necesită intervenții neurochirurgicale, fMRI poate oferi o „hartă” indispensabilă pentru planning prechirurgical și navigare intraoperatorie, ajutând astfel la maximizarea rezecției lezionale și la minimizarea riscului de deficit neurologic postoperator.

Epilepsia

În epilepsie, datorită noilor tehnici de achiziție a imaginilor și postprocesării de înaltă calitate, cu ajutorul fMRI se pot obține informații utile despre plasticitatea cerebrală și dezvoltarea corticală, precum și despre relațiile funcțional-structurale intracerebrale. Investigația este indicată și pentru a descoperi cauza convulsiilor tonico-clonice.

Tulburările de dezvoltare și învățare

RMN funcțional poate detecta modificări cerebrale la persoanele cu imagistică cerebrală structurală normală, cum este în cazul tulburărilor de dezvoltare sau de învățare, putând astfel obiectiva cantitativ o anumită arie stimulată.

RMN funcțional după traumatisme cranio-cerebrale

În anumite cazuri, rare, pacienții pot rămâne cu anumite deficite cognitive în urma unor traumatisme cranio-cerebrale. RMN funcțional este util în aceste cazuri, deoarece poate furniza informații despre legătura neurovasculară intracerebrală, prin cuantificarea diferențelor în aportul sanguin către zonele afectate.

Diagnosticul bolii Alzheimer

Investigațiile imagistice au un rol esențial în evaluarea bolii Alzheimer. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, pe lângă tomografia computerizată (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), au intrat în uz și examinări imagistice avansate, care au capacitatea de a identifica din timp modificările de la nivelul creierului, din stadiile incipiente ale bolii. RMN funcțional poate realiza o evaluare indirectă a activității cerebrale, furnizând informații valoroase despre afectarea de tip funcțional.

  • RMN funcțional este o investigație avansată, care poate furniza informații funcționale despre diverse arii cerebrale.

Necesități tehnice pentru realizarea RMN funcțional

Din punctul de vedere al necesităților tehnice, se recomandă utilizarea de echipamente RMN 3 Tesla. Pot fi folosite și câmpuri magnetice mai slabe, de 1,5 Tesla, însă aparatele RMN de 3 Tesla, mai puternice, furnizează imagini de calitate superioară, cu rezoluție spațială crescută.

Componenta software este crucială pentru achiziția imaginilor și desfășurarea examinării, deoarece examinarea se face prin aplicarea de stimuli vizuali și auditivi, înregistrându-se răspunsul motor al pacientului, lucru posibil prin aplicarea unor paradigme.

Colaborarea pacientului este esențială pentru obținerea unor informații de calitate.

RMN funcțional se desfășoară, în principiu, similar cu o examinare RMN cerebrală convențională.

Paradigma reprezintă activitatea efectuată de pacient și stimulul aplicat acestuia, adică instrumentele folosite pentru a evidenția un răspuns cortical specific. Numeroase paradigme au fost dezvoltate și se află deja în utilizare clinică sau sunt în curs de dezvoltare, cu diferite grade de complexitate.

În practica de zi cu zi, folosirea a patru paradigme clasice acoperă aproape în întregime sfera modificărilor pe care le putem identifica:

  • Paradigma vizuală
  • Paradigma motorie
  • Paradigma de vorbire
  • Paradigma de memorie.

Aceste paradigme pot suferi modificări, în funcție de cazul clinic investigat.

  • Vino la SANADOR pentru RMN funcțional realizat cu cele mai avansate echipamente RMN 3 Tesla disponibile în România!

Principiul realizării RMN funcțional

„Cartografierea” creierului uman poate fi realizată prin setarea aparaturii de rezonanță magnetică în vederea detectării modificărilor fluxului sanguin regional în zonele cu activitate neuronală intensă, zone ale țesutului cerebral în care aportul de oxigen este crescut.

Există diferite metode pentru a obține această informație, cea mai cunoscută tehnică folosind efectul BOLD (blood oxygenation level dependent effect), adică efectul dependenței de nivelul de oxigenare sanguin, care poate fi măsurat dacă aparatul de rezonanță magnetică este echipat cu capacitate de imagistică echo-planară.

Efectul BOLD apare datorită faptului că semnalul în ponderație T2 și T2* la nivel microvascular este influențat puternic de nivelul de oxigenare a sângelui.

Fierul din hemoglobină este folosit ca un contrast intravascular de susceptibilitate magnetică T2* scăzută, servind ca un indicator local al activității funcționale. Sângele oxigenat conține hemoglobina oxigenată, care este diamagnetică și are susceptibilitate magnetica redusa. Deoxihemoglobina este semnificativ mai paramagnetică și astfel modifică câmpul local B0.

RMN funcțional: cum se desfășoară investigația

RMN funcțional se desfășoară, în principiu, similar cu o examinare RMN cerebrală convențională. Investigația este neinvazivă și necesită cooperarea deplină a pacientului și înțelegerea de către acesta a cerințelor adresate de medicul investigator, pentru ca paradigmele să poată fi aplicate. Este de preferat ca pacientul să efectueze RMN cerebral cu substanță de contrast într-o ședință anterioară examinării funcționale, pentru a reduce timpul de examinare și, implicit, eventualul disconfort al acestuia.

Vino la SANADOR pentru RMN funcțional realizat cu cele mai avansate echipamente RMN 3 Tesla disponibile în România!

Întreg procesul de efectuarea a fMRI se desfășoară în trei faze: achiziția imaginilor, cu aplicarea paradigmelor; postprocesarea imaginilor; analizarea și interpretarea datelor împreună cu medicul neurolog sau neurochirurg. Trebuie menționat că tehnica are indicații relativ restrânse și prezintă o serie de limitări, mai ales în cazul extragerii concluziilor în anumite situații.

Principalele direcții de analiză a datelor oferă informații valoroase despre localizarea activității cerebrale și despre cum sunt conectate diferite zone din creier. Datele obținute au și o valoare predictivă, însă aceasta are aplicații mai ales în cercetare și se bazează pe modele prestabilite de predicție, pentru anumite patologii.

Solicită o programare!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR