Tratamentul indicat pentru purpura trombocitară
În cazul copiilor cu purpura trombocitopenică idiopatică, de multe ori simptomatologia reapare fără tratament medicamentos. În alte cazuri, poate fi necesar efectuarea unui tratament chirurgical si anume, splenectomia. Splina este organul în care trombocitele se distrug în mod normal.
Pentru a preveni distrucția suplimentară a trombocitelor, medicul poate opta pentru îndepărtarea chirurgicală a splinei. Aceasta procedură implică riscuri post-operator, precum infecții cu germeni încapsulați (pneumococul) deoarece splina este un organ cu rol imun. Aceasta poate fi o variantă de tratament pentru copii cu vârsta de peste 6 ani.
Tratamentul indicat pentru purpura trombocitară constă în administrarea de corticosteroizi. Acest tip de tratament cu corticosteroizi este eficient, însa prezintă multiple reacții adverse pe termen lung. De aceea, acesta este recomandat în cazuri severe, în care nivelul trombocitelor este sub 30000. Deoarece aceste medicamente suprimă răspunsul imun al organismului, favorizând apariția infecțiilor. Alte reacții adverse ale acestui tratament sunt creșterea glicemiei și creșterea tensiunii arteriale, apariția osteoporozei, a vergeturilor, obezitatea (preponderent la nivelul trunchiului) și faciesul în lună plină.
Imunoglobulinele administrate intra-venos pot fi utilizate dacă tratamentul corticosteroid nu este eficient. Alt tratament imunosupresor este reprezentat de anticorpi monoclonali. Un alt tip de tratament utilizat în pupura trombocitopenică poate fi eltrombopag. Acest tip de medicament favorizează formarea trombocitelor la nivelul măduvei osoase. Tratamentul de urgență al purpurei trombocitopenice este reprezentat de transfuzia de masă plachetară sau sânge izogrup-izoRh.
Medicamentele ce se vor evita în purpura trombocitară sunt aspirina, deoarece inhibă unirea trombocitelor, dar și ibuprofenul, deoarece favorizează formarea de ulcer gastric și sângerări digestive (hemoragia digestivă inferioară sau hemoragia digestivă superioară).
În plus, medicul poate recomanda adoptarea unui stil de viață sănătos, precum un regim alimentar pentru purpura trombocitopenică. Cafeaua sau alcoolul ar putea fi considerate alimente interzise în purpura trombocitopenică, deoarece subțiază sângele. Astfel, medicul recomandă un regim echilibrat, bazat pe consumul de fructe și legume, iar în perioadele de tratament corticosteroid, specialistul recomandă menținerea unui regim alimentar fără sare.