Diagnosticul de tumoră recidivată
Dacă sunt detectate semne ale unui cancer recidivat, medicii pot solicita teste suplimentare și o biopsie, pentru a verifica dacă zona suspectă este malignă și dacă este vorba de o recidivă sau de o nouă afecțiune. Recidivele cancerului sunt diagnosticate în același mod ca alte cazuri de cancer, pe baza testelor și simptomelor observate.
Pentru diagnosticarea recidivei cancerului, sunt utilizate diverse teste. Analizele de sânge sunt importante și includ analize precum hemoleucograma pentru a detecta posibile semne de recidivă. Imunofenotiparea este un test care identifică tipurile specifice de celule, fiind utilă în special pentru detectarea recidivei în cazul leucemiei. Testele pentru markerii tumorali verifică substanțele produse de celulele canceroase.
Pentru a obține informații suplimentare despre tumorile care pot apărea după tratamentul cancerului inițial, medicul poate recomanda teste imagistice. Tomografia computerizată (CT) ajută la identificarea și măsurarea tumorilor, în timp ce imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) furnizează imagini detaliate ale zonelor specifice din corp. Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) detectează zone care consumă cantități mari de glucoză, o caracteristică a celulelor canceroase.
Centrul Oncologic SANADOR dispune de echipamente de ultimă generație pentru diagnosticul avansat al afecțiunilor oncologice.
Biopsiile sunt esențiale pentru confirmarea prezenței cancerului. Biopsiile ghidate de imagine, cum ar fi cele cu CT sau ultrasunete, permit obținerea unei mostre din tumora suspectă. Biopsiile endoscopice sau laparoscopia exploratorie folosesc instrumente care nu necesită incizii mari și permit prelevarea țesutului din interiorul corpului. Biopsiile excizionale sau incizionale implică îndepărtarea fie a întregii tumori, fie a unei porțiuni din aceasta, pentru a fi analizată. În plus, biopsia măduvei osoase colectează sânge și țesut osos din măduva osoasă, pentru a verifica recidiva cancerului.
-
Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!