Ce este rezistența la insulină
Rezistența la insulină sau insulinorezistența, este o afecțiune complexă în care celulele din mușchi, țesut adipos și ficat nu răspund la insulină așa cum ar trebui. Pentru prevenirea și controlul rezistenței la insulină, SANADOR oferă acces la consultații de endocrinologie, diabet, nutriție și boli metabolice, completate de analize de laborator și consiliere nutrițională personalizată.

Pentru diagnosticarea și gestionarea eficientă a insulinorezistenței sunt necesare evaluări complete ale statusului hormonal și analize de laborator specifice.
Insulina este un hormon produs de pancreas, care este esențial pentru reglarea nivelului de glucoză (zahăr) din sânge. Principala sursă de energie a corpului este glucoza, pe care o obține prin descompunerea alimentelor consumate. Odată ce glucoza intră în sânge, insulina o ajută să intre în celule, unde este fie utilizată, fie stocată pentru mai târziu.
Din anumite motive, celulele pot răspunde inadecvat la insulină și nu pot folosi eficient glucoza, care se acumulează în sânge. Pancreasul produce mai multă insulină pentru a încerca să depășească nivelul crescut de glucoză din sânge, menținând o perioadă glicemia în limite normale.
Când celulele devin prea rezistente la insulină apar niveluri crescute de glucoză în sânge (hiperglicemie). Rezistența la insulină poate afecta pe oricine și poate fi temporară sau de lungă durată (cronică), care poate provoca multiple complicații. Există mulți factori care par să contribuie la apariția insulinorezistenței, cei mai importanți fiind excesul de grăsime corporală, în special în jurul abdomenului, lipsa activității fizice și un istoric familial de rezistență la insulină.
-
La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!