Ce este puncția articulară?
Puncția articulară sau artrocenteză este o procedură medicală prin care specialistul aspiră lichidul sinovial dintr-o articulație afectată, folosind un ac subțire și o seringă. Intervenția este efectuată de obicei sub anestezie locală și poate fi realizată sub ghidaj ecografic sau prin ghidaj obținut în funcție de reperele anatomice. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de puncție articulară în cele mai bune condiții.
Rolul puncției articulare este de a ameliora simptomele și de a obține lichid sinovial pentru analize de laborator, în scopul identificării cauzei efuziunii articulare. După aspirarea lichidului, medicul poate injecta medicamente în articulație, care oferă o ameliorare temporară a durerii și inflamației.
Puncția articulară este cel mai frecvent realizată la nivelul genunchiului, dar poate fi efectuată și pentru alte articulații, precum șoldul, glezna, umărul, cotul sau încheietura mâinii. Pentru diagnosticarea problemelor articulare, pot fi utilizate și alte investigații, precum radiografie, scintigrafie osoasă, imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), tomografie computerizată (CT), artroscopie și artrografie.
-
Vino la SANADOR! Sună la 021.9699!