Rezecție transuretrală și vaporizare cu plasmă pentru adenom de prostată gigant

Sondă urinară în urgență

La 71 de ani, Petre avea de mai mult timp dificultăți la urinare, însă nu s-a dus la medic, considerând că nu ar fi ceva grav. Până într-o zi, când s-a confruntat cu dureri pelvine foarte puternice. Speriat, bărbatul a mers de urgență la spital. Aici, medicii au constatat că avea retenție completă de urină și i-au pus o sondă urinară, pentru evacuarea acesteia.

„Aveam de vreo doi ani niște dificultăți la urinare, mai ales noaptea, dar nu le-am luat în seamă. Și, dintr-odată, foarte brusc, m-am trezit cu această obstrucție totală. M-am și speriat, nu știam ce se întâmplă, am stat mai multe ore fără să urinez. Doar când au apărut durerile acelea groaznice, pentru că vezica era aproape să plesnească iar rinichii mă dureau foarte tare, n-am mai avut încotro și m-am dus la urgență la spital. Mi-au pus sondă. Vezica era foarte plină, cam 1,7 litri de urină a ieșit în momentul acela. Apoi mi-au făcut și o ecografie, dar n-au putut să vadă prostata”, povestește Petre.

După externare, Petre s-a programat la un consult de urologie, care a inclus și o ecografie de prostată. A aflat că avea prostată mărită. Pentru un diagnostic corect, medicul urolog i-a recomandat să facă un RMN multiparametric de prostată. În urma investigației, a fost confirmat diagnosticul de adenom de prostată. Medicul i-a spus că este posibil să fie necesară o intervenție chirurgicală, însă pentru început i-a recomandat un tratament medicamentos.

„După spitalizare, am continuat să merg la medicul urolog local, care mi-a prescris un tratament. Adevărul e că mi-a spus de la început că s-ar putea să fie nevoie de intervenție chirurgicală, dar a zis că poate e posibil și cu medicamente să revin la normal. Eu aveam sondă în continuare și o schimbam cam la o lună”, mai spune pacientul.

Adenom de prostată gigant

După 6 luni de tratament medicamentos și sondă urinară, pacientul nu a observat nicio îmbunătățire. În tot acest timp, din cauza sondei, a făcut mai multe infecții urinare, pentru care a urmat tratament cu antibiotice. Însă riscul apariției repetate a infecției urinare îl îngrijora foarte tare.

„Timp de șase luni, eu am trăit cu sondă. Mă acomodasem cu ea, pentru că o legam de corp cumva, ca să pot să mai fac anumite lucruri, să mă deplasez. Dar era pericolul acesta, cu infecțiile. Chiar dacă nu mă durea nimic, nu aveam altceva, nu mă simțeam liber, eram mereu legat”, mărturisește Petre.

Bărbatul a început să caute informații despre un posibil tratament chirurgical și în cele din urmă s-a programat la Conf. Dr. Marcian Manu, medic primar urologie, șeful Secției de Urologie de la Spitalul Clinic SANADOR. În urma consultației de specialitate și a unei noi ecografii de prostată, Conf. Dr. Marcian Manu a descoperit că bărbatul avea un adenom prostatic gigant, de 100 cmc. Tratamentul recomandat a fost o intervenție de rezecție transuretrală a prostatei (TURP) și o vaporizare cu plasmă pentru adenomul de prostată.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale urologice sunt realizate prin tehnici minim invazive ori de câte ori este posibil.

„Mi-a spus că altă șansă nu am să scap de sondă, decât prin intervenție chirurgicală. Eu nu mai avusesem nicio operație până atunci, îmi era și frică de operație. Nu mă gândeam că am să fac vreo operație vreodată, dar pentru că mi-am dat seama că nu am altă șansă, am acceptat propunerea”, își amintește pacientul. 

Tratament minim invaziv la Spitalul Clinic SANADOR

Procedura TURP este o intervenție minim invazivă, prin care chirurgul îndepărtează o parte din glanda prostatică, pentru a ameliora problemele cauzate de adenomul de prostată. Rezecția transuretrală a prostatei se realizează minim invaziv, endourologic, fără incizii.

Pentru retenția urinară cu care se confrunta de mult timp pacientul, Conf. Dr. Marcian Manu a efectuat și o cistoscopie, pentru identificarea obstrucției, apoi a realizat o dilatație a stenozei de meat uretral. Toate procedurile au decurs fără probleme, au fost realizate sub rahianestezie și s-au finalizat cu succes. După cinci zile, pacientul s-a externat, iar în prezent se simte foarte bine, nu mai are nevoie de sondă urinară, urinează normal și revine periodic la control la Conf. Dr. Marcian Manu.

„După intervenția chirurgicală, a urmat așa-zisul antrenament al vezicii urinare, pentru că, după șase luni de stat cu sondă, vezica mea nu mai era antrenată, devenise leneșă. Apoi am plecat acasă. La 4 săptămâni după operație am fost la control și totul este foarte bine. Așa jet la urinare n-am mai avut de nici nu mai țin minte când, probabil de pe la 40 de ani. Având în vedere experiența prin care am trecut, recomand tuturor celor care au probleme asemănătoare să nu amâne intervenția chirurgicală – cu cât mai repede cu atât mai bine. Mulțumesc domnului Conf. Dr. Marcian Manu și echipei sale pentru profesionalismul de care au dat dovadă! Mulțumesc personalului Spitalului Clinic SANADOR pentru comportamentul exemplar! Chiar am zis: SANADOR este fabrică de reparat oameni și e bine că există!”, conchide Petre.

Intervenții urologice la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la metode moderne de tratament pentru prostată mărită, inclusiv prin intervenții minim invazive sau prin proceduri nechirurgicale, precum procedura Rezum sau alte tipuri de ablație, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare caz în parte.

Operațiile sunt efectuate într-un bloc operator foarte bine dotat, de chirurgi urologi experimentați. La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate, cu rezultate foarte bune, proceduri precum ureteroscopia, cistoscopia, rezecția transuretrală a tumorilor vezicale (TURV), pieloplastia, prostatectomia, nefrectomia și nefrolitotomia percutanată.

Conf. Dr. Marcian Manu explică: „La SANADOR sunt disponibile toate tehnicile, dispozitivele și logistica pentru rezolvarea patologiei prostatice în toată complexitatea ei, peste nivelul uzual de competență și dotare, realmente la standardul maxim posibil din zilele noastre, la nivel mondial. În acest context, la SANADOR, chirurgia urologică de avangardă, minim invazivă, a devenit rutina normală a terapiei moderne”.

Conf. Dr. Marcian Manu, personalitate de seamă a urologiei românești, este un chirurg urolog foarte apreciat de pacienți pentru implicarea și devotamentul cu care profesează, abordând fiecare caz în parte cu foarte mare atenție și oferind cele mai bune opțiuni de diagnostic și tratament. Conf. Dr. Marcian Manu are o experiență chirurgicală bogată, cu peste 15.000 de cazuri tratate cu succes, predominant prin chirurgie minim invazivă.

Conf. Dr. Marcian Manu, medic primar urologie, șeful Secției de Urologie de la Spitalul Clinic SANADOR.

Conf. Dr. Marcian Manu are supraspecializări și competențe în endoscopie urologică, laser în urologie, ecografie, litotriție extracorporală, laparoscopie urologică, transplant renal, urologie oncologică și urologie medicală non-chirurgicală. Acordă consultații la Spitalul Clinic SANADOR, Centrul Oncologic SANADOR și în Clinicile SANADOR Floreasca și Victoriei și operează la Spitalul Clinic SANADOR.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR