Cum se realizează rezecția transuretrală a tumorilor vezicii urinare?
Înainte de procedură, medicul îi va explica pacientului în ce constă intervenția, cum se realizează și potențialele riscuri asociate. După sosirea acestuia în sala de operație, i se va monta o linie venoasă prin care se va introduce anestezia și, uneori, se va administra antibioterapie profilactică, pentru prevenția infecțiilor postoperatorii.
Rezecția transuretrală a tumorilor la vezica urinară începe cu introducerea cistoscopului prin uretră și avansarea acestuia până la vezica urinară. Pentru facilitarea vizualizării formațiunilor vezicale, se poate utiliza o metodă specială, care presupune introducerea unui colorant în interiorul vezicii urinare cu aproximativ o oră înainte de intervenție. Acest colorant este sensibil la lumină și, în urma introducerii cistoscopului pe modul de fluorescență, lumina specială permite vizualizarea unor leziuni tumorale mici, superficiale, care vor căpăta o nuanță albăstruie.
Mai departe, după inspecția completă a cavității vezicale și identificare țesutului tumoral, chirurgul va rezeca un fragment sau întregul țesut tumoral. Rezecția țesutului tumoral se efectuează cu ajutorul electrocauterului, prin curent electric. Electrocauterul se folosește, de asemenea, și pentru oprirea sângerărilor intraoperatorii.
La final, va fi montată o sondă urinară, care va rămâne fixată câteva zile postoperator. Prin această sondă se poate introduce soluție salină, pentru spălarea vezicii urinare după intervenție. De asemenea, această sondă facilitează eliminarea urinii, previne formarea cheagurilor de sânge în uretră și permite evaluarea aspectului urinii în zilele imediat după operație.
Unii pacienți pot avea nevoie de administrarea unei doze de chimioterapie intravezicală la finalul intervenției. Aceasta se administrează direct în interiorul vezicii și are ca scop distrucția oricăror resturi de celule tumorale, care nu au fost rezecate în timpul intervenției. Ulterior, în funcție de rezultatele obținute prin examen histopatologic, se va decide dacă este nevoie de terapii suplimentare, precum chimioterapie intravenoasă, în cazul cancerelor vezicale cu metastaze la alte organe. Toată intervenția poate dura între 15 și 90 de minute.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!