Intervenție chirurgicală în premieră națională pentru o malformație gravă a inimii

Echipa de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, condusă de Prof. Dr. Victor Costache, a realizat în premieră națională o procedură chirurgicală de plastie valvulară tip cone pentru anomalia Ebstein. Tehnica chirurgicală de plastie valvulară tip cone este disponibilă în foarte puține centre de chirurgie cardiovasculară din Europa și este superioară altor tehnici de tratament chirurgicale sau intervenționale.

Anomalia Ebstein

Anomalia Ebstein este o malformație congenitală a inimii ce afectează inima dreaptă, în principal valva tricuspidă, care separă atriul drept de ventriculul drept. Această valvă este poziționată mai jos și adesea este deformată, cu diminuarea dimensiunii ventriculului și cu dilatarea în timp a atriului.

Este astfel afectată grav capacitatea inimii de a pompa sângele către plămâni, cu apariția insuficienței cardiace drepte, complicată în timp cu hipertensiune pulmonară și insuficiență cardiacă globală.

Plastie valvulară tip cone la Spitalul Clinic SANADOR

Cazul operat de Prof. Dr. Victor Costache la Spitalul Clinic SANADOR este al unei femei în vârstă de 42 de ani, cu anomalie Ebstein și insuficiență cardiacă dreaptă severă. Intervenția chirurgicală a fost una deosebit de complexă și a constat în dezinserarea valvei din mijlocul ventriculului, cu crearea unui neoinel tricuspidian, remodelarea prin plicaturi a ventriculului drept și reinserția valvei cu ajutorul unui inel protetic. Operația a fost realizată prin abord chirurgical clasic, pe cord deschis, cu sternotomie pe linia mediană, sub circulație extracorporală. Intervenția a fost realizată cu succes, pacienta fiind apoi transferată în Secția de Terapie Intensivă Cardiovasculară, pentru 24 de ore, și apoi pe secția de Chirurgie Cardiovasculară, de unde s-a externat la 7 zile de la operație.

Intervenția chirurgicală a fost realizată de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR, cu sprijinul acordat de Prof. Dr. Jean Paul Couetil, de la Spitalul „Henri Mondor” din Créteil (Paris). Din echipa de la SANADOR au făcut parte Dr. Anca Chitic, Dr. Andreea Costache, Dr. Mihaela Crăciun, asistenții medicali Simona Takacz, Bianca Muntean și Alexandru Vlada, iar circulația extracorporală a fost asigurată de Sebastian Oană.

Opțiunile de tratament

Celelalte opțiuni de tratament chirurgicale au, conform studiilor de specialitate, o rată mai mare de regurgitare tricuspidiană decât repararea în formă de con. Totodată, inserarea unei proteze valvulare printr-o procedură endovasculară, în Laboratorul de Cateterism, nu are rezultate bune în aceste cazuri, speranța de viață fiind mult redusă în comparație cu plastia valvulară tip cone.

Intervențiile de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR se desfășoară în primul bloc operator complet digitalizat din România, cu ajutorul unor echipamente și tehnologii de înaltă performanță. Intervențiile chirurgicale sunt realizate cu sprijinul medicilor ATI din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară, singura de categoria I, cu competențe extinse, din sistemul medical privat din România.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!
SANADOR