Ce este regimul hiposodat

Regimul hiposodat implică o alimentație săracă în sodiu, fiind recomandat pentru gestionarea unor afecțiuni, precum bolile cardiovasculare sau renale, sau pe durata unor tratamente. Regimul cu puțină sare aduce beneficii în aceste cazuri, în timp ce excesul de sodiu poate provoca diferite complicații. La SANADOR, pacienții au acces la consiliere nutrițională asigurată de medici specializați în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, pentru stabilirea unei diete personalizate.

Deși este considerată o alimentație fadă, dieta fără sare poate fi transformată într-una gustoasă, variată și echilibrată, prin alegerile potrivite. Consumul de sodiu în exces are ca rezultat retenție lichidiană (de apă), creșterea volumului sangvin și, implicit, creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, sarea în exces poate cauza disfuncții renale.

Cantitatea maximă de sare permisă într-un regim hiposodat

În mod obișnuit, este recomandată limitarea consumului de sodiu la 2300 mg/zi, ceea ce echivalează cu o cantitate de o linguriță rasă de sare. Într-un regim hiposodat, cantitatea de sodiu trebuie redusă la 1500 mg/zi, ceea ce echivalează cu două treimi (2/3) dintr-o linguriță de sare.

Sarea este principala sursă de sodiu din alimentație, însă acest mineral se găsește în mod natural și în multe alimente. Astfel, sodiul nu poate fi eliminat complet din alimentație. De altfel, este o substanță esențială pentru buna funcționare a organismului, fiind recomandat un aport minim de 500 mg/zi.

Când este recomandat un regim alimentar hiposodat

Alimentația hiposodată este indicată pentru buna gestionare a următoarelor afecțiuni:

De asemenea, evitarea consumului de sare poate fi indicată pe durata anumitor tratamente medicamentoase, cum ar fi în cazul pacienților tratați cu corticosteroizi (în acest caz, sodiul favorizează retenția de apă).

Avantajele unei diete cu o cantitate redusă de sare

În cazul persoanelor care prezintă indicație pentru dieta săracă în sodiu, regimul alimentar hiposodat poate avea următoarele beneficii:

  • îmbunătățirea semnificativă a valorilor tensiunii arteriale;
  • eliminarea retenției lichidiene periferice (picioare umflate) și reducerea ascitei (retenția de apă la nivelul abdomenului);
  • Prevenirea complicațiilor afecțiunilor renale/cardiace – reducerea riscului de infarct miocardic, accident vascular cerebral, tulburări de respirație în insuficiența cardiacă;
  • Îmbunătățirea calității alimentației – alimentele preambalate bogate în sare sunt intens procesate industrial și slab nutritive. Acestea conțin o serie de compuși nocivi, cum ar fi grăsimi trans nesănătoase, zahăr în exces și sunt adesea hipercalorice, fiind un factor de risc pentru obezitate, diabet zaharat tip 2 și dislipidemii. Înlocuirea lor cu alimente integrale, naturale, sărace în sodiu, îmbunătățește calitatea dietei per ansamblu. Acestea sunt bogate în nutrienți și reduc riscul de a dezvolta astfel de afecțiuni.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Alimente recomandate într-un regim hiposodat

Regimul alimentar sărac în sare permite includerea multor alimente în meniu:

  • Legume proaspete și congelate fără adaos de sosuri – broccoli, morcov, ardei gras, salată verde, păstăi, ciuperci etc;
  • Fructe proaspete, congelate, conservate sau deshidratate;
  • Cereale integrale – orez brun, paste, fulgi de ovăz, musli, fulgi de porumb, tărâțe, chifle și pâine sărace în sare, mămăligă preparată cu puțină sare, lipii cu conținut redus de sodiu, noodles, quinoa, bulgur;
  • Biscuiți simpli nesărați, popcorn nesărat;
  • Leguminoase boabe uscate (linte, fasole, năut, mazăre) ;
  • Ouă;
  • Avocado, nuci și semințe crude (neprăjite și nesărate);
  • Carne proaspătă (pui, curcan, porc, miel, vită);
  • Pește proaspăt/congelat;
  • Unt de arahide și unturi din nuci 100% naturale (fără sare adăugată);
  • Lactate simple, nesărate (lapte, iaurt, ricotta, brânză proaspătă, caș dulce, mozarella, urdă, sana, chefir, unt nesărat);
  • Ulei extravirgin de măsline și alte uleiuri vegetale;
  • Sos de roșii fără sare adăugată;
  • Cafea, ceaiuri.

Alimente interzise în dieta hiposodată

Dieta cu puțină sare impune evitarea următoarelor alimente bogate în sodiu:

  • Alimente procesate industrial, cum ar fi mezeluri (cârnați, carne afumată, bacon, mici), mese gata de consum sau semipreparate (în conservă, borcane sau congelate, cum ar fi pastele și lasagna, supele, hummusul, icre din comerț, pizza congelată), snacksuri (cum ar fi chipsuri), produse de patiserie (covrigi, foietaje);
  • Pește afumat;
  • Arahide, nuci și semințe sărate;
  • Aluaturi din comerț și compoziția preambalată pentru clătite;
  • Biscuiții și covrigeii sărați;
  • Pâinea și chiflele cu sare;
  • Untul de arahide cu sare;
  • Produse fast-food (burgeri, cartofi prăjiți, pizza);
  • Alimente în conservă – leguminoasele boabe conservate cu sare adăugată (cum ar fi fasolea), pește și carne în conservă;
  • Lactate sărate – cum ar fi telemea, brânzeturi maturate (cheddar, parmezan), feta, cremă de brânză, ayran, unt sărat;
  • Produsele depozitate în saramură – murături, castraveți murați, pește marinat, tofu în saramură, măsline;
  • Condimente și alimente care conțin monoglutamat de sodiu sau sare, supe deshidratate;
  • Sosuri din comerț, cum ar fi cel de soia, salsa, dressinguri pentru salate, sosuri pentru paste, muștar;
  • Sucuri de legume din comerț.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Recomandări pentru persoanele care urmează un regim cu puțină sare

Un regim hiposodat nu este perceput ca fiind gustos, însă o serie de trucuri te pot ajuta să obții mese delicioase și sărace în sodiu în același timp. Ia în considerare următoarele aspecte atunci când ai indicație pentru dieta hiposodată:

  • Redu cantitatea de sare adăugată în mâncare;
  • Adaugă ierburi aromatice naturale în mâncare (cum ar fi tarhon, oregano, busuioc, boia dulce, curry, chimion, usturoi, ghimbir, rozmarin), uscate sau proaspete – acestea conferă arome deosebite preparatelor și scad nevoia de a adăuga sare în exces. Totuși, citește ambalajul pentru a te asigura că nu au sare adăugată;
  • Suc de lămâie sau oțet – zeama de lămâie și oțetul pot fi utilizate ca substituenți pentru a da gust unor preparate;
  • Dressing de citrice și ulei de măsline – salatele și garniturile de legume pot fi asezonate cu diferite dressinguri, cum ar fi din suc de portocale/lămâie/lime și ulei de măsline;
  • Alimente proaspete și mese preparate acasă – optează cât mai frecvent pentru alimente naturale, proaspete, în locul celor procesate preambalate. Prin gătirea meselor acasă, poți controla cantitatea de sare adăugată, spre deosebire de mesele gata de consum din comerț. Spre exemplu, alege să prepari acasă hummus din năut, decât să îl consumi pe cel din comerț;
  • La restaurant, menționează personalului să nu adauge sare în preparatul tău;
  • Ia în considerare utilizarea sării fără sodiu (cu potasiu) – totuși, aceasta poate prezenta unele contraindicații, astfel încât este important să discuți cu medicul înainte de a începe să o consumi. Spre exemplu, aceasta nu este recomandată persoanelor care își administrează diuretice economisitoare de potasiu;
  • Alege o apă de băut săracă în sodiu, cu un nivel de sub 20 mg/L sodiu;
  • Citirea etichetei nutriționale este importantă pentru a alege alimente potrivite. În regimul cu o cantitate redusă de sare, este indicat să eviți alimentele cu un conținut de sodiu mai mare de 400 mg/100 g (sau 1 g de sare). Alege-le pe cele cu un conținut de sodiu sub 140 mg/100 g (sau 0,35 g sare).
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Consiliere nutrițională pentru regim hiposodat la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale complete, prin abordare multidisciplinară, pentru adoptarea unui stil de viață sănătos și gestionarea corectă a afecțiunilor cronice și prevenirea complicațiilor. Aceștia au acces la consultații de  cardiologie, nefrologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice și medicină internă și la toate analizele și investigațiile recomandate de medic.

Dieta potrivită este stabilită personalizat pentru fiecare pacient în parte, în vederea asigurării unei alimentații echilibrate și sănătoase, care să asigure toți nutrienții necesari, ținând cont totodată de problemele de sănătate existente.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR