Ce este purpura trombocitopenică

Purpura trombocitopenică este o boală care apare mai des la copii sau la adulți tineri, fiind caracterizată printr-un număr scăzut de trombocite. În cazuri severe, această afecțiune poate duce la sângerări masive, ce pun în pericol viața. La SANADOR, pacienții au acces la consultații, analize de laborator și investigații performate, pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului necesar.

Probe de sânge recoltate în laboratoarele SANADOR
Laboratoarele SANADOR sunt dotate cu echipamente performante, care asigură rezultate precise și rapide.

Trombocitele sunt elemente esențiale pentru formarea cheagului de sânge. Atunci când numărul lor este scăzut sub nivelul normal apar sângerări în organism. Purpura trombocitopenică autoimună este una dintre cele mai frecvente forme ale acestei boli, fiind cauzată de distrugerea trombocitelor de către anticorpii din organism.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de purpură trombocitopenică

Purpura trombocitopenică trombotică este o boală hematologică rară, cauzată de un deficit al enzimei numite ADAMTS13, iar aceasta debutează mai frecvent la copii și la femei. ADAMTS13 este o enzimă ce acționează asupra unuia dintre factorii coagulării. În lipsa ei, cascada coagulării continuă, ducând la formarea excesivă a cheagurilor, în care trombocitele sunt prinse în număr mare. De aceea, atunci când este nevoie de trombocite pentru a opri o sângerare, acestea nu pot realiza acest lucru.

PTI (purpura trombocitopenică imună) este o boală cauzată de sistemul imunitar ce funcționează exagerat. Astfel, purpura trombocitopenică idiopatică apare fără o cauză aparentă, în timp ce purpura secundară apare în cadrul bolilor autoimune sau după infecții.

Forma acută a purpurei trombocitopenice se vindecă în mai puțin de 3 luni de la diagnostic. Pe de altă parte, purpura trombocitopenică cronică este o boală ce durează peste 12 luni. Forma persistentă, spre deosebire de purpura trombocitopenică idiopatică cronică, are o durată cuprinsă între 3 și 12 luni.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc în purpura trombocitară

Purpura trombocitopenică imună este cauzată de atacul imun al organismului împotriva trombocitelor proprii. Astfel, anticorpii distrug aceste elemente necesare pentru formarea de cheaguri de sânge. Anticorpii se formează cel mai frecvent la copii după infecții virale, precum gripa sau oreion.

La adulți, cauzele mai frecvente ce duc la producția anticorpilor sunt infecția cu Helicobacter Pylori sau infecția HIV. Factorii de risc în purpura trombocitară sunt prezența altor boli autoimune, precum lupusul. De asemenea, femeile și vârsta copilăriei sau de adult tânăr sunt factori predispozanți pentru apariția acestei boli.

Totodată, și anumite medicamente pot provoca purpura trombocitopenică imună, iar printre acestea sunt unele antibiotice sau antiepileptice.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum se manifestă purpura trombocitară

Purpura trombocitară se manifestă prin sângerări. Acestea pot fi prezente la nivelul pielii, purtând denumirea de peteșii și este caracterizată prin puncte mici, de culoare roșiatică sau purpură. Sângerările pot fi evidențiate, de asemenea, la nivel gingival sau ca epistaxis (sângerări din nas). Alte semne de purpura sunt hematuria, adică prezența sângelui în urină sau sânge în materii fecale, sau sângerări masive în timpul menstruației (menoragii).

Purpura trombocitopenică la copii se manifestă cel mai frecvent prin echimoze, adică vânătăi multiple, prin trumatisme ușoare sau chiar în lipsa traumatismelor. Aspectul clasic descris al acestor vânătăi este de “copil bătut”. De asemenea, sângerările gingivale sunt frecvente la copil.

Complicațiile provocate de purpura trombocitopenică

Riscul de sângerare apare atunci când nivelul trombocitelor este sub 20000/mmc. Cea mai severă complicație a purpurei trombocitopenice este apariția sângerărilor la nivel cerebral. Acestea pot duce la deces și apar la un nivel extrem de scăzut al trombocitelor (sub 10000/mmc). De asemenea, în cazul unei femei gravide, prezența acestei boli poate duce la sângerări masive în timpul nașterii.

Diagnosticul pentru purpura trombocitopenică

Dacă pacienții prezintă sângerări sau vânătăi multiple, medicul specialist va recomanda în primul rând efectuarea unei hemoleucograme. În cadrul acestei analize de sânge sunt evidențiate numărul trombocitelor și dacă acesta este scăzut. Anticorpii antiplachetari sau puncția medulară nu se realizează de rutină pentru a diagnostica purpura trombocitopenică. 

Tratamentul indicat pentru purpura trombocitară

În cazul copiilor cu purpura trombocitopenică idiopatică, de multe ori simptomatologia reapare fără tratament medicamentos. În alte cazuri, poate fi necesar efectuarea unui tratament chirurgical si anume, splenectomia. Splina este organul în care trombocitele se distrug în mod normal.

Pentru a preveni distrucția suplimentară a trombocitelor, medicul poate opta pentru îndepărtarea chirurgicală a splinei. Aceasta procedură implică riscuri post-operator, precum infecții cu germeni încapsulați (pneumococul) deoarece splina este un organ cu rol imun. Aceasta poate fi o variantă de tratament pentru copii cu vârsta de peste 6 ani. 

Tratamentul indicat pentru purpura trombocitară constă în administrarea de corticosteroizi. Acest tip de tratament cu corticosteroizi este eficient, însa prezintă multiple reacții adverse pe termen lung. De aceea, acesta este recomandat în cazuri severe, în care nivelul trombocitelor este sub 30000. Deoarece aceste medicamente suprimă răspunsul imun al organismului, favorizând apariția infecțiilor. Alte reacții adverse ale acestui tratament sunt creșterea glicemiei și creșterea tensiunii arteriale, apariția osteoporozei, a vergeturilor, obezitatea (preponderent la nivelul trunchiului) și faciesul în lună plină.

Imunoglobulinele administrate intra-venos pot fi utilizate dacă tratamentul corticosteroid nu este eficient. Alt tratament imunosupresor este reprezentat de anticorpi monoclonali. Un alt tip de tratament utilizat în pupura trombocitopenică poate fi eltrombopag. Acest tip de medicament favorizează formarea trombocitelor la nivelul măduvei osoase. Tratamentul de urgență al purpurei trombocitopenice este reprezentat de transfuzia de masă plachetară sau sânge izogrup-izoRh.

Medicamentele ce se vor evita în purpura trombocitară sunt aspirina, deoarece inhibă unirea trombocitelor, dar și ibuprofenul, deoarece favorizează formarea de ulcer gastric și sângerări digestive (hemoragia digestivă inferioară sau hemoragia digestivă superioară).

În plus, medicul poate recomanda adoptarea unui stil de viață sănătos, precum un regim alimentar pentru purpura trombocitopenică. Cafeaua sau alcoolul ar putea fi considerate alimente interzise în purpura trombocitopenică, deoarece subțiază sângele. Astfel, medicul recomandă un regim echilibrat, bazat pe consumul de fructe și legume, iar în perioadele de tratament corticosteroid, specialistul recomandă menținerea unui regim alimentar fără sare.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații realizate de medici cu experiență, care evaluează simptomele și recomandă investigațiile necesare pentru diagnosticul afecțiunilor hematologice. Analizele de sânge sunt realizate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente performante, pentru furnizarea unor rezultate rapide și precise.

Tratamentul stabilit este întotdeauna personalizat, în funcție de severitatea simptomatologie și de alte afecțiuni asociate. Astfel sunt obținute rezultate bune pe termen lung, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții pacientului și prevenind apariția complicațiilor.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR