Ce este retinofotografia

Retinofotografia este un test de diagnostic utilizat pentru obținerea unor imagini digitale detaliate ale părții interne din spatele ochiului, care include retina, macula, nervul optic și alte structuri importante pentru funcția vizuală. SANADOR asigură acces la consultații de oftalmologie și la investigații realizate cu aparatură performantă, pentru stabilirea diagnosticului corect al afecțiunilor oculare.   

Prin retinofotografie pot fi identificate diverse afecțiuni, precum cele cauzate de diabet zaharat, glaucom și degenerescența maculară. Fotografiile retiniene oferă informații esențiale despre sănătatea ochilor și pot indica probleme care, netratate, pot afecta vederea. De asemenea, investigația ajută la urmărirea progresiei unor boli și a eficienței tratamentelor.

Retinofotografia permite identificarea multor afecțiuni oculare.

Repetarea periodică a acestui test permite observarea modificărilor care apar în timp. Medicul oftalmolog este cel care indică tipul adecvat de retinofotografie și frecvența cu care trebuie realizată examinarea.

Diferența dintre OCT și fotografia retiniană

Diferența principală între tomografia în coerență optică (OCT) și fotografia retiniană constă în tipul de imagini pe care le captează. Fotografia retiniană realizează imagini clare ale retinei și ale vaselor de sânge, ajutând la detectarea unor afecțiuni precum retinopatia diabetică. În schimb, OCT oferă imagini detaliate ale straturilor retinei, permițând măsurarea grosimii acesteia și diagnosticarea afecțiunilor maculare. Astfel, OCT oferă o analiză mai detaliată a structurii retinei comparativ cu fotografia retiniană.

Când este indicată fotografia retiniană

Retina, partea din spate a ochiului, permite o examinare clară a vaselor de sânge și nervilor, fiind un loc unic în corpul uman pentru acest tip de investigație. Imaginile cu retina oferă detalii ale:

  • vaselor de sânge;
  • nervului optic;
  • diferitelor straturi care conțin celule nervoase și fibre nervoase;
  • regiunii care asigură vederea centrală.

Fotografia retiniană este indicată în cazul pacienților diagnosticați cu boli care afectează sistemul circulator, cum ar fi hipertensiune arterială, diabet zaharat sau boli cardiovasculare, deoarece ajută la observarea vaselor de sânge și a nervilor din retină, care pot reflecta starea circulației și sănătatea generală a organismului. De asemenea, testul poate fi recomandat atât pentru monitorizarea afecțiunilor oculare, precum degenerescența maculară, glaucomul, cât și persoanelor cu colesterol mărit.

Afecțiuni diagnosticate prin retinofotografie digitală

Retinofotografia digitală este folosită pentru a diagnostica diverse afecțiuni oculare, cum ar fi edemul macular diabetic, retinopatia diabetică, cancerul ocular, glaucomul, degenerescența maculară, gaura maculară. Aceasta poate detecta și uveita posterioară, dezlipirea de retină sau ocluzia vasculară retiniană.

Dacă observă o problemă, medicul va recomanda tratarea acesteia. De asemenea, este posibil ca medicul să recomande repetarea investigației la intervale regulate, pentru a urmări evoluția afecțiunii și eficiența tratamentului.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Pregătirea pentru retinofotografie

Înainte de fotografierea fundului de ochi, medicul oferă pacientului explicații despre procedură, precizând motivul pentru care recomandă retinofotografia. Pacientul va trebui să își exprime acordul pentru realizarea testului.

Pentru a obține imagini clare ale fundului de ochi, medicul îi administrează pacientului picături care dilată pupilele. Dilatarea pupilelor permite captarea unor imagini mai detaliate, dar vederea devine încețoșată, iar pacientul resimte o sensibilitate crescută la lumină, timp de câteva ore.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se realizează procedura de fotografiere a fundului de ochi

Fotografierea fundului de ochi este o procedură rapidă și nedureroasă, utilizată pentru a obține imagini ale părții din spate a ochiului. În timpul procedurii, medicul folosește o cameră specială pentru a fotografia retina, iar pacientul stă confortabil pe scaun, poziționându-și fața aproape de dispozitiv. Medicul poate folosi și o tehnică suplimentară, angiografia cu fluoresceină, care implică injectarea unui colorant într-o venă din braț. Acesta ajuta la evidențierea blocajelor sau altor probleme ale vaselor de sânge, inclusiv cele de la nivelul ochilor. Fotografiile obținute pot arăta vasele de sânge și semnele de retinopatie diabetică.

În timpul procedurii, pacientul vede flash-uri de lumină puternică și trebuie să se concentreze pe o lumină verde. De obicei, procedura durează între 5 și 10 minute, iar în cazul utilizării angiografiei cu fluoresceină, timpul necesar este de aproximativ 30 de minute. Un avantaj al acestei metode de imagistică este capacitatea de a capta o imagine detaliată a retinei și de a ajuta la depistarea anumitor afecțiuni oculare, fără a exista contact direct cu ochiul.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Ce se întâmplă după retinofotografie

După dilatarea pupilelor, vederea poate deveni încețoșată timp de aproximativ 4 ore, iar ochii sunt mai sensibili la lumină. Este recomandat ca pacientul să poarte ochelari de soare. Dacă a fost utilizat un colorant fluorescent, este indicată evitarea purtării lentilelor de contact moi, timp de 4 ore, pentru a preveni colorarea acestora.

Imaginile obținute în timpul investigației sunt disponibile imediat, medicul le analizează și le explică pacientului înainte de a pleca din cabinet. Imaginile digitale sunt salvate în dosarul medical, putând fi utilizate ulterior, pentru a urmări evoluția în timp.

Retinofotografia este o procedură sigură, fără riscuri cunoscute. Medicul utilizează o cameră pentru a obține imagini digitale ale ochilor. În schimb, atunci când se apelează la angiografia cu fluoresceină pot apărea efecte temporare, cum ar fi o ușoară schimbare a culorii pielii sau a urinei, care poate deveni galben închis sau portocalie. Aceste efecte dispar însă după 24 de ore.

Rareori, poate apărea o reacție alergică, cum ar fi mâncărime sau erupții pe piele. Persoanele care sunt sensibile la fluoresceină pot experimenta senzația de vertij, uscăciunea gurii sau accelerarea ritmului cardiac. De asemenea, pot avea un gust metalic în gură, care dispare rapid. În unele situații, pot apărea senzații de vomă sau chiar strănut.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Retinofotografia la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații oftalmologice și la investigații avansate, realizate cu echipamente de ultima generație, care asigură rezultate de înaltă precizie, esențiale pentru stabilirea unui diagnostic corect.

În funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacient în parte, examinările oftalmologice pot include fotografierea fundului de ochi efectuată cu aparatul Zeiss Clarus 700, care asigură imagini la rezoluție superioară, în culori reale, ecografie oculară efectuată cu ecograful oftalmologic SK-3000A, utilizat pentru imagistica detaliată a structurilor oculare, sau tomografie în coerență optică și examinare angio-CT a ochiului cu OCT cu echipamentul Zeiss Cirrus 6000 AngioPlex.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR