Recidiva în cancerele ginecologice înseamnă reapariția unei tumori maligne, după o perioadă în care cancerul nu a mai putut fi detectat, ca urmare a tratamentului prin chirurgie oncologică sau prin radioterapie. La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele beneficiază de proceduri de ultimă generație pentru diagnosticul și tratamentul recidivelor.
Cancerul endometrial și cancerul cervical au risc de a recidiva, după un anumit timp de la finalizarea tratamentului. Recidiva tumorală vaginală apare atunci când la nivelul vaginului încep să se dezvolte celule maligne, în ciuda terapiei efectuate. Tratamentul recurențelor unor cancere ginecologice poate implica tehnici moderne, avansate, astfel încât să se obțină cele mai bune rezultate terapeutice.
Recidiva cancerului de col și recidiva cancerului endometrial necesită o abordare multidisciplinară integrată, strategia terapeutică pentru fiecare caz în parte fiind stabilită de comisia oncologică multidisciplinară. De altfel, managementul clinic al acestor recidive poate fi o provocare, deoarece localizarea lor în pelvis poate duce la simptome semnificative și morbidități legate de tratament. Chirurgia este o opțiune, dar adesea implică o procedură de exenterație pelvină, cu o morbiditate semnificativă asociată. Prin urmare, tratamentul conservator, prin radioterapie externă și brahiterapie, joacă un rol important în tratarea acestor tumori.
Recurențele în cancerele ginecologice pot să apară la nivelul aceluiași organ (recidivă locală), dacă acesta nu a fost complet îndepărtat, sau se pot forma la distanță, la nivelul ganglionilor limfatici sau la un alt organ situat în apropiere. Astfel, de multe ori recurența unui cancer cervical sau recurența unui cancer de endometru se localizează la nivel vaginal, după tratament chirurgical sau tratament oncologic, prin chimioterapie sau radioterapie.
Dacă intervenția chirurgicală a fost realizată pentru diagnosticul recent al unui cancer incipient de endometru sau de col uterin și, în lipsa unor factori de risc, nu este recomandat tratament adjuvant, este important de știut că recidiva vaginală poate fi depistată timpuriu, printr-un program de monitorizare, frecvent în primii 2 ani și cu o urmărire post-terapeutică mai spațiată în anii următori.
O altă situație clinică poate fi depistarea unei recidive vaginale în cazul unei patologii oncologice de tip carcinom de col uterin sau de endometru operat și tratat adjuvant prin radioterapie, chimioterapie sau prin brahiterapie. În toate aceste cazuri, este necesară confirmarea patologiei oncologice și determinarea extensiei tumorale și ulterior, pentru ghidarea unui tratament multidisciplinar, complet și individualizat.
Recidivele cancerului endometrial apar în mod obișnuit în cicatricea chirurgicală după histerectomie, dar se pot dezvolta suplimentar și în alte locuri ale peretelui vaginal.
Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!
Semne și simptome de recidivă în cancer de col sau de endometru
De asemenea, pot să apară secreții vaginale anormale, durere sau disconfort în timpul actului sexual, oboseală inexplicabilă, greață și vărsături, balonare și dificultăți de respirație.
Stabilirea diagnosticului de recurență în cancer de endometru sau cancer cervical
Confirmarea unei recidive a unui cancer ginecologic la nivel vaginal se face prin biopsie și prin examen histopatologic, efectuat în Laboratorul de Anatomie Patologică, cu excepția situațiilor în care această examinare presupune manevre sau proceduri care asociază riscuri considerate inacceptabile. Participarea acestor paciente în studiile clinice trebuie să fie încurajată.
Următorul pas constă în restadializarea afecțiunii, prin examinare clinică și imagistică și prin efectuarea unui computer tomograf de torace și a unei rezonanțe magnetice de abdomen si pelvis cu substanță de contrast. În cazuri selecționate sau când există suspiciuni de recurențe loco-regionale, este indicat și examen PET-CT.
Ulterior, cazurile sunt discutate în cadrul Comisiei oncologice multidisciplinare, pentru a stabili evaluările necesare, tratamentul, obiectivele propuse și monitorizarea pacientelor. Recomandările țin cont de localizarea recidivei și de tratamentele administrate anterior.
Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!
Recidiva vaginală după operația pentru cancer de col uterin
Pentru cancerul de col uterin, recidivele centrale pot fi observate după histerectomia radicală cu factori de risc pentru recidivă, inclusiv dimensiunea tumorii primare, adâncimea invaziei, prezența LVSI și histologiile nescuamoase.
În cele din urmă, o provocare unică în aceste cazuri este complexitatea reiradierii pentru recurențele vaginale în cancerul cervical la femeile care au primit radioterapie anterioară, ca parte a managementului inițial adjuvant al tumorii lor primare.
Tratamentul pentru recurența vaginală în cancerul de col uterin implică o abordare multidisciplinară, încurajarea participării la studiile clinice, implicarea medicinei paliative precoce și identificarea unei boli cu cel mult 5 metastaze sau a unei boli oligorecurente, în care se pot oferi opțiuni de tratament radicale și potențial curative.
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!
Recidiva vaginală după intervenția chirurgicală pentru cancer de endometru
Prognosticul pentru recidiva cancerului de endometru este legat de clasificarea inițială a grupului de risc, tipul endometrioid de grad scăzut având un prognostic favorabil, comparativ cu tumorile de grad înalt sau non-endometrioide.
Pentru tratamentul recurenței cancerului endometrial, disponibilitatea aplicatorilor moderni de brahiterapie compatibile cu tomografia computerizată sau cu imagistica prin rezonanță magnetică (CT/RMN) a permis implementarea brahiterapiei adaptative (IGABT) volumetrice (tridimensionale).
În special tehnicile intracavitare multicateter (de exemplu, cilindru multicanal) și tehnicile combinate interstițial-intracavitare au permis o acoperire îmbunătățită a țintei și protejarea organelor la risc, atunci când tumorile au forme asimetrice și fac iradierea clasică dificilă.
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!
Cancer vaginal după operație pentru o afecțiune benignă
Tumori la nivel vaginal pot să apară și în urma unei intervenții chirurgicale efectuate pentru o afecțiune benignă, precum fibrom uterin complicat sau uter fibromatos. În această situație, la o pacientă care nu a urmat tratament prin radioterapie și în lipsa unei posibile intervenții chirurgicale radicale definitive, după confirmarea diagnosticului de cancer vaginal și după stadializarea imagistică, sunt recomandate radio-chimioterapia și brahiterapia adaptativă intracavitară ghidată imagistic și/sau interstițială.
Planul de iradiere internă/brahiterapie vaginală interstițială la o pacientă de 35 de ani tratată în urmă cu 3 ani pentru un cancer de col uterin local avansat, cu radio-chimioterapie și brahiterapie, ulterior operată, și care prezintă o recurență vaginală. Opțiunea oferită: reiradiere cu brahiterapie în monoterapie.
Abordarea hibridă intracavitară și interstițială (în tumoră și adiacentă acesteia) este absolut necesară pentru boala reziduală după radio-chimioterapie, care este încă prezentă și lateralizată la nivelul peretelui vaginal sau mai mult, cu extensie către vezica urinară, rect și/sau către peretele pelvin.
SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!
Reiradierea ca tratament pentru recidiva cancerelor ginecologice
Standardul actual pentru tratamentul carcinomului de col uterin avansat local este radioterapia radicală, care cuprinde radioterapia externă și brahiterapia, cu sau fără chimioterapie. Supraviețuirea fără boală la 5 ani și supraviețuirea globală raportate variază între 40% și 70%.
Recidiva locală izolată este observată în aproximativ 30% dintre eșecuri, care sunt tratate prin exenterație chirurgicală ori de câte ori este posibil, cu un rezultat variabil, de 10-56% la 5 ani, raportat în serii limitate. Cu toate acestea, o astfel de intervenție chirurgicală este fezabilă doar la un grup selectat de pacienți și este asociată cu morbiditate și cu mortalitate semnificativă.
Alte modalități de tratament pentru recidiva cancerului cervical, cum ar fi reiradierea, chimioterapia și imunoterapia, au fost, de asemenea, încercate. Puține serii cu reiradiere au raportat rezultate încurajatoare cu toxicități acceptabile.
Recto-sigmoidoscopia și cistoscopia sunt integrate ca parte a evaluării pacientelor iradiate anterior, pentru o evaluare vizuală a mucoasei vezicii urinare și a rectului, cu scopul de a exclude afectarea mucoasei în urma radiației anterioare (spre exemplu, telangiectazii, ulcere).
În cele din urmă, trebuie efectuată o biopsie, pentru a confirma recurența vaginală a cancerului cervical sau a cancerului endometrial. În general, boala metastatică împiedică reiradierea cu intenție curativă, cu excepția cazului în care pacientele sunt simptomatice și tratamentul este luat în considerare cu intenție paliativă. În cazul metastazelor la distanţă, poate fi indicată chimioterapie sau iradiere paliativă.
Serii de reiradiere de salvare cu radioterapie externă (EBRT), brahiterapie sau o combinație a ambelor sunt limitate și raportează rate mari de complicații. Mai mult, metodele utilizate pentru reiradiere au folosit tehnici slabe, conform standardelor actuale. Există progrese semnificative în tehnologie și acestea au fost implementate cu succes în practica clinică. Un astfel de avans este brahiterapia adaptativă ghidată imagistic (IGABT) cu utilizarea CT/RMN.
IGABT în cancerele de col uterin a arătat rezultate mai bune, atât în ceea ce privește ratele de control local, cât și toxicitățile mai mici. Avantajul major al abordării CT/MR IGABT este vizualizarea țesuturilor moi, inclusiv extinderea tumorii și delimitarea precisă a țintei cu aplicatorul în poziție.
După evaluarea în detaliu și eligibilitatea pacientei pentru reiradiere, se poate analiza fezabilitatea și tratarea prin reiradiere folosind brahiterapia adaptativă ghidată imagistic CT/MR pentru cancerele de col uterin recurente.
Reiradierea folosind brahiterapie cu doze mari este fezabilă, cu rezultate acceptabile în recidivele locale izolate, considerate nepotrivite pentru intervenții chirurgicale.
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!
Managementul recidivelor din cancerele ginecologice la Centrul Oncologic SANADOR
La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele beneficiază de servicii medicale complete, performante, pentru diagnosticul, stadializarea și tratamentul cancerelor ginecologice și al recidivelor. Investigațiile imagistice avansate, PET-CT și SPECT-CT sunt completate de biopsie, realizată în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR. Proba recoltată este analizată în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, cu echipamente de ultimă generație, prin examen histopatologic și imunohistochimic.
Fiecare caz este analizat în Comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), care, pe baza dosarului complet, ce include toate analizele și investigațiile imagistice efectuate, propune cel mai potrivit plan terapeutic, personalizat și multimodal.
În funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacientă în parte, la Centrul Oncologic SANADOR sunt disponibile toate metodele de tratament pentru recidivele cancerelor ginecologice – radioterapie internă sau externă, chimioterapie, imunoterapie, terapie țintită sau hormonoterapie. Printre procedurile terapeutice de ultimă generație disponibile se numără brahiterapia adaptativă ghidată imagistic, cu rezultate bune pe termen lung.
Informațiile din acest articol au fost furnizate de Dr. Beatrice Anghel, medic primar Radioterapie, coordonatoarea Departamentului Brahiterapie de la Centrul Oncologic SANADOR.