Puncția articulară (artrocenteza)

Ce este puncția articulară?

Puncția articulară sau artrocenteză este o procedură medicală prin care specialistul aspiră lichidul sinovial dintr-o articulație afectată, folosind un ac subțire și o seringă. Intervenția este efectuată de obicei sub anestezie locală și poate fi realizată sub ghidaj ecografic sau prin ghidaj obținut în funcție de reperele anatomice. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de puncție articulară în cele mai bune condiții.

Rolul puncției articulare este de a ameliora simptomele și de a obține lichid sinovial pentru analize de laborator, în scopul identificării cauzei efuziunii articulare. După aspirarea lichidului, medicul poate injecta medicamente în articulație, care oferă o ameliorare temporară a durerii și inflamației.

Puncția articulară este cel mai frecvent realizată la nivelul genunchiului, dar poate fi efectuată și pentru alte articulații, precum șoldul, glezna, umărul, cotul sau încheietura mâinii. Pentru diagnosticarea problemelor articulare, pot fi utilizate și alte investigații, precum radiografie, scintigrafie osoasă, imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), tomografie computerizată (CT), artroscopie și artrografie.

Indicații pentru artrocenteză

Artrocenteza poate fi recomandată pentru îndepărtarea excesului de lichid dintr-o articulație, din diverse motive: obținerea informațiilor necesare pentru un diagnostic, ameliorarea durerii și disconfortului prin reducerea presiunii sau pregătirea articulației pentru o injecție.

În scop diagnostic, medicul ortoped poate solicita analiza lichidului sinovial dacă suspectează sau dorește să excludă o infecție, o sângerare în spațiul articular cauzată de o leziune traumatică sau o afecțiune.

Printre bolile care produc dureri articulare se numără osteoartrita, guta și pseudoguta, artrita psoriazică, boli autoimune (artrita reumatoidă și lupus eritematos sistemic), infecții bacteriene, inclusiv boala Lyme, bursita și tendinita. Pe baza rezultatelor analizei și a examinării pacientului, medicul stabilește un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat.

Puncția articulară poate fi utilizată și pentru reducerea durerii. Pacienții cu dureri articulare moderate până la severe pot simți o ușurare imediată a durerii după aspirația lichidului, ceea ce poate diminua rigiditatea articulară și îmbunătățește amplitudinea mișcării. Dacă un diagnostic a fost deja stabilit, medicul poate efectua aspirația unei articulații dureroase pentru a îmbunătăți confortul pacientului, fără a trimite lichidul pentru analiză.

Artrocenteza poate fi realizată și înainte de o injecție cu cortizon, acid hialuronic sau plasma bogată în trombocite. În aceste cazuri, diagnosticul fiind deja stabilit, aspirația lichidului în exces sporește eficacitatea injecției și previne creșterea presiunii și disconfortul articular după adăugarea medicamentului.

Extragerea lichidului sinovial în scop diagnostic

Pentru efectuarea unei analize a lichidului sinovial, medicul va administra pacientului un anestezic local, pentru a amorți articulația. Ulterior, va introduce un ac și va extrage o cantitate de lichid, ajustată în funcție de dimensiunea articulației și de numărul de teste necesare.

Lichidul sinovial este trimis la un laborator, unde vor fi analizate mai multe aspecte. În primul rând, se va analiza aspectul lichidului (culoarea și consistența), se vor măsura anumite substanțe chimice, precum glucoza și acidul uric, se vor evalua globulele roșii și albe din sânge, dar și cristalele, și se va face testarea pentru bacterii, viruși sau alți germeni. În cazul unor rezultate anormale, lichidul sinovial poate fi tulbure, vâscos, lipicios. Un număr mare de globule albe poate indica o infecție sau o altă afecțiune. Un nivel ridicat de acid uric și prezența cristalelor pot semnala guta, iar un număr mare de hematii poate fi dat de o leziune, de prezența sângelui în interiorul spațiului articular (hemartroză) sau de o tulburare de coagulare.

Aspirația articulară în scop terapeutic

Aspirația și injectarea intrarticulară implică introducerea de medicamente în spațiul articular, după aspirarea fluidului. Medicamente precum corticosteroizii, antibioticele sau alte tratamente pot fi administrate în articulația genunchiului, în funcție de cauză și severitatea afecțiunii.

Injectarea de corticosteroizi pentru tratamentul osteoartritei este cea mai frecventă procedură pentru articulația genunchiului și poate fi efectuată într-un cabinet medical. Injectarea locală cu corticosteroizii poate oferi o ameliorare considerabilă, reduce disconfortul și este adesea utilă în exacerbările acute ale afecțiunilor cronice care provoacă efuziune articulară semnificativă. Uneori, după injectare, articulația poate deveni inflamată, iar pacientul primește tratament adecvat pentru aceasta.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Pregătirea pentru artrocenteză

Pregătirea pentru artrocenteză începe cu explicarea detaliată a procedurii, medicul oferindu-i pacientului posibilitatea să adreseze întrebări. Medicul trebuie informat cu privire la sensibilități sau alergii ale pacientului la medicamente, latex, bandă adezivă sau agenți anestezici, atât locali cât și generali.

De asemenea, este esențial ca medicul să cunoască toate medicamentele și suplimentele pe bază de plante utilizate de pacient. Este foarte important să se discute și despre eventualele tulburări de sângerare ale pacientului sau despre tratamentul anticoagulant pe care-l urmează. În anumite situații, poate fi necesar să se întrerupă acest tratament înainte de procedură. În cazul în care pacienta este gravidă sau bănuiește că ar putea fi gravidă, este important să îi spună medicului.

De regulă, nu este necesară o pregătire prealabilă specială, cum ar fi postul sau administrarea de sedative, așa cum se întâmplă în cazul altor investigații. Totuși, în funcție de starea generală a pacientului și de prezența unor afecțiuni asociate, medicul poate recomanda pregătiri specifice.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum este realizată aspirația lichidului sinovial?

Aspirațiile articulare și injecțiile sunt efectuate de către un medic care poate utiliza tehnici precum ecografia articulară sau radiografia (fluoroscopie) pentru a ghida procedurile în mod precis. În etapa inițială, se dezinfectează pielea. Pentru articulațiile mai mici, se poate aplica o cremă anestezică, pentru a reduce senzația de disconfort. În cazul articulațiilor mai mari, precum șoldurile sau umerii, se poate opta pentru o anestezie locală, pentru a asigura un nivel adecvat de confort.

În timpul procedurii de extragere a lichidului sinovial, medicul introduce cu atenție un ac subțire în articulație. Apoi, atașează o seringă goală la ac și extrage lichidul acumulat în articulație. Uneori, este necesar să utilizeze mai multe seringi, pentru a asigura extragerea completă a lichidului. În etapa următoare, medicul îndepărtează seringa utilizată pentru aspirație și o înlocuiește cu o seringă care conține medicamentul necesar. Utilizând aceeași punct de intrare și ac, medicul injectează cu precizie medicamentul în articulație. La finalizarea procedurii, aplică un pansament steril peste zona tratată, pentru a proteja și a asigura o vindecare adecvată.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Recuperarea după puncția articulară

Odată ajuns acasă, pacientul trebuie să păstreze curată și uscată zona de aspirație a articulației. Și să lase pansamentul în locul pus de medic și pentru perioada recomandată de acesta. Zona de aspirație poate fi sensibilă sau dureroasă pentru câteva zile după procedura de aspirație a articulației, perioadă în care medicul poate recomanda un tratament analgezic.

Pacientul trebuie să se prezinte la medic dacă sunt prezente unul sau mai multe dintre următoarele semne și simptome: febra de 38°C sau mai mare, roșeață, edem, sângerare sau alte scurgeri de la locul de aspirație, precum și creșterea durerii în jurul locului de aspirație.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Posibile complicații ale artrocentezei

Artrocenteza este, în general, foarte sigură. Rareori, pot apărea anumite complicații. În primul rând, unele persoane pot fi alergice la anestezicul sau la medicamentul injectat. În cazuri foarte rare, aceasta poate provoca anafilaxie (șoc anafilactic), o reacție gravă, care pune viața în pericol.

Alteori, anumiți pacienți pot dezvolta infecții după administrarea injecțiilor cu corticosteroizi. De asemenea, poate să apară și o reacție inflamatorie post-injecție. Aceasta reacție poate apărea la câteva ore după injecție și determină edem și durere în articulație, manifestări care dispar în câteva zile.

Puncția articulară la SANADOR

SANADOR asigură servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor articulare. Consultațiile de ortopedie realizate de medici foarte bine pregătiți sunt urmate de investigații imagistice performante și de puncție articulară, în funcție de indicația stabilită.

Atunci când este recomandată artrocenteza, intervenția se desfășoară în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, procedura fiind efectuată de medici foarte experimentați. Lichidul sinovial recoltat prin artrocenteză este analizat apoi în Laboratoarele SANADOR, care dețin echipamente performante, pentru furnizarea unor rezultate rapide și corecte. În acest fel, este stabilit diagnosticul precis pentru afecțiunea articulară, iar medicul recomandă tratamentul adecvat, în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR