Ce este rezecția de rect

Rezecția de rect sau proctectomia este o intervenție chirurgicală complexă, care implică îndepărtarea parțială sau totală a rectului, uneori și aparatul sfincterian, pentru a elimina țesutul afectat și de a restabili funcția normală a intestinului. Rezecția rectală este utilizată în tratamentul unor afecțiuni ale părții terminale a tubului digestiv, inclusiv în cancer colorectal, boală inflamatorie intestinală și alte tumori colorectale benigne sau maligne. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie colorectală sunt realizate de chirurgi foarte experimentați, într-un bloc operator bine dotat.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale sunt realizate de chirurgi foarte experimentați, într-un bloc operator bine dotat.

Această procedură de chirurgie generală poate fi efectuată prin abord tradițional, deschis, sau prin tehnici minim invazive, cum ar fi rezecția rectală laparoscopică. În timpul intervenției, chirurgul îndepărtează porțiunea afectată a rectului și, în funcție de caz, realizează o anastomoză între capetele sănătoase ale intestinului, pentru a restabili continuitatea tractului digestiv. Unul din efectele secundare ale acestei intervenții este hernia perineală, deoarece slăbește semnificativ mușchii și țesuturile din planșeul pelvin.

În situațiile în care o rezecție rectală cu anastomoză nu este posibilă sau sigură, chirurgul poate realiza o colostomă temporară sau permanentă, prin care conținutul intestinal este redirecționat către o deschidere artificială în peretele abdominal.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tipuri de rezecții rectale

Există mai multe tipuri de rezecție rectală, fiecare adaptată specific pentru a trata diverse afecțiuni ale rectului:

  • Rezecție locală a rectului sau excizie transanală - Această procedură este indicată pentru cazurile în care tumora poate fi accesată prin anus și nu a invadat profund țesuturile adiacente. Intervenția se desfășoară prin deschiderea anală, eliminând necesitatea unei incizii abdominale.
  • Rezecție de rect laparoscopică - Laparoscopia implică realizarea unor mici incizii abdominale, prin care chirurgul introduce un tub cu o cameră video de înaltă definiție, pentru a vizualiza structurile interne pe un monitor video. Intervenția este efectuată cu ajutorul unor instrumente lungi și subțiri, introduse prin aceste incizii. O rezecție rectală poate fi asistată și de un robot chirurgical, caz în care medicul controlează brațele robotice prin intermediul unui computer, asigurând astfel o precizie crescută a intervenției de chirurgie robotică.
  • Rezecție anterioară joasă - Această procedură se aplică în cazul neoplasmelor situate în porțiunea superioară și mijlocie a rectului. Printr-o incizie în partea inferioară a abdomenului, se îndepărtează o parte extinsă a rectului, oferind chirurgului accesul necesar pentru a evalua și gestiona eventualele metastaze intraabdominale.
  • Rezecție abdominoperineală a rectului - Este indicată pentru tumori rectale de dimensiuni mari, situate în proximitatea anusului. O amputație de rect presupune îndepărtarea completă a rectului și închiderea anusului. Colonul este apoi conectat la o stomă creată pe peretele abdominal, iar scaunele sunt colectate într-o pungă atașată la colostomă.
  • Exenterație pelviană - Această intervenție chirurgicală este rezervată cazurilor severe și rare, în care este necesară îndepărtarea unor organe adiacente, precum vezica urinară, prostată sau uter, pentru a controla răspândirea cancerului.

Indicații pentru rezecția rectală

Rezecția rectală este indicată în tratamentul mai multor afecțiuni ale rectului:

O rezecție ano-rectală este intervenția preferată pentru majoritatea cazurilor de cancer intestinal localizate în rectul inferior. De asemenea, alte tumori, precum cancerul de prostată, cancerul de col uterin sau cancerul de ovare, pot invada rectul direct sau pot produce metastaze, ceea ce face necesară o proctectomie totală.

Watch on YouTube

Avantajele rezecției de rect prin chirurgie minim invazivă

Chirurgia minim invazivă, cum ar fi rezecția rectală laparoscopică, oferă multiple avantaje în comparație cu chirurgia deschisă tradițională. Aceste avantaje includ:

  • Durere postoperatorie redusă,
  • Timp de recuperare mai scurt,
  • Risc redus de complicații,
  • Rezultate estetice superioare,
  • Vizualizare îmbunătățită.

Pregătirea pentru o intervenție de rezecție rectală

Pregătirea preoperatorie pentru o rezecție de rect este esențială pentru a asigura succesul intervenției chirurgicale și recuperarea optimă a pacientului. Aceasta include evaluarea medicală completă, prin analize de sânge, imagistică (CT, RMN), colonoscopie și alte teste relevante pentru evaluarea stării generale de sănătate și a extensiei bolii. Este important ca pacientul să fie informat despre procedura chirurgicală, riscurile asociate și posibilele complicații.

Pacientul trebuie să întrerupă administrarea anumitor medicamente, cum ar fi anticoagulantele, înainte de intervenția chirurgicală. Fumatul poate încetini procesul de vindecare după o proctectomie și poate crește riscul de complicații postoperatorii. În cazul în care pacientul fumează, medicul va recomanda renunțarea la fumat cu mult timp înainte de operație.

Înainte de îndepărtarea rectului, pacientul trebuie să urmeze un regim de curățare intestinală, care poate include o dietă lichidă și administrarea de laxative, pentru a curăța colonul de reziduuri.

  • Vino la SANADOR pentru tratament chirurgical de ultimă generație, inclusiv prin intervenții de chirurgie robotică!

Cum este realizată rezecția de rect

Atunci când se efectuează o rezecție colorectală, pacientul se află sub anestezie generală, care induce somnul profund pe parcursul intervenției. Tipul specific de intervenție este determinat de indicațiile clinice și de caracteristicile leziunii rectale.

În cazul unei proctectomii totale, chirurgul îndepărtează întregul rect, anusul și mușchii sfincteri. Din cauza îndepărtării mușchilor sfincteri, se va crea o stomă pentru eliminarea deșeurilor. Aceasta poate fi o ileostomă (deschidere în ileon) sau o colostomă (deschidere în colon), la care se atașează o pungă externă pentru colectarea deșeurilor.

Rezecția anterioară joasă vizează porțiunea inferioară a rectului, cu scopul de a conserva mușchii sfincteri, atunci când este posibil. După îndepărtarea segmentului rectal afectat, chirurgul poate efectua o anastomoză, pentru a reconecta rectul rămas la anus, permițând trecerea materiilor fecale prin pasajul natural.

Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu robotul chirurgical da Vinci Xi, pentru operații asistate robotic.

Rezecția rectală asistată robotic utilizează brațe robotice pentru a spori precizia și controlul în timpul intervenției. Chirurgul controlează brațele robotice de la o consolă, ceea ce poate reduce pierderile de sânge, accelerează recuperarea și îmbunătățește precizia chirurgicală.

În general, durata unei rezecții de rect se încadrează între două și cinci ore, dar poate varia în funcție de circumstanțe individuale, precum tipul intervenției, complexitatea procedurii și starea generală de sănătate a pacientului.

Recuperarea după intervenția chirurgicală pentru proctectomie

După efectuarea unei proctectomii, pacientul trebuie să rămână internat în spital timp de câteva zile, perioadă în care va avea montate caterere venoase periferice (branule), tuburi pentru drenarea urinei și drenuri chirurgicale, pentru prevenirea acumulării de lichide în zona operată.

De asemenea, pacientul va primi analgezice, antibiotice și anticoagulante, pentru a gestiona durerea și a preveni formarea unor cheaguri de sânge. Dieta va fi restricționată temporar, pentru a permite rectului să se vindece, iar pacientul va fi instruit în utilizarea colostomei sau ileostomei, dacă este cazul. Înainte de externare, tuburile și drenurile sunt îndepărtate, iar pacientul primește instrucțiuni privind gestionarea durerii, alimentația, activitatea fizică și îngrijirea rănilor.

După externare, pacientul trebuie să respecte indicațiile privind medicamentele, controlul durerii și alte aspecte ale îngrijirii postoperatorii, inclusiv eventualele colostome sau ileostome.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Ce urmează după rezecția rectală

După rezecția rectală, pacientul trebuie să urmeze o serie de controale periodice pentru a monitoriza recuperarea și a preveni recidiva bolii. În cazul cancerului rectal, pot fi necesare investigații suplimentare, cum ar fi colonoscopia, teste imagistice și determinarea de markeri tumorali, pentru a evalua succesul tratamentului și pentru a detecta eventualele recidive tumorale.

Reîntoarcerea la activitățile obișnuite trebuie realizată gradual, evitând ridicarea greutăților timp de cel puțin șase săptămâni. Monitorizarea atentă a plăgii pentru semne de infecție și respectarea programărilor de monitorizare sunt esențiale. Este important ca pacientul să fie atent cu privire la simptome precum febră de 38°C sau mai mare, edem, eritem (roșeață), sângerare sau scurgeri de lichid din incizie, durere care se agravează sau dispnee (dificultăți de respirație) și să contacteze medicul în cazul apariției acestora.

De asemenea, pacientul trebuie să fie conștient de posibilele modificări ale funcției intestinale și să primească sprijin pentru a se adapta noii realități, mai ales în cazurile în care s-a realizat o colostomă.

Rezecție de rect la Spitalul Clinic SANADOR

SANADOR asigură acces la servicii medicale complete pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor gastrointestinale. Atunci când este indicată o intervenție pentru rezecție rectală, operația este realizată în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România. În funcție de specificul fiecărui caz în parte, proctectomia este realizată prin operație deschisă sau minim invazivă – laparoscopic sau robotic.

Intervențiile sunt efectuate de chirurgi foarte experimentați, iar procedurile robotice sunt asistate de sistemul da Vinci Xi, tehnologie robotică foarte avansată. Pacienții primesc asistență medicală avansată pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, pentru o recuperare optimă. Pentru monitorizare pe termen lung, pacienții au acces la consultații de gastroenterologie realizate de medici cu o vastă experiență, de analize de laborator performante, investigații imagistice avansate și proceduri de endoscopie digestivă la cele mai înalte standarde.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR