Respirația urât mirositoare

Ce este halitoza

Respirația urât mirositoare, cunoscută și sub numele de halitoză sau halenă, este o problemă neplăcută, cauzată de factori precum igiena orală precară, anumite alimente, afecțiuni dentare (carii, gingivită, parodontoză) sau medicale (sinuzite, boala de reflux gastroesofagian) sau xerostomie (gura uscată). La Clinica de Stomatologie SANADOR, pacienții beneficiază de consult de specialitate, oferit de medici dedicați și experimentați, care descoperă cauza halenei și recomandă tratamentul necesar.

Multe persoane încearcă să mascheze o respirație urât mirositoare folosind gumă de mestecat sau mentă, dar acestea sunt doar o soluție temporară. Situația poate genera disconfort și chiar anxietate, iar dacă problema persistă, este indicat un consult de stomatologie, pentru a identifica cauza și pentru a primi tratamentul adecvat.

  • Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR! Sună la 021.9699!

Afecțiuni care provoacă miros urât în gură

Halitoza poate apărea ocazional, mai ales după consumul de alimente cu miros puternic, cum ar fi usturoiul sau ceapa. Totuși, halitoza cronică poate indica o problemă de sănătate orală sau o altă afecțiune. Gura urât mirositoare este un simptom al multor afecțiuni, funcționând ca un avertisment din partea organismului. Identificarea cauzei principale este primul pas în tratarea acesteia. Respirația urât mirositoare cu miros de acetonă (halena acetonică) este un semn distinctiv care poate indica iminența comei diabetice la pacienții cu diabet zaharat dezechilibrat.

Deși igiena orală deficitară este cea mai frecventă cauză a halitozei, aceasta nu este singura. Există mai multe afecțiuni care pot provoca respirație urât mirositoare, printre care:

Probleme stomatologice care duc la respirație urât mirositoare

Respirația urât mirositoare persistentă poate fi un semn de avertizare în privința afectării gingiilor. Gingivita este o inflamație a gingiilor care poate provoca roșeață, umflături și sângerări, fiind forma de debut a parodontitei și faza în care se poate trata cu succes printr-o igienă orală corectă, controale stomatologice periodice și igienizări profesionale. În lipsa tratamentului, această inflamație se va croniciza și va continua să afecteze parodonțiul în adâncime, ducând la boală parodontală, care duce la căderea dinților și la afectarea osului din jur.

„Gura de șanț” este o formă avansată de boală parodontală, care poate implica dureri intense, sângerări, febră și oboseală. Această afecțiune a fost denumită așa deoarece era o afecțiune des întâlnită printre soldații din tranșeele Primului Război Mondial.

Respirația urât mirositoare mai poate fi cauzată și de prezența rănilor chirurgicale de după intervențiile de chirurgie oro-maxilo-facială, cum ar fi extracțiile dentare, dar și de carii ori abces dentar.

Investigații recomandate în caz de halenă

Pentru un diagnostic corect al halitozei, este esențială o evaluare completă a pacientului. Aceasta trebuie să includă detalii despre medicația și bolile sistemice ale pacientului, precum și prezența unor afecțiuni, cum ar fi obstrucția nazală, respirația pe gură, sforăitul, apneea în somn, scurgerea postnazală, alergiile, amigdalita, calculii amigdalieni și disfagia.

Istoricul dentar ar trebui să includă frecvența vizitelor la dentist, îngrijirea protezelor dentare și metodele de igienă orală utilizate. Este util să se includă și un istoric specific al problemelor legate de respirația urât mirositoare. Examinarea clinică a cavității bucale se concentrează pe zonele în care halitoza este mai frecventă și include o evaluare a sănătății gingiilor. De asemenea, medicul verifică țesuturile moi din gură și gât, precum și eventualele plombe sau lucrări dentare existente.

Dr. Răzvan Bărbulescu în timpul unei consultații la Clinica de Stomatologie SANADOR.
Clinica de Stomatologie SANADOR asigură servicii complete, de înaltă performanță, pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor dentare și gingivale care pot provoca halitoză.

Diagnosticul halenei și evaluarea severității acesteia (halitoză autentică, pseudo-halitoză sau halitofobie, frica exagerată de a avea respirație urât mirositoare) sunt esențiale. Există mai multe metode pentru a detecta și măsura halitoza, printre care:

Măsurarea organoleptică este cea mai veche metodă de detectare a halenei, implicând mirosirea aerului expirat de către examinator. Cromatografia gazoasă este o metodă precisă și de încredere pentru măsurarea compușilor volatili ai sulfului din mostre de salivă, stratul de pe limbă sau aerul expirat. Această tehnică, deși foarte exactă, este costisitoare și necesită un specialist pentru a o opera. Pentru a face procesul mai accesibil, a fost creat un monitor portabil, care măsoară acești compuși printr-o reacție electrochimică. Deși nu la fel de sensibil ca cromatografia gazoasă, acest dispozitiv oferă rezultate relevante și utile.

Senzorii chimici, mai sensibili și ușor de utilizat comparativ cu alte metode, măsoară compușii sulfurici prezenți între dinți și pe limbă, afișând rezultatele digital. Testul BANA identifică bacteriile dăunătoare și acizii grași cu lanț scurt, fiind strâns legat de metodele clasice de evaluare a respirației urât mirositoare.

Tratament pentru respirație urât mirositoare

Tratamentul respirației urât mirositoare este eficient doar dacă este identificată corect cauza. De aceea, un diagnostic adecvat este esențial. Dacă halitoza este cauzată de probleme orale (gingivită, parodontită), reducerea bacteriilor din gură este foarte importantă. Tratamentele inițiale pentru parodontită, cum ar fi detartrajul și netezirea rădăcinilor dinților, ajută la micșorarea pungilor gingivale și reduc inflamația, eliminând bacteriile responsabile. În plus, utilizarea apei de gură antiseptice pe parcursul tratamentului parodontal contribuie la scăderea numărului de bacterii.

Instrucțiunile pentru o igienă orală corespunzătoare sunt esențiale. Folosirea corectă a periuței de dinți și a aței dentare joacă un rol important în menținerea sănătății dentare. Chiar și atunci când gingiile sunt sănătoase, bacteriile de pe limbă pot provoca respirație urât mirositoare. De aceea, este important curățarea suprafeței limbii cu o periuță de dinți sau un dispozitiv special.

Protezele și restaurările dentare necorespunzătoare, care permit acumularea alimentelor, pot favoriza acumularea bacteriilor. Înlocuirea sau refacerea acestora previne aceste probleme. În plus, cariile netratate, un dinte ciobit, fisurat sau pulpa dentară expusă pot fi surse de bacterii și trebuie tratate adecvat.

Afecțiuni precum xerostomia, ulcerațiile bucale sau formațiunile tumorale, trebuie diagnosticate și tratate corespunzător. Dacă halitoza are cauze non-orale (boli respiratorii, gastrointestinale, hepatice, renale, endocrine sau hematologice) este necesară consultarea unui specialist. Dacă aceste afecțiuni nu sunt tratate corespunzător, halitoza poate afecta viața socială a pacientului. Medicul stomatolog trebuie să informeze pacientul despre sursa halitozei și să-l îndrume către un specialist, pentru stabilirea diagnosticului corect și recomandarea tratamentului adecvat.

Uneori, pacienții pot crede că au halitoză, deși aceasta nu este măsurabilă. Această afecțiune se numește halitofobie, iar pacienții au nevoie de sfatul unui profesionist, precum un psiholog sau un medic psihiatru.

Cum poate fi prevenită halitoza?

Pentru a preveni halena, stomatologul poate recomanda diverse remedii la domiciliu, precum:

  • perierea dinților după fiecare masă cu pastă de dinți conținând fluor, de cel puțin două ori pe zi, în special după mese;
  • utilizarea aței dentare cel puțin o dată pe zi pentru eliminarea resturilor alimentare;
  • curățarea limbii pentru reducerea bacteriilor responsabile de mirosurile neplăcute;
  • curățarea riguroasă a punților, protezelor, aparatelor de corecție și protecțiilor bucale conform recomandărilor primite;
  • menținerea umidității în cavitatea bucală, evitând tutunul și consumând suficientă apă;
  • evitarea consumului de alimente precum ceapa și usturoiul, care pot contribui la halenă;
  • înlocuirea periuței de dinți la fiecare 3-4 luni, optând pentru periuțe cu peri moi;
  • controale stomatologice periodice pentru curățarea profesională a dinților sau a protezelor, prin ședințe de profilaxie dentară, de obicei de două ori pe an.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

Clinica de Stomatologie SANADOR dispune de echipamente de ultimă generație, pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor gingivale sau dentare care pot provoca halitoză. Tratamentul poate include proceduri de profilaxie dentară, tratamente pentru boala parodontală, precum și educarea pacienților privind tehnicile corecte de igienă orală. Prin utilizarea tehnologiilor moderne, cum ar fi radiografiile dentare digitale și terapie parodontală asistată laser, afecțiunile stomatologice sunt identificate corect, iar pacienții beneficiază de tratamentul potrivit.

Atunci când respirația urât mirositoare nu este provocată de o problemă dentară sau gingivală, pacienții au acces la consulturi de gastroenterologie sau de ORL și la investigațiile indicate de specialist, pentru stabilirea cauzei halitozei. SANADOR asigură servicii medicale complete, integrate, prin abordare multidisciplinară, care implică o strânsă colaborare între medici cu diferite specializări, astfel încât pacienții primesc îngrijirile de care au nevoie indiferent de afecțiunea de care suferă.

Pentru persoanele care dezvoltă anxietate din cauza respirației urât mirositoare, SANADOR asigură servicii de psihologie sau de psihiatrie. Aceasta ajută pacienții să gestioneze stresul și fobiile legate de respirația urât mirositoare, oferind soluții pentru îmbunătățirea stimei de sine și a calității vieții​.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR