Ce este rezecția hepatică

Rezecția hepatică sau hepatectomia este o intervenție chirurgicală ce presupune îndepărtarea unei părți din ficat sau a ficatului în totalitate. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie hepatică sunt realizate de o echipă medicală foarte experimentată, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România.

Watch on YouTube

Chirurgul decide cât de extinsă trebuie să fie rezecția ficatului, în funcție de sănătatea și funcționalitatea țesutului hepatic. Astfel, pacienții al căror ficat este afectat într-o proporție mai mare de două treimi pot fi supuși intervenției de rezecție doar dacă țesutul hepatic restant este sănătos.

Deși o parte din ficat este îndepărtată, atunci când ficatul restant este sănătos, acesta se poate regenera și poate reveni la dimensiunea inițială. Acest lucru este posibil deoarece hepatocitele, celulele principale ale ficatului, se divid continuu și pot regenera întregul țesut hepatic la fiecare 50 de zile. Însă, într-o operație de hepatectomie totală este necesar transplantul hepatic.

Tipuri de hepatectomie

Din punct de vedere anatomic, ficatul este împărțit în doi lobi, drept și stâng, iar din punct de vedere anatomic și funcțional, în 8 segmente hepatice independente, denumite segmente Couinaud. Având în vedere această clasificare, există mai multe tipuri de hepatectomie:

  • hepatectomie lobară – presupune îndepărtarea unuia dintre cei doi lobi ai ficatului;
  • hepatectomie segmentară – implică rezecția unuia sau mai multor segmente.

Alte tipuri de hepatectomie includ:

  • hepatectomie în doi timpi – acest tip de hepatectomie este realizat când este considerată prea riscantă rezecția în totalitate a unei tumori hepatice într-un singur timp operator; în aceste situații, este abordată rezecția unei părți din tumoră în timpul primei intervenții; ulterior, se așteaptă regenerarea ficatului timp de câteva săptămâni, astfel încât să existe destul țesut hepatic restant după o a doua intervenție, în cadrul căreia este îndepărtat și restul de țesut tumoral;
  • hepatectomie atipică (non-anatomică sau rezecția tip Wedge) – implică îndepărtarea unei tumori hepatice fără a lua în considerare împărțirea anatomică a ficatului pe segmente.

Când este indicată o rezecție de ficat

O intervenție de rezecție hepatică este opțiunea principală de tratament pentru tumorile hepatice primare (cu origine la nivelul ficatului) sau pentru metastazele hepatice (tumori cu originea la nivelul altor organe și care au făcut metastaze la nivelul ficatului). De obicei, chirurgii optează pentru rezecția hepatică parțială pentru a îndepărta anumite formațiuni hepatice, precum:

O operație de hepatectomie poate fi realizată și în cadrul procesului de transplant hepatic, intervenție în cadrul căreia o parte din ficatul unui donor sănătos va fi rezecat și plasat ulterior, în timpul unei alte intervenții, la o persoană cu un ficat care nu mai funcționează corespunzător. Atât țesutul hepatic restant al donorului, cât și țesutul transplantat se vor regenera și vor atinge dimensiunile unui ficat normal.

Pregătirea pentru rezecția hepatică

Pregătirea pentru procedura de rezecție hepatică implică, în primul rând, evaluarea stării generale de sănătate a pacientului înaintea unei intervenții de amploare, cum este hepatectomia.

Pacientul trebuie să informeze personalul medical asupra oricăror probleme de sănătate, istoricul de alergii (alergie la latex, alergie la medicamente, inclusiv la anestezice locale sau generale), precum și medicația pe care o urmează în prezent, inclusiv suplimentele alimentare.

Tipul de intervenție hepatică (parțială sau totală) va depinde de starea de sănătate a ficatului (evaluată pe baza unui scor, numit scorul Child-Pugh), de cantitatea de țesut hepatic afectat, precum și de cantitatea de țesut hepatic restant după intervenție, sau de eligibilitatea pacientului pentru transplant. Pentru evaluarea acestor aspecte, pot fi efectuate anumite investigații înainte de procedură, precum:

  • analize de sânge pentru evaluarea funcției hepatice – dozarea unor enzime specifice hepatice, precum transaminazele (AST, ALT), albumina, fosfataza alcalină, precum și testarea unor factori de coagulare precum protrombina;
  • teste imagistice, precum tomografie computerizată (CT) sau RMN (rezonanță magnetică);
  • biopsie hepatică.

În unele cazuri, pot fi recomandate câteva ședințe de chimioterapie sau de radioterapie înainte de intervenție, acestea având ca scop reducerea în dimensiuni a tumorii. Astfel, intervenția de hepatectomie devine mai sigură și mai ușoară, iar șansele de vindecare cresc.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cum decurge o intervenție de hepatectomie

O procedură de hepatectomie poate să dureze între 2 și 6 ore, în funcție de amploarea rezecției.

Pașii operatori pot să difere, în funcție de tehnica chirurgicală aleasă, însă, în general, intervenția începe prin montarea unei linii intravenoase prin care se va administra anestezia generală și diverse medicamente pe durata intervenției.

Watch on YouTube

Pacientul va fi monitorizat din punct de vedere al funcțiilor vitale (tensiune, puls, frecvență respiratorie și saturație de oxigen) pe toată durata operației. În funcție de tehnica aleasă și de extensia afectării hepatice, medicul chirurg va efectua una sau mai multe incizii la nivelul abdomenului.

Rezecție hepatică efectuată clasic

O operație la ficat este, în general, considerată o intervenție dificilă, mai ales din cauza vascularizației bogate a ficatului, care poate determina apariția unor complicații, precum sângerarea abundentă.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de rezecție hepatică sunt realizate de medici cu vastă experiență, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România.

Atunci când este ales abordul clasic, chirurgul deschide întreaga cavitate abdominală, prin efectuarea unei singure incizii lungi de-a lungul abdomenului pacientului, numită laparotomie exploratorie. Aceasta permite accesul și vizualizarea directă a întregului abdomen și este potrivită intervențiilor mai complexe, pentru tratamentul unor afecțiuni sau tumori hepatice mai extinse.

Dacă este necesară rezecția unei porțiuni mai mici de ficat (sub jumătate din volumul acestuia), intervenția este considerată mai puțin riscantă și poate fi efectuată prin tehnici de chirurgie minim invazivă, prin laparoscopie sau chirurgie robotică.

  • Vino la SANADOR pentru tratament chirurgical de ultimă generație, inclusiv prin intervenții de chirurgie robotică!

Rezecție hepatică laparoscopică

O rezecție hepatică laparoscopică este un tip de rezecție hepatică minim invazivă, care presupune efectuarea a 4-6 mici incizii, prin care chirurgul introduce laparoscopul și instrumentele chirurgicale necesare intervenției.

Rezecție hepatică robotică

În cazul efectuării rezecției pe cale robotică, chirurgul va manipula instrumentele chirurgicale printr-un sistem de brațe robotizate, controlate prin intermediul unei console.

Recuperarea după rezecția ficatului

Recuperarea după operația de rezecție a ficatului poate dura de la 4 la 8 săptămâni, în funcție de amploarea rezecției hepatice și de tehnica utilizată.

Recuperarea poate fi mai rapidă în cazul intervențiilor efectuate pe cale minim invazivă, precum cea laparoscopică sau prin chirurgia robotică. În general, pacienții se recuperează complet și își pot relua activitățile zilnice obișnuite la aproximativ 12 săptămâni după intervenție.

Riscuri și complicații ale procedurii de hepatectomie

Principalele riscuri și complicații ale procedurii de hepatectomie includ:

  • hemoragie, datorată vascularizației bogate a țesutului hepatic;
  • infecție la locul de incizie;
  • scurgerea de bilă în timpul procedurii, din cauza lezării unor ducte biliare intrahepatice;
  • pleurezie;
  • ascită;
  • insuficiență hepatică.

Recomandări pentru pacienți după rezecția de ficat

În timpul perioadei de recuperare, pacienții trebuie să evite orice efort fizic, precum ridicarea de obiecte grele sau exercițiul fizic intens. Pentru o recuperare mai ușoară și mai rapidă, este încurajată activitatea fizică ușoară, precum mersul pe jos zilnic, pentru cel puțin 30 de minute.

Dieta după rezecția hepatică trebuie să fie bogată în proteine și să includă o hidratare corespunzătoare. Este recomandată evitarea consumului de alcool, întrucât are efect potențial toxic asupra ficatului în curs de vindecare.

În cazul apariției unor probleme digestive după rezecția hepatică, este indicat consumul de alimente cu conținut scăzut de grăsimi, precum orezul simplu, carnea de pui la grătar, pâinea prăjită sau iaurtul. Scăderea în greutate după rezecția hepatică este frecventă, din cauza schimbărilor metabolice și afectarea absorbției nutrienților, ca urmare a intervenției chirurgicale.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Monitorizarea pe termen lung după o rezecție hepatică

Monitorizarea pe termen lung a pacienților supuși unei intervenții de rezecție hepatică presupune o abordare individualizată asupra fiecărui pacient și implică evaluarea funcției hepatice prin analize de laborator și de tip imagistic la fiecare 3-6 luni în primii 2 ani și, ulterior, la 6-12 luni.

O rezecție hepatică pentru cancer poate fi curativă atunci când, în urma intervenției, țesutul tumoral este îndepărtat în totalitate. Speranța de viață după rezecția ficatului a crescut în ultimele decenii, datorită creșterii calității tehnicilor operatorii și a îngrijirii postoperatorii, care s-au îmbunătățit considerabil de-a lungul timpului.

Rezecție hepatică la Spitalul Clinic SANADOR

La Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, pacienții au acces la analize și investigații performante, pentru screeningul, diagnosticul și monitorizarea bolilor hepatice și la metode moderne de tratament. Abordarea este multidisciplinară, pentru obținerea celor mai bune rezultate pe termen lung.

Atunci când este indicată o intervenție de rezecție hepatică, operația se desfășoară în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, care asigură îngrijirea avansată esențială pacienților care au trecut printr-o intervenție chirurgicală majoră.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR