Rezecție de bronșie pentru recidiva cancerului pulmonar, la Spitalul Clinic SANADOR

Diagnosticat cu neoplasm pulmonar în urma unei investigații de rutină

Controalele medicale periodice și efectuarea unor investigații de rutină sunt esențiale pentru depistarea din timp a unor afecțiuni severe, cu impact puternic asupra calității vieții și care pot pune viața în pericol.

Filip, în vârstă de 67 de ani, nu se știa cu probleme de sănătate, dar mergea periodic la medic, împreună cu soția, pentru analize și investigații de rutină. A primit astfel o recomandare pentru o radiografie pulmonară. Cum rezultatul investigației indica o posibilă problemă, Filip a continuat investigațiile cu o tomografie computerizată. Diagnosticul a fost unul sever: cancer bronhopulmonar.

„Când am auzit că am cancer m-am gândit: gata, asta a fost! A fost un șoc, pentru că eu nu am avut niciun simptom, nu m-am simțit niciodată ca un bolnav de plămâni sau ca un om bolnav în general. Apoi am început să mă obișnuiesc cu gândul. La un moment dat, chiar nu mă mai interesa nimic, dar s-a ocupat soția de toate și îi sunt recunoscător că mi-a fost alături și nu m-a lăsat să dau de tot înapoi”, povestește Filip.

  • Programează-te la SANADOR! Sună la 021.9699!

În urma unei recomandări, a venit de la Târgoviște la București și s-a programat pentru o consultație la Dr. Mihnea Orghidan, medic primar chirurgie toracică la Spitalul Clinic SANADOR. După consultul de specialitate, medicul i-a indicat mai multe investigații, printre care și o bronhoscopie, care aveau să confirme diagnosticul de neoplasm pulmonar.

Tratamentul indicat a fost de lobectomie superioară dreaptă, pentru îndepărtarea lobului pulmonar afectat de cancer. Intervenția chirurgicală a fost realizată la Spitalul Clinic SANADOR de Dr. Mihnea Orghidan, în condiții de maximă siguranță, în unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România. Procedura a fost un succes, iar bărbatul s-a recuperat ușor. Ulterior, nu a necesitat alt tratament oncologic.

Dr. Mihnea Orghidan, medic primar chirurgie toracică, alături de Dr. Mihaela Codreși, medic primar chirurgie toracică, la Spitalul Clinic SANADOR.

Diagnostic postoperator de cancer renal

Totul mergea bine până când, la un control postoperator, Filip a primit un alt diagnostic sever: cancer renal cu celule clare. Și de data aceasta, a optat pentru serviciile medicale de la SANADOR. Astfel, la aproximativ un an de la primul diagnostic, a trecut printr-o nouă intervenție chirurgicală, de data aceasta de rezecție parțială a rinichiului drept, efectuată de Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urolog, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR. Și de data aceasta, întrucât boala a fost surprinsă într-un stadiu incipient, rezultatele au fost foarte bune, iar Filip nu a avut nevoie de chimioterapie sau de radioterapie.

Conf. Dr. Constantin Gîngu este medic primar urologie și coordonator pentru chirurgia urologică oncologică și reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.

Recidivă la nivelul originii bronșiei lobare superioare drepte

Bucuria succesului celor două intervenții avea să fie urmată însă de o veste neplăcută. La puțin peste doi ani de la prima operație, Filip, acum în vârstă de 69 de ani, a început să tușească cu sânge, ceea ce medicii numesc hemoptizie. S-a programat imediat la Dr. Mihnea Orghidan. La recomandarea acestuia, a efectuat mai multe investigații, printre care o bronhoscopie cu prelevarea unei biopsii. Rezultatele investigațiilor au arătat recidivă tumorală la nivelul bronșiei lobare superioare drepte.

„S-au făcut mai multe investigații, care au pus diagnosticul de recidivă la nivelul originii bronșiei lobare superioare drepte, în imediata vecinătate a suturii bronșice. Nu era chiar pe bont. Vorbim deci de recidivă, cu reapariția unei tumori de același tip histologic, dar cu evoluție locală, limitată”, explică Dr. Mihnea Orghidan.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Rezecție de bont cu bronho-anastomoză, realizată cu succes la Spitalul Clinic SANADOR

În cazul lui Filip, existau mai multe opțiuni de tratament: oncologic sau chirurgical. Comisia oncologică multidisciplinară a recomandat, în urma analizării cazului, o intervenție chirurgicală deosebit de complexă. Operația s-a desfășurat la Spitalul Clinic SANADOR în condiții foarte bune, cu rezultate excelente.

„S-a oferit pacientului varianta operației, încercând să conservăm plămânul rămas, să nu scoatem niciun pic de plămân. O rezecție de bont cu bronho-anastomoză între primitivă și intermediară. Dificultatea deosebită a venit din faptul că este o reintervenție și că vindecarea după prima operație creează niște modificări locale, care fac foarte dificilă disecția, cu posibilitatea unor accidente vasculare care să ducă până la scoaterea plămânului. Dar am reușit să facem ceea ce ne-am propus, fără probleme”, explică Dr. Mihnea Orghidan.

Operația a durat patru ore, făcându-se eforturi deosebite pentru a păstra parenchimul pulmonar care, din cauza cicatrizării după prima intervenție, era lipit de peretele toracic, și de a desface inclusiv artera pulmonară, care era lipită în zona bontului. Însă, rezecția de bronșie a fost realizată cu succes.

„Este o intervenție complexă. Având în vedere cicatrizarea după prima operație, practic se desființează cavitatea pleurală, pleura viscerală, deci cea de pe plămân, lipindu-se de pleura parietală, de cea de pe coaste și este foarte dificil de eliberat plămânul în așa fel încât să nu îl decorticăm. Nu mai vorbim de cicatricile din hilul pulmonar. Astfel de intervenții nu prea s-au făcut, cred că e doar a doua în România, cu păstrarea întregului parenchim pulmonar și luând acest fragment de bronșie de la primul inel după trahee, deci de la bifurcația traheii până la debutul bronșiei intermediare. Și la nivel internațional, sunt foarte puține cazuri comunicate. Operația are și intenție de radicalitate, dar este și funcțională, adică păstrează funcția plămânului”, subliniază Prof. Dr. Ioan Cordoș, medic primar chirurgie toracică la Spitalul Clinic SANADOR, care a făcut parte din echipa operatorie, alături de Dr. Mihnea Orghidan, Dr. Mihaela Codreși și Conf. Dr. Radu Stoica, medic primar anestezie și terapie intensivă la Spitalul Clinic SANADOR.

Din echipa operatorie au făcut parte, alături de Dr. Mihnea Orghidan, Prof. Dr. Ioan Cordoș (stânga), Conf. Dr. Radu Stoica (centru) și Dr. Mihaela Codreși (dreapta)

Și din punctul de vedere al anesteziei, intervenția a avut un grad de complexitate ridicat. „Pacientul avea o reducere cu 33% a funcției respiratorii după operația anterioară, care se accentuează după noua incizie și rezecție, în special dacă apar complicații intraoperatorii ce pot impune scoaterea întregului plămân. În consecință, am administrat o anestezie generală pe un singur plămân, pentru a separa plămânul operat - lucru obligatoriu pentru tehnica chirurgicală - și am combinat cu anestezie peridurală toracică, în scopul controlului durerii intra- și postoperatorii, pentru a combate limitarea mișcărilor respiratorii inerente inciziei chirurgicale. Au fost esențiale dotările speciale cu aparatură anestezică și consumabile, disponibile la Spitalul Clinic SANADOR”, explică Conf. Dr. Radu Stoica.

Recuperarea postoperatorie

În prezent, Filip se simte foarte bine, respiră singur, se poate mișca fără probleme, iar radiografia efectuată postoperator a arătat că totul este în regulă. Pacientul s-a externat la o săptămână după intervenție.

„Mă simt bine, respir normal, 96-97% saturația în oxigen. Față de data trecută, nu s-a schimbat nimic în configurația plămânului, numai că s-a tăiat partea cu cancer. Am avut alături de mine o echipă medicală extraordinară, de elită. Cum să spun... echipa SWAT medicală de la SANADOR, cea mai tare! Domnul doctor Orghidan este un profesionist desăvârșit. Este extraordinar, a venit și m-a pansat din prima, mi-a răspuns tot timpul la telefon, mi-a explicat absolut tot și mi-a spulberat orice temere. Plus că a fost în echipă cu domnul profesor Cordoș și asta iar este extraordinar. Adică e o chestie către care toți ar trebui să aspire, să îmbine tinerețea cu experiența și să colaboreze. E o echipă incredibilă! Îți dă mult curaj și încredere înainte de operație să stai de vorbă cu astfel de oameni”, conchide pacientul.

  • Pacient: „Echipa SWAT medicală de la SANADOR, cea mai tare! E o echipă incredibilă!”

Chirurgie toracică performantă la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni pulmonare au acces la consulturi de specialitate, asigurate de medici experimentați, și la investigații moderne, avansate, efectuate cu echipamente performante, pentru un diagnostic precis și un tratament corespunzător.

Atunci când pacientul necesită operație, acesta beneficiază de intervenții avansate, de ultimă generație, realizate în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR. Intervențiile chirurgicale sunt realizate într-un bloc operator foarte bine dotat, de o echipă de chirurgie toracică experimentată, care colaborează strâns cu medici din alte specialități, pentru fiecare caz în parte, astfel încât să obțină cele mai bune rezultate pentru pacient. Postoperator, pacienții primesc îngrijiri avansate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic SANADOR, acreditată ca Secție ATI de categoria I – cu competențe extinse.

  • Secția de Anestezie și Terapie Intensivă din Spitalul Clinic SANADOR este acreditată ca secție ATI de categoria I.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la o gamă largă de intervenții chirurgicale toracice, inclusiv minim invazive. Pentru tratamentul chirurgical al metastazelor pulmonare, Spitalul Clinic SANADOR are în dotare un laser chirurgical modern – sistemul laser ERASER Nd:YAG (120W), dedicat țesutului pulmonar.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR