Ce este pseudoguta ?

Pseudoguta este o afecțiune caracterizată prin depunerea cristalelor de pirofosfat dihidrat de calciu la nivelul sinovialei și a țesuturilor periarticulare. Cunoscută ca si artropatie prin depunerea de pirofosfat de calciu sau condrocalcinoză, se regăsește mai frecvent sub denumirea de pseudogută, prin prisma similitudinilor cu aceasta (guta fiind o altă artropatie microcristalină care determină formarea cristalelor de monourat  de sodiu). La SANADOR beneficiezi de consultații acordate de medici experimentați și tratament modern!

Pseudoguta afectează frecvent articulațiile mari, care susțin greutatea (șoldurile, genunchii) precum și umerii sau articulațiile mici de la nivelul mâinilor. Evoluția clinică este oscilantă, cu durată de câteva luni și necesită diagnostic diferențial cu mai multe patologii articulare, inclusiv poliartrita reumatoidă.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Cauze și factori de risc în condrocalcinoză

Pseudoguta este o patologie întâlnită în special  la vârstnici. 30% - 50% dintre pacienți au vârsta peste 85 de ani. Forma de tip artrită acută este întâlnită frecvent la cei cu vârsta de peste 65 de ani.

Un studiu transversal cu includerea a 2157 de cazuri de condrocalcinoză la veteranii americani a raportat o prevalență de 5,2 la 1 000, cu o vârstă medie de 68 de ani și o prevalență de 95% a bărbaților. Un alt stadiu a raportat o prevalență brută de 4% a condrocalcinozei radiografice în populația generală. Cele mai multe cazuri de artropatie prin depunere de pirofosfat de calciu sunt idiopatice.

Factorii de risc pentru pseudogută sunt anumite afecțiuni metabolice și endocrinologice tiroidiene, paratiroidiene (cu afectarea metabolismului calciului, fosforului și fierului). Numai hemocromatoza ereditară este asociată cu întregul spectru de artropatii legate de pseudogută.

Într-o serie de studii, hiperparatiroidismul a prezentat cea mai mare asociere pozitivă cu pseudoguta, fiind urmat de gută, osteoartrită, artrită reumatoidă.

Alți factori de risc sunt:

  • insuficiența renală și suplimentarea cu calciu;
  • Hipomagnezemia; hipomagnezemia cronică, secundară sindroamelor Gitelman și Bartter se asociază cu condrocalcinoza, justificând astfel suplimentarea cu magneziu în vederea prevenției atacurilor recurente de pseudogută.
  • vârsta înaintată;
  • istoric de traume articulare; în special traumatismele de la nivelul genunchiului cresc probabilitatea rolului condrocalcinozei în procesul de degradare articulară;
  • osteoartroza/boli degenerative articulare;
  • afecțiunea ereditară de condrocalcinoză familială asociată cu calcifierea articulară precoce la pacienții tineri;
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne si simptome de pseudogută

Boala depunerii cristalelor de pirofosfat de calciu poate induce simptome similare artritei gutoase, artritei septice, artritei poliarticulare (adesea diagnosticată greșit ca artrită reumatoidă) sau osteoartritei.

Pseudoguta poate îmbrăca diverse forme de manifestare, mimând majoritatea formelor de afecțiuni articulare. Se remarcă artrita acută, subacută sau cronică, frecvent  la nivelul genunchiului, pumnului sau a altor articulații periferice mari.

Crizele acute au intensitate variabilă, în general sunt prelungite și dificil de tratat, mimând crizele din gută. Între crize este posibil ca pacientul să fie asimptomatic sau să persiste simptome poliarticulare. Acestea sunt continue, de grad scăzut, similare artritei reumatoide sau osteoartritei. Aceste tipare tind să persiste toată viața.

Există cel puțin șase prezentări clinice distincte ale pseudogutei. Alături de pseudoguta acută, se numără condrocalcinoza asimptomatică, pseudoosteoartrita (cu sau fără atacuri acute), pseudopoliartrita reumatoidă, pseudopolimialgia reumatică (pseudo-PMR) și artropatia pseudoneuropatică.

Pseudoguta acută

Aproximativ 25% dintre pacienții cu artropatie prin depunere de pirofosfat de calciu prezintă modelul clasic de pseudogută.

Prin comparație cu atacurile de gută, cele din pseudogută pot dura mai mult până la un maxim al intensității și pot persista până la 3 luni, chiar sub tratament.

Articulațiile mari sunt mai frecvent afectate, în special genunchiul urmat de pumn, gleznă, cot, degete, umăr și șold. Pot fi prinse una sau mai multe articulații care prezintă semne inflamatorii- sunt fierbinți, roșii, tumefiate și sensibile. Ca și în cazul gutei, aceste atacuri pot apărea spontan sau secundar unor traumatisme, intervenții chirurgicale sau boli grave.

Au fost descrise crize de pseudogută după paratiroidectomie, probabil în contextul modificărilor bruște ale nivelului de calciu seric postoperator. Tratamentul cu pamidronat (un bifosfonat) pentru hipercalcemie poate declanșa atacurile acute de pseudogoută.

Între atacurile acute pacienții sunt de obicei asimptomatici. Diagnosticul diferențial cu guta sau chiar cu artrita septică necesită artrocenteză și analiza lichidului sinovial pentru colorația Gram, cultură și citologie.

Condrocalcinoza asimptomatică

Condrocalcinoza descrie un pattern radiologic cu calcificări specifice la nivelul cartilajului hialin și fibrocartilajului. În timp ce depunerea cristalelor de pirofosfat de calciu reprezintă aproximativ 95% din cazurile de condrocalcinoză, un studiu a raportat că diagnosticul radiologic a fost pus la aproximativ 40% dintre pacienții cu pseudogută (dovedită patologic din probele obținute la artroscopie).

Unii pacienți cu dovezi radiografice sau patologice de condrocalcinoză articulară nu prezintă artrită clinică. Acești pacienți sunt adesea de vârstă înaintată și sunt asimptomatici.

Există rapoarte conform cărora pacienții cu boală aparent asimptomatică, atunci când sunt evaluați mai amănunțit, prezintă o frecvență mai mare de afectare a articulațiilor mâinii și genunchiului, precum și modificări degenerative asociate, comparativ cu martorii de vârstă similară, fără condrocalcinoză radiografică.

Pseudoosteoartrita

O proporție mare de pacienți cu artropatie prin depunere de pirofosfat de calciu urmează un curs progresiv de degradare poliarticulară, într-un pattern atipic al distribuției. Sunt afectați de obicei genunchii, articulațiile metacarpofalangiene (MCF), șoldurile, umerii, coloana vertebrală, coatele și gleznele.

Jumătate dintre aceștia vor prezenta atacuri acute de pseudogută suprapuse simptomelor lor cronice, în timp ce restul vor prezenta acuze tipice artrozei. Manifestările clinice sunt similare celor din artroză, cu anumite caracteristici, cum ar fi: patternul atipic (afectarea pumnilor și articulațiilor MCF), prezența contracturilor și a deformărilor genunchiului în valgus. Acestea ar trebui să evidențieze posibilitatea condrocalcinozei.

Însă când procesul degenerativ apare în articulații tipice pentru osteoartria clasică (cum ar fi genunchiul și șoldul), condrocalcinoza poate fi dificil de diferențiat de artroză și va fi semnificativ subevaluată.

Există o prevalența ridicată a acestor cristale în probele prelevate din genunchii cu artroză (în momentul artroplastiei), un studiu raportând că o treime din aceste probe prezintă dovezi certe de condrocalcinoză.

Tot mai multe dovezi indică că aceste cristale precum și altele care conțin calciu (cum ar fi fosfatul bazic de calciu), joacă un rol patogen în degenerarea articulară, iar calcifierea cartilajului articular este o caracteristică a osteoatrozei.

Pseudopoliartrita reumatoidă

Sub 5% din pacienții cu condrocalcinoză prezintă o artrită inflamatorie non-erozivă, simetrică și care  imită poliartrita reumatoidă. Rigiditatea matinală asociată stării de rău, contracturile în flexie, îngroșarea sinovială și markerii inflamatori crescuți duc adesea la un diagnostic eronat de poliartrită reumatoidă. 10 % dintre aceste persoane, adesea de vârstă înaintată, vor avea titluri scăzute ale factorului reumatoid, generând și mai multă confuzie diagnostică.

Ocazional, condrocalcinoza și poliartrita reumatoidă pot coexista, fiind o provocare în alegerea schemei terapeutice. Prezența cristalelor de pirofosfat de calciu în lichidul sinovial și modificările radiografice favorizează un diagnostic de pseudopoliartrită reumatoidă, în timp ce titlurile crescute de anticorpi anti peptidă citrulinată ciclică (anti-CCP) și prezența eroziunilor osoase (evidențiate ecografic sau radiologic) indică un diagnostic de poliartrită reumatoidă.

Un subtip rar de pseudopoliartrită reumatoidă se poate prezenta cu febră, leucocitoză, stare mentală alterată și poliartrită, putând imita sepsisul, în special la persoanele în vârstă.

Pseudopolimialgia reumatică

Polimialgia reumatică este o afecțiune a persoanelor în vârstă, care prezintă oboseală, rigiditate matinală și slăbiciune musculară proximală.

Studii recente efectuate pe un număr mare de pacienți indică faptul că artropatia prin depunere de pirofosfat de calciu ar trebui să fie inclusă în spectrul larg de boli care imită polimialgia reumatică clasică.

Osteoartrita de genunchi, calcificările tendinoase și episoadele de artrita gleznei sunt propuse ca variabile cu rol predictiv la pacienții vârstnici, cu caracteristici de polimialgie reumatică care au de fapt un pattern atipic de artropatie prin depunere de cristale de pirofosfat de calciu.

Artropatia pseudo-neuropatică

Unii pacienți cu boala de depozitare a pirofosfatului de calciu prezintă o monoartrită distructivă severă, similară clinic cu articulația Charcot neuropatică.

Clasic, articulația Charcot se asocieaza cu diabetul zaharat, tabes dorsalis, siringomielia și neuropatia alcoolică. Pacienții cu artropatie pseudoneuropatică nu prezintă tulburări neurologice subiacente, dar au monoartrită dureroasă, distructivă. Istoria naturală a acestei afecțiuni nu este bine înțeleasă, opțiunile terapeutice sunt limitate, iar intervenția chirurgicală poate fi adesea necesară.

Complicațiile condrocalcinozei

Structura moleculară a pirofosfatului de calciu poate declanșa răspunsuri inflamatorii. Prezența condrocalcinozei se asociează cu degradarea meniscurilor și a țesutului sinovial.

Episoadele repetate de artrită acută rar duc la apariția nodulilor sau a unor mase palpabile similare tofilor gutoși. Când apar, nodulii se localizează în țesutul periarticular și reprezintă acumulări de cristale de pirofosfat de calciu în sinovială și în țesuturile moi adiacente. În timp, pot duce la degradarea articulației afectate.

Rareori, unii pacienți pot prezenta afectarea coloanei vertebrale. Clinic se poate remarca rigiditatea coloanei vertebrale și anchiloza osoasă, similare spondilitei anchilozante.

Unele persoane pot prezenta manifestări clinice similare hiperostozei scheletale idiopatice difuze (DISH), cu calcifierea ligamentului longitudinal posterior și simptome de compresie a cordonului medular.

Diagnosticul de pseudogută

Pseudoguta este confirmată paraclinic prin identificarea cristalelor de pirofosfat de calciu în lichidul sinovial, folosind lumina polarizată. Acestea au structuri în formă de bastonașe romboidale ce pot prezenta birefringență slab pozitivă sau deloc, spre deosebire de cristalele de monourat de sodiu (în formă de ace, cu birefringență negativă, identificate în gută).

Imagistic, suspiciunea de condrocalcinoză poate fi confirmată prin efectuarea unor radiografii specifice. Acestea vor evidenția calcificări multiple liniare sau punctate în cartilajul articular, în special în fibrocartilaj. Radiografiile utilizate sunt:

  • Radiografia genunchilor (incidența antero-posterioară) fără încărcarea articulară;
  • Radiografia pelvisului (cu incidența similară genunchiului) pentru vizualizarea simfizei pubiene și a șoldurilor;
  • Radiografia mâinilor (vedere postero-anterioară) pentru a include ligamentul triunghiular.

Modificările la nivelul articulațiilor metacarpofalangiene (aspectul pătrat al marginilor osoase, prezența chisturilor subcondrale și a osteofitelor în formă de cârlig) sunt trăsături caracteristice hemacromatozei, însă se întâlnesc și la pacienții cu artropatie prin depunere de pirofosfat de calciu.

Așadar, diagnosticul probabil de condrocalcinoză poate fi pus la pacienții cu artrită acută sau cronică a genunchiului, șoldului, pumnului, umărului sau MCF când există caracteristicile radiografice, chiar și fără demonstrarea cristalelor prin microscopie.

Guta și pseudoguta pot coexista într-o singură articulație tumefiată, deoarece 20% dintre pacienții vor prezenta hiperuricemie, iar un sfert dintre aceștia vor dezvolta gută la un moment dat.

Prezența cristalelor de pirofosfat de calciu în lichidul sinovial și modificările radiografice mai apropiate de osteoartrită favorizează un diagnostic de pseudoartrită reumatoidă. Serologia (titlurile crescute de anticorpi antiproteine citrulinate) și aspectul imagistic (prezența eroziunilor osoase) indică un diagnostic de artrită reumatoidă clasică.

Majoritatea pacienților cu pseudogută, în special cei relativ tineri, ar trebui să fie evaluați screening pentru depistarea nivelului anormal de calciu seric, fosfor, magneziu, fosfatază alcalină și hormon de stimulare tirodiană, precum și pentru supraîncărcare cu fier. O atenție sporită trebuie acordată hemocromatozei, având în vedere conexiunea acesteia cu formele de artropatie asociate condrocalcinozei.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru pseudogută

Scopul tratamentului constă în reducerea inflamației și stabilizarea afecțiunilor metabolice subiacente). Pentru pacienții cu inflamații acute, cu implicarea uneia sau a două articulații, tratamentul de elecție este aspirația articulară și administrarea intraarticulară de glucocorticoizi (cu excepția cazului în care este contraindicat).

Cazurile cu inflamație acută și implicarea a trei sau mai multe articulații necesită tratament sistemic, frecvent cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Pacienții cu contraindicații pentru AINS pot primi tratament cu colchicină sau glucocorticoizi sistemici.

Corticoterapia se va efectua numai după excluderea artritei septice. La pacienții care prezintă semne și simptome sugestive de artrită septică, se va amâna administrarea glucocorticoizilor până când culturile din lichidul sinovial sunt negative.

Pacienții cu episoade recurente de artrită pot primi zilnic doze mici de colchicină. Antagoniștii interleukinei-1, cum ar fi anakinra, pot fi de asemenea, eficiente. Nu există nicio terapie actuală care să vizeze direct depunerea cristalelor de pirofosfat de calciu. Prin urmare, tratamentul vizează bolile metabolice predispozante, inflamația țesuturilor moi și simptomatologia. Alte măsuri includ aplicarea de comprese cu gheață și repausul articular, pentru a diminua inflamația ulterioară.

Artrita acută cu pirofosfat de calciu este în general, autolimitată. Inflamația se rezolvă de obicei în câteva zile sau săptămâni de tratament.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu simptome de pseudogută sunt consultate de medici reumatologi experimentați și foarte bine pregătiți. Analizele necesare pentru diagnostic sunt realizate de Laboratorul de Analize SANADOR, care are dotări de ultimă generație. Investigațiile imagistice sunt realizate cu echipamente performante, pentru un diagnostic precis. În funcție de rezultatele investigațiilor și specificul fiecărui caz, medicul stabilește tratamentul. În cazurile în care pseudoguta se asociază cu alte afecțiuni, acestea sunt tratate multidisciplinar la SANADOR. Pacienții sunt monitorizați cu regularitate, pentru evaluarea și adaptarea tratamentului, astfel încât rezultatele să fie cât mai bune.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR