Ce este recidiva tumorală

Recidiva tumorală înseamnă reapariția unei tumori după ce a fost tratată, fie după câteva luni, fie după câțiva ani. Cancerul reapare pentru că tratamentul anterior nu a distrus toate celulele maligne și chiar și din câteva celule rămase pot crește din nou în tumori. Asta nu înseamnă că tratamentul a fost greșit, deoarece celulele canceroase sunt greu de distrus complet. La SANADOR, pacienții beneficiază de evaluare medicală completă, prin consultații de specialitate, analize de laborator și investigații performante, pentru diagnosticul recidivei tumorale și au acces la tratament multimodal, personalizat.

Watch on YouTube

Tumora recidivată poate apărea în locul unde a fost inițial sau într-o altă parte a corpului. Când cancerul reapare după o perioadă de remisie, în care nu au existat simptome, se numește recidivă.

Tipuri de recidivă tumorală

Recidiva tumorală este clasificată în funcție de locația în care tumora revine. Există trei tipuri de recidivă tumorală: locală, regională și la distanță.

Recidiva tumorală locală apare atunci când cancerul revine în aceeași zonă unde a fost detectat prima dată.

Recidiva tumorală regională apare atunci când cancerul reapare în ganglionii limfatici sau în țesuturile din apropierea zonei unde a fost inițial.

În cazul recidivei tumorale la distanță,  cancerul se extinde la organe sau la țesuturi îndepărtate de locul inițial al cancerului.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tumori cu risc crescut de recidivă

Recidiva cancerului depinde de mai mulți factori, printre care natura acestuia, nivelul de evoluție, severitatea tumorii inițiale, terapiile precedente, vârsta și condiția fizică a pacientului, precum și antecedentele familiale.

Anumite tumori au un risc crescut de recidivă. Printre acestea se numără cancerul ovarian, melanomul care a suferit metastaze înainte de a fi diagnosticat și limfomul cu celule T periferice, un tip de limfom non-Hodgkin. De asemenea, aproximativ 50% dintre pacienții cu cancer colorectal care au fost supuși unei intervenții chirurgicale vor experimenta o recidivă în primii trei ani după operație.

Glioblastomul are o rată foarte mare de recidivă, deși este rar întâlnit. În cazul cancerului de sân recurent, cele mai multe recidive locale apar în cinci ani după tratament. Astfel, cancerul poate recidiva la intervale variate de timp, în funcție de tipul și stadiul cancerului inițial, precum și de tratamentul urmat.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

De ce recidivează tumorile

Cancerul recidivează deoarece este dificil să se distrugă toate celulele maligne în urma tratamentului. Unele celule pot fi prea mici pentru a fi detectate în timpul tratamentului, iar cancerul evoluează continuu, prin mutații. Tratamentul nu reușește întotdeauna să distrugă toate celulele anormale, care pot continua să se dezvolte. Aceste celule rămase pot crește din nou, până când sunt identificate în cadrul unei examinări de rutină.

Semne și simptome provocate de reapariția tumorilor

Multe semne și simptome provocate de reapariția tumorilor pot fi asemănătoare cu ale cancerului inițial. De aceea, este important ca pacienții să discute cu medicul lor despre simptomele specifice pentru tipul de cancer pe care îl au.

Printre simptomele care pot indica o recidivă se numără nodulii sau formațiunile în zona inițială a cancerului, durerea persistentă, tusea cronică și scăderea anormală în greutate. Alte simptome de avut în vedere sunt hemoragiile și echimozele neobișnuite, febra persistentă, durerea de cap frecventă, dificultățile respiratorii, hematuria și rectoragia, senzația de greață și vomă, dificultăți de înghițire și transpirațiile excesive în timpul nopții.

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la proceduri de tratament oncologic moderne. Vino la SANADOR!

Diagnosticul de tumoră recidivată

Dacă sunt detectate semne ale unui cancer recidivat, medicii pot solicita teste suplimentare și o biopsie, pentru a verifica dacă zona suspectă este malignă și dacă este vorba de o recidivă sau de o nouă afecțiune. Recidivele cancerului sunt diagnosticate în același mod ca alte cazuri de cancer, pe baza testelor și simptomelor observate.

Pentru diagnosticarea recidivei cancerului, sunt utilizate diverse teste. Analizele de sânge sunt importante și includ analize precum hemoleucograma pentru a detecta posibile semne de recidivă. Imunofenotiparea este un test care identifică tipurile specifice de celule, fiind utilă în special pentru detectarea recidivei în cazul leucemiei. Testele pentru markerii tumorali verifică substanțele produse de celulele canceroase.

Pentru a obține informații suplimentare despre tumorile care pot apărea după tratamentul cancerului inițial, medicul poate recomanda teste imagistice. Tomografia computerizată (CT) ajută la identificarea și măsurarea tumorilor, în timp ce imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) furnizează imagini detaliate ale zonelor specifice din corp. Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) detectează zone care consumă cantități mari de glucoză, o caracteristică a celulelor canceroase.

Centrul Oncologic SANADOR dispune de echipamente de ultimă generație pentru diagnosticul avansat al afecțiunilor oncologice.

Biopsiile sunt esențiale pentru confirmarea prezenței cancerului. Biopsiile ghidate de imagine, cum ar fi cele cu CT sau ultrasunete, permit obținerea unei mostre din tumora suspectă. Biopsiile endoscopice sau laparoscopia exploratorie folosesc instrumente care nu necesită incizii mari și permit prelevarea țesutului din interiorul corpului. Biopsiile excizionale sau incizionale implică îndepărtarea fie a întregii tumori, fie a unei porțiuni din aceasta, pentru a fi analizată.  În plus, biopsia măduvei osoase colectează sânge și țesut osos din măduva osoasă, pentru a verifica recidiva cancerului.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul pentru recidiva tumorală

Tratamentul pentru recidiva tumorală variază în funcție de fiecare caz în parte. Opțiunile pot include repetarea tratamentului inițial, realizarea unei operații pentru excizia noilor tumori, administrarea altor medicamente chimioterapice sau combinații ale acestora, ori testarea altor opțiuni de tratament, precum terapiile țintite sau imunoterapie. În general, scopul tratamentelor pentru cancerul recidivat este de a controla boala și de a preveni agravarea sau răspândirea acesteia.

Opțiunile de tratament depind de tipul de cancer, de cât de repede a recidivat și de locul unde a apărut recidiva. Dacă cancerul reapare la scurt timp după tratament, poate fi mai dificil de tratat. Recidivele care apar aproape de locul inițial sunt de obicei mai ușor de gestionat decât cele care se dezvoltă în alte organe sau țesuturi. De asemenea, starea generală de sănătate a pacientului este importantă, deoarece tratamentele mai agresive pot provoca efecte secundare semnificative. Deși nu toate recidivele pot fi complet vindecate, multe recidive locale și regionale pot fi tratate cu succes.

Cum poate fi prevenită recidiva unui cancer

Pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului, este importantă adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, activitate fizică zilnică și monitorizarea continuă de către medicul oncolog. Dieta recomandată include consumul de legume variate, fructe, alimente bogate în nutrienți și cereale integrale, în timp ce este importantă limitarea consumului de carne roșie și de băuturi cu zahăr. Menținerea unei greutăți adecvate, limitarea alcoolului și renunțarea la fumat sunt, de asemenea, măsuri care pot reduce riscurile asociate.

În plus, este important ca pacientul să verifice, prin teste genetice pentru cancer, dacă există un risc moștenit de cancer, deoarece aproximativ 8% dintre cazuri sunt cauzate de mutații genetice ereditare, care pot crește riscul de a dezvolta alte tipuri de cancer. Testele de screening pentru cancer ajută la identificarea timpurie a semnelor de cancer înainte ca simptomele să apară, atunci când boala este mai ușor de tratat.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații asigurate de medici cu o vastă experiență, la analize de laborator performante și la investigații efectuate cu echipamente de ultimă generație, în funcție de indicația medicului. Testele imagistice sunt realizate cu aparate ultraperformante, precum RMN 3 Tesla, CT 128 slice, iar pentru diagnostic avansat și stadializarea cancerului, pacienții beneficiază și de examinare prin PET-CT sau SPECT-CT, la Centrul Oncologic SANADOR.

La Centrul Onologic SANADOR, pacienții beneficiază de investigații avansate și de tratament modern, recomandat de medici experimentați.

La Spitalul Clinic SANADOR și la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, endoscopiile digestive sunt realizate în cele mai bune condiții de siguranță și confort și pot fi urmate de biopsie, atunci când este necesar. Probele de țesut prelevate prin biopsie sunt analizate în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, prin examen histopatologic, care poate fi urmat și de examen imunohistochimic.

De asemenea, pentru evaluarea riscului de cancer, la SANADOR pacienții au acces la consiliere genetică și la testele genetice indicate de medic. Testele sunt realizate în Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR, pentru rezultate rapide și precise. Printre testele genetice pentru cancer disponibile se numără testare BRCA din sânge periferic, pentru identificarea unor mutații genetice care cresc riscul de cancer, și panel BRCA din țesut tumoral, pentru stabilirea unui tratament țintit.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la diferite proceduri de tratament oncologic, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR