Reconstructia soldului, sansa la o viata normala, fara durere, pentru o tanara de 33 de ani

La inceputul acestui an Andreea a luat decizia de a trece printr-o interventie chirurgicala deloc usoara, dar absolut necesara. In copilarie, complicatiile produse de o osteomielita TBC i-au distrus capul femural si colul femurului, mancandu-i practic soldul. Drept urmare, piciorul drept s-a scurtat cu 2.5-3 cm si doar vointa imensa a ajutat-o pe tanara de 33 de ani sa compenseze deficitul functional. Cu ajutorul sportului, Andreea si-a dezvoltat musculatura suficient de mult cat sa poata controla miscarea in pofida lipsei osului. Cu toate acestea, in timp durerile s-au accentuat treptat, pana in punctul in care nici macar infiltratiile in sold si coloana nu au mai ajutat-o

Cazul Andreei este unul rar intalnit de medici in ziua de astazi. Cand astfel de probleme apar in copilarie, ele sunt rezolvate precoce cu tehnologii si metode chirurgicale specifice, ce permit salvarea membrului si care ii ofera copilului sansa la o viata integra. Amanarea interventiei inseamna aparitia unor complicatii ce uneori nu pot fi rezolvate, nici macar cu ajutorul tehnologiei avansate.

In urma consultului ortopedic, dr. Adrian Dima, medic primar Ortopedie si Traumatologie in cadrul Spitalului Clinic SANADOR, a recomandat artroplastia de sold si egalarea lungimii picioarelor, prin instalarea unei proteze medicale. Pentru a se asigura de succesul interventiei, medicul a realizat un mulaj al bazinului si a simulat operatia astfel incat sa poata determina spatiul de manevra si urmatorii pasi

Zona cotilului nu se mai vedea, capul de femur si colul femural lipseau. Primul pas a fost un examen CT de bazin, in baza caruia am realizat un mulaj 3D la scara 1:1 pe care am simulat operatia. Am vrut sa vad daca am suficient os pentru a pune o proteza primara – de prima intentie, fara alte ranforsari si implanturi. Daca nu, trebuie sa ne pregatim pentru cateva variante de implanturi si grefa, ceea ce complica mult operatia si presupunea o recuperare anevoioasa, pentru ca pacienta nu putea sa mai calce din prima pe picior”, explica dr. Dima.

Simularea a confirmat masuratorile de pe imaginile CT, asa ca urmatorul pas a fost operatia. Timp de 2,5 ore, echipa chirurgicala condusa de dr. Dima a reconstruit cu grija cotilul si femurul, instaland proteza necimentata de sold. Nu a fost o sarcina usoara: medicii au constatat la fata locului ca este dificil sa obtina distanta necesara pentru a lucra.

Cu informatiile relevate de radiografii si CT si cu experienta simularii pe mulaj, am mers mult mai sigur in operatie. Nu am avut surprize si eram pregatiti pentru dificultati. Spre exemplu, cum femurul si cotilul nu au fost supuse presiunii mecanice la mers, osul avea o calitate slaba, fiind destul de moale, asa ca a trebut sa instalam o proteza mai mare decat te-ai astepta la un pacient cu oase de aceasta dimensiune”, continua medicul.

Operatia a decurs impecabil. „Ne-am propus in planurile pe care le-am facut preoperator sa egalam picioarele, iar intraoperator am incercat sa le aplicam. Nu poti insa promite asta. Tine de norocul pacientului, de mana chirurgului, de echipa medicala. Am obtinut totusi prin operatie o restabilire optima a lungimii membrului. Din masuratorile noastre, picioarele sunt egale. Andreea va trebui insa sa reinvete mersul, sa corecteze felul in care a mers timp de o viata, din preadolescenta”, continua chirurgul.

Este un pas mare pentru Andreea, dar nu singurul. Interventiile ortopedice de asa amploare necesita o perioada lunga de recuperare. La 2 zile de la interventie, tanara s-a ridicat in picioare si a facut primii pasi, cu ajutorul cadrului si a personalului medical. Dupa alte 3 zile deja putea sa coboare singura din pat, sa mearga mult mai bine cu cadrul si sa tolereze durerile inevitabile. A inceput sa redreseze pozitia bazinului, antalgica initial din cauza durerilor mari, insa va urma etapa de adaptare si corectare a tonusului muscular.

Urmeaza circa 6 saptamani de mers cu cadrul, cu sprijin progresiv, si apoi trecere treptata la carje. In tot acest timp, Andreea trebuie sa faca recuperare medicala, din ce in ce mai mult, asistata de indrumator. La fiecare saptamana va creste nivelul si sarcina de solicitare a piciorului.

Timp de circa 6 luni pacienta va trebui sa lucreze mult ca sa ajunga la un mers normal si sa nu mai simta diferenta de lungime. Va renunta definitiv la carje, insa pentru asta conteaza cat de mult munceste si ce echipa de recuperare are. Mingea este in mainile pacientului”, incheie dr. Adrian Dima.

Andreea este optimista. Teama de dinainte de operatie a disparut, fiind inlocuita cu hotararea de a persevera si cu dorinta de a-si lua permisul de conducere, un lucru dificil pana acum, din cauza incapacitatii de a controla pe deplin piciorul drept. „Stiam de mult ca trebuie sa ma operez. Am tras de timp, nu am avut curaj. Am asteptat pana cand chiar nu s-a mai putut. Am venit la dl dr. Dima cu incredere si am discutat mult cu el inainte de operatie. Mi-a explicat fiecare pas si m-a incurajat. Au fost cateva zile grele, insa m-a ajutat faptul ca nu m-am simtit ca intr-un spital, ci intr-un spatiu mult mai primitor. Nu este usor, stiu ca urmeaza multa munca insa stiu, la fel de bine, ca va fi, in fiecare zi, putin mai usor”.

SANADOR