Repararea sau înlocuirea valvei tricuspide

Ce este repararea valvei tricuspide?

Repararea valvei tricuspide este o procedură chirurgicală efectuată pentru a corecta problemele structurale ale valvei tricuspide, fără a o înlocui complet. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de intervenții de chirurgie cardiovasculară de ultimă generație pentru tratamentul afecțiunilor severe ale inimii.

Valva tricuspidă, situată între atriul drept și ventriculul drept al inimii, asigură fluxul sangvin unidirecțional și previne refluxul de sânge în atriu. Problemele acestei valve pot apărea din diverse cauze, inclusiv boala reumatică, infecții (endocardită), malformații congenitale cardiace sau degenerare. Â

Watch on YouTube

Repararea tricuspidei, cunoscută și sub numele de plastie valvulară tricuspidiană, are ca scop restabilirea funcției normale a valvei, prin tehnici care includ sutura cuspidelor valvei, înlocuirea sau întărirea inelului valvular (anuloplastie) sau repararea coardelor tendinoase.

Ce înseamnă înlocuirea valvei tricuspide?

Înlocuirea valvei tricuspide implică substituirea valvei bolnave cu una artificială. Această intervenție este necesară atunci când repararea valvei nu este posibilă sau eficientă. Protezele valvulare pot fi mecanice sau biologice.

Valva mecanică, realizată din materiale rezistente, necesită anticoagulare pe termen lung, pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. Valva biologică, provenită din țesuturi animale (de obicei porcine sau bovine) sau de la donatori umani, necesită o anticoagulare mai scurtă, dar poate avea o durată de viață mai mică, comparativ cu valvele mecanice.

Indicații pentru plastia valvei tricuspide

O plastie de valvă tricuspidă este indicată în următoarele situații:

  • Insuficiență tricuspidiană severă, care apare atunci când valva nu se închide complet, permițând sângelui să curgă înapoi în atriul drept.
  • Stenoza tricuspidiană  (îngustarea valvei), care restricționează fluxul sangvin.
  • Atrezia tricuspidei este un defect cardiac congenital (defect cardiac prezent la naștere). Valva tricuspidă nu este formată, iar în locul acesteia există un țesut solid între camerele inimii, care restricționează fluxul sangvin. Ca rezultat, camera inferioară dreaptă a inimii (ventriculul drept) nu este complet dezvoltată.
  • Disfuncție valvulară asociată altor intervenții cardiace.  În timpul unei operații pentru alte afecțiuni cardiace, poate fi necesară repararea valvei tricuspide, pentru a asigura funcționarea optimă a inimii.

Indicațiile protezării valvei tricuspide

Dacă valva tricuspidă este sever deteriorată, repararea nu este fezabilă sau eficientă, fiind necesară o operație de înlocuire a acesteia. Este recomandată protezarea valvei tricuspide atunci când aceasta prezintă deteriorare prea extinsă, când pacientul suferă de afecțiuni degenerative avansate sau când este vorba despre un eșec al reparațiilor anterioare.

Pregătirea pacientului pentru repararea sau înlocuirea valvei tricuspide

Pregătirea pacientului pentru intervenția de reparare sau înlocuire a valvei tricuspide implică inițial stabilirea istoricului medical și efectuarea unui examen fizic detaliat, consilierea preoperatorie pentru a evalua riscurile și beneficiile intervenției și pentru a obține consimțământul informat al pacientului.

Cardiologul poate efectua anumite investigații imagistice, precum ecocardiografia transtoracică sau ecocardiograma transesofagiană, în vederea evaluării detaliate a structurii și a funcției valvei tricuspide, și alte investigații imagistice, cum ar fi RMN cardiac sau CT toracic. Preoperator, se mai realizează și anumite teste de laborator, de sânge, pentru a verifica funcția renală, hepatică, și profilul de coagulare. Se corectează eventualele dezechilibre electrolitice, se gestionează afecțiunile concomitente și se ajustează medicația actuală.

Cum este realizată repararea valvei tricuspide?

Repararea valvei tricuspide sau plastia valvulară tricuspidiană se realizează prin intervenție chirurgicală, care poate fi efectuată pe cord deschis sau minim invaziv. Procedura pe cord deschis implică efectuarea anesteziei generale și o incizie pe linia mediană a toracelui, pentru a avea acces la inimă. În timpul unei intervenții de reparare sau de înlocuire a valvei tricuspide se utilizează un aparat de circulație extracorporală, o mașină de bypass cardiopulmonar, care preia funcțiile inimii oprite.

Accesul la valva tricuspidă se realizează deschizând atriul drept. Apoi, chirurgul efectuează tehnici de plastie, cum ar fi anuloplastia (întărirea inelului valvular), repararea sau înlocuirea coardelor tendinoase și sutura cuspidelor valvei. După finalizarea reparației, inima este repornită și incizia toracică este închisă.

Repararea minim invazivă a valvei tricuspide implică de obicei absența inciziilor (dacă se realizează printr-o procedură endovasculară - reparare transcateter a valvei tricuspide) sau incizii mai mici și o perioadă de spitalizare mai scurtă comparativ cu chirurgia tradițională pe cord deschis.

Un tip de procedură minim invazivă, cunoscută sub numele de valvuloplastie cu balon (sau valvotomie cu balon), este frecvent utilizată pentru tratarea stenozei de valvă tricuspidă la sugari și la copii. În timpul valvuloplastiei cu balon, medicul introduce un cateter subțire și gol într-un vas de sânge, de obicei în zona inghinală, și îl ghidează până la inimă. La vârful cateterului se află un balon, care este umflat pentru a lărgi valva tricuspidă îngustată. După aceasta, balonul este dezumflat și îndepărtat.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum decurge protezarea valvei tricuspide?

Protezarea valvei tricuspide sau înlocuirea valvei tricuspide urmează un proces similar cu repararea, dar include pași suplimentari pentru înlocuirea efectivă a valvei.

Inițial, pacientul este anesteziat complet, apoi chirurgul face o incizie pe linia mediană a toracelui, pentru a avea acces la inimă, este utilizat un aparat de circulație extracorporală, se deschide atriul drept pentru a ajunge la valva tricuspidă, valva deteriorată este excizată și o valvă mecanică sau biologică este cusută în locul valvei native. După finalizarea implantării, inima este repornită și incizia toracică este închisă.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Recuperarea după operație de reparare sau de înlocuire a valvei tricuspide

Recuperarea după o operație de valvă tricuspidă variază în funcție de tipul intervenției și de starea generală a pacientului:

  1. Pacientul rămâne în secția de terapie intensivă, pentru monitorizare atentă în primele zile după operație.
  2. Se administrează analgezice pentru controlul durerii și se monitorizează semnele de complicații, cum ar fi sângerarea, infecțiile sau insuficiența de organe.
  3. Program de reabilitare cardiovasculară, care include exerciții fizice moderate și consiliere pentru adoptarea unui stil de viață sănătos.
  4. Vizite regulate la cardiolog, pentru evaluarea funcției valvulare și ajustarea tratamentului, inclusiv monitorizarea anticoagulării pentru pacienții cu valve mecanice.
  5. Procesul de recuperare poate dura câteva luni, timp în care pacientul își reia treptat activitățile zilnice și continuă monitorizarea medicală, pentru a asigura succesul pe termen lung al intervenției.

Repararea sau înlocuirea valvei tricuspide reprezintă intervenții chirurgicale complexe, esențiale pentru restabilirea funcției normale a inimii și pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni valvulare. Cu o pregătire adecvată, execuție precisă și recuperare atent monitorizată, pacienții se pot bucura de rezultate excelente pe termen lung.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Plastia sau protezarea valvei tricuspide la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni severe ale valvei tricuspide au acces la intervenții chirurgicale de ultimă generație, realizate în deplină siguranță, în primul bloc operator complet digitalizat din România. Pacienții primesc îngrijiri medicale avansate pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I.

Plastia sau protezarea valvei tricuspide, în funcție de indicație, este efectuată de chirurgi cardiovasculari cu o vastă experiență, care folosesc tehnici minim invazive ori de câte ori acestea sunt recomandate. De altfel, la Spitalul Clinic SANADOR funcționează Centrul de Excelență și de Training în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă, primul din România cu acreditare internațională Corcym Academica.

Pe lângă tehnicile minim invazive folosite în chirurgie cardiovasculară – minitoracotomie și chirurgie endoscopică – la Spitalul Clinic SANADOR pacienții au acces și la tratamente endovasculare pentru afecțiunile valvulare. Procedurile se desfășoară în cele mai bune condiții în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR