Rezecția transuretrală a prostatei (TURP)

Ce este rezecția transuretrală a prostatei?

O rezecție transuretrală a prostatei sau procedura TURP este o intervenție chirurgicală minim invazivă de îndepărtare a unei secțiuni a prostatei. Rezecția prostatei prin abord transuretral este o intervenție utilizată frecvent pentru a trata simptomatologia provocată de adenomul de prostată. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la toate procedurile de tratament pentru afecțiunile prostatei, inclusiv prin metode minim invazive, cum este TURP.

Prostata este o glandă mică aflată în pelvisul bărbaților, situată între penis și vezica urinară, care înconjoară uretra (tubul care transportă urina de la vezica urinară prin penis la exterior). În momentul în care apare adenomul de prostată sau prostata mărită, glanda poate exercita presiune asupra vezicii urinare și a uretrei, provocând simptome precum dificultăți la urinare.

Procedura TURP nu necesită o pregătire elaborată, iar complicațiile postoperatorii sunt în general tranzitorii. Rezecția endoscopică a prostatei este astfel o alegere eficientă de tratament pentru bărbații care au probleme urinare moderate până la severe și care nu au avut un răspuns eficient la tratamentul medicamentos.

Conf. Dr. Constantin Gîngu în timpul unei intervenții de urologie la Spitalul Clinic SANADOR.
La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes diferite tipuri de intervenții pentru adenomul de prostată, inclusiv proceduri nechirurgicale sau de endourologie.

Un instrument special, numit rezectoscop, este introdus prin vârful penisului în uretră, pentru a vizualiza și a îndepărta țesutul prostatic suplimentar, care blochează fluxul de urină. Această procedură de rezecție transuretrală a prostatei se realizează sub anestezie și necesită în general între 3 și 4 săptămâni pentru recuperare.

Indicații pentru intervenția TURP

O operație de rezecție transuretrală a prostatei este indicată atunci când dimensiunile prostatei cauzează simptome supărătoare, care nu se îmbunătățesc la tratamentul medicamentos. Simptomele care se pot îmbunătăți după TURP includ:

  • polakiuria - urinarea frecventă, în cantitate mică,
  • nevoia urgentă de a urina,
  • presiune scăzută a jetului urinar,
  • jet urinar întrerupt,
  • urinare lentă sau prelungită,
  • senzația de golire incompletă a vezicii urinare,
  • nicturie - urinare frecventă noaptea,
  • disuria - disconfort la urinare, asociat frecvent cu infecțiile tractului urinar.

Pregătirea pentru rezecția transuretrală a prostatei

Pregătirea pentru o rezecție prostatică transuretrală nu este complicată. În general, implică un control medical cu câteva săptămâni înainte de operație, pentru a verifica starea de sănătate a pacientului și indicația de efectuare a TURP. Acest control medical poate cuprinde analize de sânge, de urină și o electrocardiogramă.

În cazul persoanelor fumătoare, este indicată renunțarea la fumat înainte de operație, deoarece această măsură ajută la reducerea riscului de complicații grave. Cu câteva zile înainte de intervenția TURP, medicul urolog poate recomanda înlocuirea sau oprirea anumitor medicamente, care pot crește riscul de hemoragie, cum sunt antiagregantele, anticoagulantele și antiinflamatoarele nesteroidiene. De asemenea, pot fi recomandate antibiotice înainte de rezecția endoscopică a prostatei, pentru a preveni infecțiile tractului urinar.

În mod normal, pacientul este admis în spital în ziua operației sau cu o zi înainte și este indicat repaus digestiv (atât pentru alimente, cât și pentru lichide) cu minim 6 ore înainte de procedură. În funcție de evaluarea preoperatorie, poate fi indicată purtarea de ciorapi compresivi, pentru a preveni formarea de cheaguri de sânge.

Cum este realizată procedura de rezecție endoscopică a prostatei?

Înainte de operația de rezecție prostatică transuretrală, este administrată anestezie, pentru ca pacientul să nu perceapă durerea. Poate fi folosită anestezie generală, când pacientul este complet adormit, sau rahianestezie, în care pacientul rămâne conștient, dar nu percepe senzații mai jos de nivelul taliei.

Procedura TURP durează între 60 și 90 de minute. Urologul folosește un dispozitiv endoscopic special, numit rezectoscop, care este un tub subțire de metal, luminat la capăt, care conține o cameră video și o ansă (buclă) de metal. Chirurgul introduce rezectoscopul prin uretră și îl ghidează spre prostată cu ajutorul luminii și al camerei. Odată ajuns în locul potrivit, ansa metalică este încălzită de un curent electric și secționează zonele prostatei care comprimă uretra. Un tub subțire și flexibil, numit cateter, este apoi introdus în uretră, pentru a pompa lichid în vezica urinară și a îndepărta secțiunile de prostată care au fost îndepărtate.

Recuperarea după procedura TURP

După o procedură de rezecție transuretrală a prostatei, pacientul poate rămâne în spital 1-2 zile, timp în care poate primi lichide intravenos. În unele situații, pot apărea senzația de disconfort și de contracții ale vezicii urinare datorită cateterului, care este lăsat pe loc, deoarece uretra este edemațiată după TURP.

În mod normal, sonda urinară este îndepărtată după 2 zile de la intervenție, dar există situații când se poate menține și câteva săptămâni. De asemenea, pot apărea hematurie (sânge în urină), disurie (disconfort la urinare) sau senzația de urgență a urinării după procedura TURP, însă în mod normal se remit în câteva zile, cel mult în 2-3 săptămâni. În general, pacientul se recuperează treptat, starea generală ameliorându-se după o săptămână de la momentul externării, însă este indicat ca timp de 3 până la 4 săptămâni să evite efortul fizic intens.

Alte recomandări includ:

  • hidratarea cu minim 2 litri de lichide pe zi, pentru a reduce riscul de infecție a tractului urinar și pentru a curăța vezica de sângele rezultat în timpul intervenției,
  • consumarea alimentelor bogate în fibre, pentru a preveni constipația și efortul în timpul defecării,
  • evitarea ridicării de greutăți timp de 4 până la 6 săptămâni,
  • efectuarea de exerciții ușoare, cum ar fi mersul pe jos, când starea generală permite,
  • evitarea condusul de autoturisme până la scoaterea cateterului urinar,
  • oprirea activității sexuale timp de 4 până la 6 săptămâni,
  • administrarea de analgezice fără prescripție medicală, în cazul apariției durerii.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Riscuri și contraindicații pentru rezecția prostatei prin abord transuretral

În cele mai multe cazuri, rezecția prostatei prin abord transuretral este o procedură sigură, iar riscul de complicații grave este mic.

Complicațiile posibile după TURP pot include:

  • infecția tractului urinar,
  • ejacularea retrogradă sau orgasmul uscat - reprezintă ejacularea materialului seminal în timpul orgasmului în vezica urinară, nu în exterior, fără a afecta plăcerea, dar care afectează fertilitatea,
  • disfuncția erectilă - dificultate de a obține sau a menține o erecție, care poate fi temporară sau permanentă,
  • sângerarea - foarte rar se pierde o cantitate mare de sânge, fapt care poate necesita transfuzie,
  • incontinența urinară - pierderea capacității de control al vezicii urinare, care se remite de obicei în câteva săptămâni,
  • stricturile uretrale - formarea de cicatrici pe uretră care determină îngustarea acesteia,
  • sindromul TURP - complicație gravă, dar foarte rară, care apare atunci când este folosit prea mult lichid pentru a spăla zona din jurul prostatei în timpul procedurii, care este absorbit în fluxul sanguin și determină apariția de confuzie, amețeli, durere de cap, convulsii, dificultăți de respirație și chiar comă.

Contraindicațiile efectuării unei rezecții transuretrale de prostată se împart în absolute și relative. Contraindicațiile absolute pentru TURP cuprind starea de sănătate a pacientului care nu ar tolera anestezia și prezența unei infecții active a tractului urinar.

Printre contraindicațiile relative se numără istoricul de radioterapie pentru cancer de prostată, miastenia gravis, scleroza multiplă, boala Parkinson, anticoagularea activă, o vezică hiperactivă și volumul foarte mare al prostatei.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Intervenția TURP la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de urologie realizate de medici foarte experimentați și de investigații avansate pentru diagnosticul afecțiunilor prostatei. Atunci când este descoperit un adenom de prostată care nu răspunde la tratamentul conservator, medicul urolog va indica procedura terapeutică potrivită, în funcție de specificul fiecărui caz în parte.

La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes diferite intervenții pentru tratamentul prostatei mărite, inclusiv prin proceduri nechirurgicale – embolizare, ablație, inclusiv terapie Rezum – sau prin intervenții minim invazive, de endourologie, precum rezecția endoscopică a prostatei (TURP).

Operațiile sunt realizate de chirurgi foarte experimentați, într-un bloc operator bine dotat, cu echipamente de ultimă generație. Astfel, pacienții beneficiază de un tratament modern, minim invaziv, cu risc redus de complicații, recuperare rapidă și rezultate funcționale excelente, pentru îmbunătățirea calității vieții.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR