Ce este purpura Henoch-Schönlein

Purpura Henoch-Schönlein este o boală sistemică întâlnită mai ales la copii, în care vasele mici de sânge din tot corpul sunt afectate, cu implicații la nivel articular, digestiv, renal și cutanat. Formele severe ale bolii necesită spitalizare. SANADOR oferă acces la consultații și la investigații de specialitate, pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemice, asigurând o îngrijire completă și personalizată pentru fiecare pacient.

Boala se tratează cu medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene sau corticosteroizi și se vindecă de obicei în mai puțin de o lună. Denumirea de purpură este dată de aspectul caracteristic al pielii purpurii, fiind caracterizat prin elemente roșii-mov, cauzate de leziunile vaselor de sânge.

La SANADOR, pacienții au acces la analize de laborator performante.

Purpura Henoch-Schönlein este denumită și purpură anafilactoidă, datorită caracteristicilor clinice asemănătoare reacțiilor anafilacoide (reacții alergice), rash cutanat (erupție cutanată), afectare articulară și digestivă. O altă denumire a acestei boli este cea de purpură reumatoidă. Prin prezența inflamației și afectarea articulațiilor, acest nume simbolizează asemănarea cu bolile reumatice. Niciuna dintre cele două denumiri sub care mai este cunoscută PHS nu reflectă mecanismul prin care aceasta se produce.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru purpura Henoch-Schönlein

Boala afectează în general copii sub zece ani și este mai frecventă la băieți. Este o boală cauzată de inflamația vaselor de sânge. Purpura Henoch-Schönlein la copii apare de obicei ca urmare a unei viroze respiratorii banale sau după varicelă, rujeolă sau faringită streptococică. După aceste boli, în anumite cazuri, sistemul imunitar răspunde exagerat, ducând la inflamație în vasele de sânge și depunerea depozitelor de imunglobuline de tip A.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Semnele și simptomele purpurei Henoch-Schönlein

Purpura Henoch-Schönlein este caracterizată prin afectarea pielii, a articulațiilor, a tractului digestiv și a rinichilor. La nivelul pielii apare în mod caracteristic o erupție purpurică, preponderent în partea inferioară a corpului, pe membrele inferioare și fese. Aceste elemente purpurice au ca și particularitate faptul că nu dispar la presiune (atunci când se apasă cu degetul).

Articulațiile afectate de această boală sunt umflate și dureroase. Articulațiile cele mai afectate în purpura Henoch-Schönlein sunt genunchiul sau glezna. Uneori afectarea articulară precede apariția erupției cutanate.

În ceea ce privește simptomatologia digestivă determinată de afectarea vaselor de sânge, cel mai frecvent sunt prezente durerile abdominale și rectoragiile (sânge în scaun). Alte simptome ce pot să apară sunt greața sau vărsăturile.

Rinichiul este de asemenea afectat în cadrul acestei bolii, pacienții putând observa culoarea mai închisă a urinei decât în mod normal, datorită prezenței hematiilor. Funcția de barieră a rinichiului este afectată, astfel putând trece în urină atât hematii, cât și proteine.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnosticul de purpură anafilactoidă

Diagnosticul de purpură anafilactoidă este suspectat în special dacă pe piele există erupție purpurică, una dintre articulații este umflată și dureroasă sau sunt prezente dureri abdominale sau scaune cu sânge. În general medicul va recomanda în plus efectuarea unei analize de sânge- hemoleucogramă pentru diagnosticul diferențial cu alte boli.

Sumarul de urină este necesar pentru a detecta prezența hematiilor sau a proteinelor în urină. Pentru a cuantifica mai exact nivelul proteinuriei (proteine în urină) se poate testa proteinuria/ 24 de ore. Hematiile pot exista și în scaun, chiar și în absența semnelor de sângerare francă. Pentru a exclude o sângerare digestivă, medicul va recomanda efectuarea unui test Adler, pentru hemoragii oculte din materii fecale.

Afecțiunea este denumită și vasculita IgA. Depozitele de imunoglobulină A depuse la nivelul pielii pot fi evidențiate prin biopsie. Aceasta este o investigație invazivă, ce nu se efectuează de rutină, dar poate stabili diagnosticul atunci când există incertitudini. Având in vedere că depozitele de imunglobulină A se depun de asemenea în rinichi, se poate efectua și biopsie renală.

Ecografia abdominală este recomandată în diagnosticul diferențial al durerilor abdominale. Aceasta poate exclude alte cauze ale simptomelor digestive, precum apendicita.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Posibile complicații ale purpurei Henoch-Schönlein

Cea mai severă complicației a purpurei Henoch-Schönlein este afectarea renală. În anumite cazuri rinichiul nu își mai poate îndeplini funcția, fiind necesară dializa sau transplantul renal. Această complicație este mai frecventă în purpura Henoch-Schönlein la adulți, manifestându-se prin insuficiență renală acută.

O altă complicație ce poate să apară rar în această boală este obstrucția intestinală. Hemoragia digestivă masivă, incontrolabilă, poate să pună viața în pericol sau să conducă la anemie prin pierderi de sânge.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Tratamentul pentru vasculita IgA

Tratamentul în vasculita IgA este în mare parte medicamentos. În funcție de nivelul severității bolii, medicii pot recomanda diferite tipuri de anti-inflamatoare. În cazul afectări cutanate și/sau articulare, anti-inflamatoarele nesteroidiene pot fi suficiente.

În cazuri mai severe însă, în care simptomele nu pot fi controlate sau există afectare digestivă și în special renală, specialiștii recomandă corticosteroizi intra-venos sau oral. Aceste medicamente au efecte adverse importante, precum creșterea în greutate, hirsutism (pilozitate în exces), apariția vergeturilor etc și de aceea este recomandat doar la indicația medicului curant. Aceste efecte secundare sunt tranzitorii.

Monitorizarea persoanelor cu purpură Henoch-Schönlein și recomandări

În general, aceasta este o boală limitată, care se vindecă în maxim patru săptămâni de la primele simptome. Riscul de recădere există, o treime dintre pacienți experimentând simptomele de purpură Henoch-Schönlein din nou după ce acestea au dispărut inițial.

Pacienții sunt chemați regulat la control de către medicul de familie deoarece această boală se poate asocia rar cu afectarea rinichilor pe termen lung. De obicei monitorizarea constă în repetarea sumarului de urină la o lună, la trei luni și ulterior la șase luni de la diagnosticul bolii.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pentru diagnosticarea și monitorizarea persoanelor cu purpura Henoch-Schönlein, SANADOR oferă acces la servicii medicale complete, de la consulturi multidisciplinare, cu implicarea unei echipe medicale care include specialiști în pediatrie, reumatologie, hematologie și nefrologie, până la investigații avansate de laborator și imagistică medicală.

În Laboratoarele SANADOR sunt efectuate de teste specifice, inclusiv hemoleucogramă completă, markeri de inflamație (VSH, proteina C reactivă), analiza funcției renale și sumar de urină, esențiale pentru confirmarea diagnosticului și monitorizarea eventualelor complicații renale.

În funcție de indicație, analizele de laborator sunt completate cu investigații imagistice, precum ecografia abdominală și ecografia de articulații, pentru a evalua afectarea internă. Pacienții beneficiază de tratamente personalizate și de monitorizare performantă, inclusiv de internare în Spitalului Clinic SANADOR, atunci când există indicație în acest sens.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR