Recuperarea după mastectomie – ce reguli trebuie respectate?

Reguli esențiale pentru recuperarea după mastectomie

Mastectomia este o intervenție complexă de chirurgie a sânului și implică o recuperare de durată, dar este esențială ca parte a tratamentului multimodal pentru cancerul de sân avansat, stabilit de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board). Pacientele care trec prin această procedură trebuie să știe ce reguli să respecte și ce contraindicații există, până la vindecarea completă a operației. În acest fel, recuperarea după mastectomie va decurge mai ușor și mai repede, iar riscul apariției unor complicații va fi semnificativ redus.

Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală, coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR prezintă cele mai importante informații pe care trebuie să le cunoască o pacientă după operația de cancer la sân.

Igiena locală după mastectomie

Igiena începe prin a înlătura zilnic pansamentele. La nevoie, după îndepărtarea pansamentului, se poate îndepărta și adezivul rămas pe piele, cu ajutorul unui tampon umezit cu neofalină sau cu acetonă.

Dușul este permis, fiind chiar recomandat, începând cu a doua zi după externare. Apa trebuie să fie caldă, nu rece sau fierbinte, iar zona operată poate fi spălată cu blândețe cu apă și săpun sau gel de duș, fără a aplica direct asupra ei dușul sub presiune și fără a o apăsa prea tare. Ștergerea se va face doar prin tamponare ușoară.

După uscare se va tampona regiunea operată cu betadină, apoi, după uscarea acesteia, se poate aplica în strat subțire spray sau unguent cicatrizant sau cremă de arnică ori gălbenele (Calendula). Locul de ieșire al tubului de dren se pansează, iar acest pansament va mai fi necesar încă 48 de ore după îndepărtarea tubului de dren.

Tratamentul general postoperator

  • Pentru o recuperare mai ușoară după operația pentru cancerul mamar, este important să respecți anumite reguli. Discută cu un medic de la SANADOR! Vino la consultație!

În funcție de fiecare caz în parte, medicul poate recomanda administrarea unor medicamente:

  • Antibiotice de prudență, un timp limitat.
  • Antiinflamator oral în doze descrescânde (poate fi necesar încă multă vreme postoperator). De asemenea, este utilă și aplicarea de comprese reci local (pungă de gheață învelită în prosop, ce reduce necesarul de medicamente antiinflamatorii.
  • Anticoagulantele sunt administrate, în doze și durate variabile, pentru evitarea riscului de tromboze și embolii grave, admițând neajunsurile unor sângerări prelungite. În funcție de severitatea sângerării, medicul poate decide întreruperea anticoagulantului, instituirea compresiei și a aplicațiilor reci sau chiar reintervenția pentru oprirea sângerării.
  • Analgezicele trebuie să calmeze durerile postoperatorii, care nu sunt doar neplăcute, ci și dăunătoare, întrucât conduc la imobilizări, edem, restrângerea activității, sindrom dureros cronic, și vor fi administrate, de principiu, în prima săptămână, apoi la nevoie.
  • Veno/limfotonicele sunt recomandate pentru optimizarea circulației veno-limfatice pentru minimum o lună, timp de mai bine de 3 luni. Acestea au rolul de a diminua congestia, edemul și durerile.

Drenajul după mastectomie

La început, drenul este normal să fie sanguinolent, dar ne așteptăm ca din a doua săptămână să devină portocaliu, apoi gălbui (limfă clară) și să se reducă progresiv. Aspectul tulbure, creșterea debitului drenat și eventualele simptome locale (edem, congestie, durerea uneori pulsatilă, creșterea temperaturii locale) pot fi semnul unei necroze de țesut gras, dar și al unei infecții suprapuse.

Debitul se estimează după gradațiile pungii colectoare sau se măsoară folosind corpul gradat al unei seringi și este de măsurat începând cu a doua săptămână, întrucât rareori se pune problema îndepărtării tubului de dren în prima săptămână după intervenție. Tubul este menținut 1-3 săptămâni, în funcție de debitul zilnic (se poate renunța la el când colectează mai puțin de 30 ml/zi).

Recomandări după drenaj

După renunțarea la tubul de dren este posibil să se mai acumuleze limfă (sub braț sau în regiunea pectorală), care va fi evacuată cu seringa de către medic. De asemenea, este posibil să fie necesară evacuarea, dacă zona se bombează, este dureroasă (intensitatea durerii este progresivă, eventual pulsatilă), congestivă și caldă. Puncționarea este foarte puțin dureroasă, iar rezultatul (obținut în 3-4 săptămâni) este un bun indicator al siguranței rezecției mamare (margini negative pentru cancerul invaziv, distanță de minim 3 mm față de cancerul in situ = microscopic sau neinvaziv) și al situației ganglionilor axilari, în funcție de care va fi precizată strategia terapeutică următoare de către comisia oncologică.

  • Dacă ai semne și simptome care pot indica o complicație după mastectomie, programează-te cât mai repede la medic!

Imunohistochimia trebuie făcută dacă au trecut mai mult de două luni de la biopsie mamară, mai ales dacă a fost administrat vreun tratament anticanceros preoperator, dacă se constată neconcordanțe între rezultatul histopatologic postoperator și cel bioptic sau dacă sunt mai multe tipuri de cancer.

Comisia oncologică multidisciplinară este cea care recomandă măsurile ulterioare, dar ghidurile presupun:

  • reintervenție chirurgicală pentru completarea exciziei, în cazul marginilor pozitive;
  • asocierea tratamentului oncologic general (chimioterapie, terapii țintite) dacă vreun ganglion axilar este pozitiv pentru cancer (metastază ganglionară), riscul metastazelor la distanță crescând cu fiecare ganglion metastatic;
  • asocierea radioterapiei în cazul existenței a mai mult de 3 ganglioni axilari metastatici;
  • asocierea tratamentului endocrin (antiestrogenic, eventual și antigonadotropic sau îndepărtarea chirurgicală a ovarelor pentru pacientele ce nu sunt la menopauză) pentru minimum 5 ani, dacă imunohistochimia arată pozitivitatea receptorilor estrogenici (peste 10%).

Controalele oncologice după mastectomie

Monitorizarea pacientelor cu cancer mamar se face prin controale oncologice periodice, care pot include: examene clinice, probe de laborator și imagistice periodice (generale și loco-regionale), ce vor fi stabilite de oncologul curant. De obicei, acestea se realizează la fiecare 3 luni în primii 2 ani, la 6 luni după 2-5 ani și anual în anii următori.

  • La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele care au suferit o mastectomie beneficiază de consultații, investigații și monitorizare pe termen lung a stării de sănătate. Programează-te!

Riscul recidivei cancerului (pectoral sau axilar) sau al apariției metastazelor justifică aceste controale. Cu cât sunt mai corect și mai prompt luate măsurile ce se impun, cu atât este mai mare șansa de a opri evoluția bolii.

Cu excepția cazurilor demonstrate a fi genetice (cancere de sân familiale), riscul pacientelor cu cancer de sân să mai facă un cancer mamar este de circa 15%, cu 50% mai mare decât al femeilor fără riscuri speciale pentru cancerul de sân. 85% dintre paciente nu vor mai face vreodată un alt cancer de sân, deci amputarea celuilalt sân este nejustificată.

Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală, coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR, realizează numeroase intervenții chirurgicale pentru cancerul mamar.

Reconstrucția mamară după mastectomie

Reconstrucția mamară poate fi realizată în mai multe moduri:

  • cu proteze siliconice externe, ce pot fi purtate în sutiene speciale (începând cu o lună postoperator);
  • lipogrefă – injectarea a grăsimii proprii recoltate din zone în care aceasta este nedorită sau dispensabilă. Aceasta se poate efectua de către chirurgul plastician în ședințe repetate, sub anestezie locală;
  • ca operație suplimentară, cu implanturi siliconice sau cu țesut propriu recoltat de pe spate sau abdomen, la minim 6 luni de la încheierea tratamentelor regionale (extirpare chirurgicală sau radioterapie). De obicei, după bilanțul negativ la un an postoperator.

Tipul reconstrucției va fi recomandat de chirurgul plastician, iar efectuarea acestei intervenții nu este limitată de vârsta pacientei. Există programe naționale de reconstrucție sau costurile pot fi parțial suportate de unele fundații. Reconstrucția nu împiedică urmărirea regională corectă, deci nu aduce elemente suplimentare de nesiguranță.

Informațiile pentru acest articol au fost furnizate de Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală, coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR