Luni, 03.08.2015, a avut loc la Spitalul SANADOR din Bucuresti o interventie hibrida, chirurgicala si interventionala, de reparatie endovasculara a unui pseudoanevrism de aorta abdominala juxtarenala.
Procedeul - Ch-EVAR - cunoscut si sub denumirea de "chimney technique" a constat in implantarea simultana a unui stent graft in artera renala stanga si in aorta abdominala, juxta si infrarenala. Acest procedeu asigura marirea zonei de sustinere pentru graftul aortic (landing zone) si poate fi aplicat in tratamentul endovascular al anevrismelor crosei aortice si in cel al anevrismelor aortei toracoabdominale.
El se adreseaza situatiilor deosebit de complexe, neabordabile sau greu abordabile prin chirurgie deschisa. Abordul chirurgical a fost bipolar prin descoperirea arterei femurale drepte si a celei subclaviculare drepte.
Pacientul nostru, in varsta de 64 de ani, a suferit de un pseudoanevrism posttraumatic de aorta abdominala juxtarenala si a beneficiat de acest procedeu, aplicat pentru prima data in tara noastra, atat in mediul public, cat si in cel privat. El are o evolutie favorabila si in curand va putea fi externat.
Echipa medicala a fost coordonata de Conf. Univ. Dr. Horatiu Moldovan , Medicul Sef al Sectiei de Chirurgie Cardiovasculara din Spitalul SANADOR. Implantarea a fost realizata de Dr. Platon Pavel si de Dr. Marian Croitoru, medici primari de cardiologie interventionala in cadrul Laboratorului de Angiografie, care au fost asistati de Dr. Rolf Dammrau din Germania, din partea producatorului de proteze Jotec.
Aceasta interventie nu s-ar fi putut realiza fara sprijinul dnei. Dr. Rodica Niculescu, Medic Sef al Laboratorului de Angiografie. Procedura a fost realizata sub anestezie generala, asigurata de Dr. Anca Filip, medic primar ATI. Aspectele legate de cardiologia clinica si monitorizarea echocardiografica au fost asigurate de Dr. Gabriela Pampu , medic primar cardiolog.