Rezecția transuretrală a tumorilor vezicale

Ce este rezecția transuretrală a tumorilor la vezica urinară?

Rezecția transuretrală a tumorilor vezicale (TURV sau TURBT– transurethral resection of bladder tumors) este o intervenție endoscopică de diagnostic și tratament pentru cancer de vezică urinară. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de endourologie sunt realizate de chirurgi urologi foarte experimentați, cu echipamente de ultimă generație.

TURV reprezintă, de obicei, prima linie de tratament pentru cancerul în stadiul incipient, care nu invadează mușchiul detrusor (mușchiul vezicii urinare). Această metodă permite explorarea vezicii urinare prin introducerea unui instrument special, numit cistoscop, prin uretră (cistoscopie). Prin cistoscop, medicul introduce un instrument chirurgical special în vezica urinară, cu ajutorul căruia poate preleva mostre de țesut de la nivelul unor formațiuni tumorale vezicale în scop diagnostic și, în același timp, poate rezeca (îndepărta) formațiuni tumorale vezicale, TURBT fiind astfel atât o procedură de diagnostic, cât și terapeutică.

Conf. Dr. Marcian Manu în timpul unei intervenții de endourologie la Spitalul Clinic SANADOR.
Intervențiile de endourologie de la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu echipamente de ultimă generație.

Indicații pentru TURBT

Rezecția endoscopică a tumorilor vezicale este indicată în cazul unor tumori ale vezicii urinare care trebuie biopsiate și rezecate (îndepărtate) în același timp operator. Biopsia implică prelevarea unui mic fragment tumoral în timpul intervenției, care este trimis în laboratorul de anatomie patologică și analizat la microscop. Analiza acestui fragment furnizează informații prețioase cu privire la țesutul tumoral:

  • Stadiul tumoral – definește invazivitatea, sau cât de profund pătrunde tumora la nivelul peretelui vezical;
  • Gradul tumoral – se referă la aspectul anormal al celulelor canceroase la microscop.

Avantajele procedurii TURV

Procedura TURV are numeroase avantaje:

  • În timpul aceleiași intervenții permite atât diagnosticul, cât și tratamentul tumorilor de vezică non-musculoinvazive;
  • Evită inciziile la piele;
  • Permite o bună vizualizare a interiorului vezicii urinare, datorită surselor performante de lumină și fibrelor optice, cu ajutorul cărora se obține un bun coeficient de mărire a imaginilor;
  • Recuperare mai rapidă față de intervențiile clasice;
  • Lipsa unor cicatrici postoperatorii.

Pregătirea pacientului pentru extirparea transuretrală a tumorilor vezicale

Înainte de intervenție, pacientul este supus unui consult preoperator. Acesta implică și efectua unor teste care să ateste starea generală de sănătate, unele dintre ele fiind necesare și în caz de anestezie generală. Testele pot include:

  • analize uzuale de sânge;
  • analiza de urină, pentru excluderea unor infecții urinare;
  • electrocardiogramă (EKG) – o  înregistrare a activității electrice a inimii;
  • radiografie pulmonară.

Înainte de intervenție, pacientului i se va administra un tip de anestezie. Procedura se poate efectua atât sub anestezie generală, în care pacientul este adormit complet în timpul intervenției, cât și sub anestezie spinală, când pacientul este treaz și conștient, însă jumătatea inferioară a corpului este complet amorțită. În cazul anesteziei generale, este necesară oprirea consumului de alimente solide și lichide cu cel puțin 6-8 ore înainte de intervenție. De asemenea, medicul poate recomanda oprirea medicației cu efect de fluidizare a sângelui, pentru a reduce riscul de sângerare postoperatorie.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum se realizează rezecția transuretrală a tumorilor vezicii urinare?

Înainte de procedură, medicul îi va explica pacientului în ce constă intervenția, cum se realizează și potențialele riscuri asociate. După sosirea acestuia în sala de operație, i se va monta o linie venoasă prin care se va introduce anestezia și, uneori, se va administra antibioterapie profilactică, pentru prevenția infecțiilor postoperatorii. 

Rezecția transuretrală a tumorilor la vezica urinară începe cu introducerea cistoscopului prin uretră și avansarea acestuia până la vezica urinară. Pentru facilitarea vizualizării formațiunilor vezicale, se poate utiliza o metodă specială, care presupune introducerea unui colorant în interiorul vezicii urinare cu aproximativ o oră înainte de intervenție. Acest colorant este sensibil la lumină și, în urma introducerii cistoscopului pe modul de fluorescență, lumina specială permite vizualizarea unor leziuni tumorale mici, superficiale, care vor căpăta o nuanță albăstruie.

Mai departe, după inspecția completă a cavității vezicale și identificare țesutului tumoral, chirurgul va rezeca un fragment sau întregul țesut tumoral. Rezecția țesutului tumoral se efectuează cu ajutorul electrocauterului, prin curent electric. Electrocauterul se folosește, de asemenea, și pentru oprirea sângerărilor intraoperatorii.

La final, va fi montată o sondă urinară, care va rămâne fixată câteva zile postoperator. Prin această sondă se poate introduce soluție salină, pentru spălarea vezicii urinare după intervenție. De asemenea, această sondă facilitează eliminarea urinii, previne formarea cheagurilor de sânge în uretră și permite evaluarea aspectului urinii în zilele imediat după operație.

Unii pacienți pot avea nevoie de administrarea unei doze de chimioterapie intravezicală la finalul intervenției. Aceasta se administrează direct în interiorul vezicii și are ca scop distrucția oricăror resturi de celule tumorale, care nu au fost rezecate în timpul intervenției. Ulterior, în funcție de rezultatele obținute prin examen histopatologic, se va decide dacă este nevoie de terapii suplimentare, precum chimioterapie intravenoasă, în cazul cancerelor vezicale cu metastaze la alte organe. Toată intervenția poate dura între 15 și 90 de minute.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Recuperarea după operația transuretrală pentru cancer de vezică urinară

Imediat după o operație transuretrală pentru cancer de vezică urinară este normal ca urina să fie mai roșie, din cauza conținutului sanguin al acesteia. Hematuria poate persista până la 3 zile postoperator și nu reprezintă, în general, un motiv de îngrijorare, întrucât sângerările în cantitate mică sunt normale după o astfel de intervenție. După purtarea sondei urinare pe perioada stabilită de comun acord cu medicul, pacientul va reveni la spital, la o dată stabilită, pentru extragerea sondei.

Pacientul poate fi externat, uneori, în aceeași zi cu intervenția sau la câteva zile după, în funcție de evoluția acestuia imediat postoperator. După intervenție este recomandată hidratare intensă, cu minimum 2 litri de lichide pe zi. Aceasta are ca scop spălarea vezicii urinare și, totodată, previne dezvoltarea unor infecții urinare.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Riscuri și contraindicații pentru TURBT

Câteva riscuri asociate intervenții TURBT includ:

  • durere la urinare;
  • sângerare postoperatorie;
  • infecții urinare;
  • leziuni ale vezicii urinare – manipularea instrumentelor în interiorul vezicii urinare se poate complica prin lezarea sau chiar perforarea peretelui vezical.

În principiu, intervenția TURBT nu este indicată pentru cazurile de carcinoame vezicale in situ, adică pentru un cancer aflat în stadiu foarte incipient, deoarece aceste cancere sunt adesea difuze și dificil de rezecat.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Rezecția transuretrală a tumorilor vezicale la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de urologie asigurate de medici cu vastă experiență, pentru diagnosticul corect și tratamentul modern al afecțiunilor urinare. Intervențiile de endourologie sunt realizate cu echipamente ultraperformante la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România.

Echipa chirurgicală realizează cu succes și alte tipuri de intervenții chirurgicale pentru cancerul de vezică, precum cistectomie, inclusiv prin proceduri de chirurgie robotică urologică, atunci când există indicație. Rezultatele deosebite obținute sunt asigurate cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, unde pacienții primesc asistență medicală avansată, pentru recuperare optimă. În funcție de indicația stabilită, tratamentul chirurgical prin TURV poate fi urmat de tratament oncologic, pacienții având acces la toate procedurile terapeutice necesare, la Centrul Oncologic SANADOR.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR