Tratament pentru respirație urât mirositoare
Tratamentul respirației urât mirositoare este eficient doar dacă este identificată corect cauza. De aceea, un diagnostic adecvat este esențial. Dacă halitoza este cauzată de probleme orale (gingivită, parodontită), reducerea bacteriilor din gură este foarte importantă. Tratamentele inițiale pentru parodontită, cum ar fi detartrajul și netezirea rădăcinilor dinților, ajută la micșorarea pungilor gingivale și reduc inflamația, eliminând bacteriile responsabile. În plus, utilizarea apei de gură antiseptice pe parcursul tratamentului parodontal contribuie la scăderea numărului de bacterii.
Instrucțiunile pentru o igienă orală corespunzătoare sunt esențiale. Folosirea corectă a periuței de dinți și a aței dentare joacă un rol important în menținerea sănătății dentare. Chiar și atunci când gingiile sunt sănătoase, bacteriile de pe limbă pot provoca respirație urât mirositoare. De aceea, este important curățarea suprafeței limbii cu o periuță de dinți sau un dispozitiv special.
Protezele și restaurările dentare necorespunzătoare, care permit acumularea alimentelor, pot favoriza acumularea bacteriilor. Înlocuirea sau refacerea acestora previne aceste probleme. În plus, cariile netratate, un dinte ciobit, fisurat sau pulpa dentară expusă pot fi surse de bacterii și trebuie tratate adecvat.
Afecțiuni precum xerostomia, ulcerațiile bucale sau formațiunile tumorale, trebuie diagnosticate și tratate corespunzător. Dacă halitoza are cauze non-orale (boli respiratorii, gastrointestinale, hepatice, renale, endocrine sau hematologice) este necesară consultarea unui specialist. Dacă aceste afecțiuni nu sunt tratate corespunzător, halitoza poate afecta viața socială a pacientului. Medicul stomatolog trebuie să informeze pacientul despre sursa halitozei și să-l îndrume către un specialist, pentru stabilirea diagnosticului corect și recomandarea tratamentului adecvat.
Uneori, pacienții pot crede că au halitoză, deși aceasta nu este măsurabilă. Această afecțiune se numește halitofobie, iar pacienții au nevoie de sfatul unui profesionist, precum un psiholog sau un medic psihiatru.