Ce este pseudochistul pancreatic?

Un pseudochist pancreatic este o formațiune lichidiană bine delimitată, localizată în vecinătatea pancreasului, care se poate dezvolta, cel mai adesea, ca o complicație a unui episod de pancreatită. Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Pancreasul este un organ abdominal cu funcție dublă, atât exocrină, prin producerea sucurilor cu enzime digestive (amilază, lipază, tripsină), precum și endocrină, prin producția de hormoni (de exemplu, insulina). Sucurile digestive produse la nivelul celulelor acinare pancreatice se eliberează la nivelul ductului pancreatic principal (ductul Wirsung). Acesta se unește cu calea biliară principală și prezintă un orificiu comun de deversare în duoden, la nivelul ampulei Vater. 

Atunci când pancreasul este lezat, în urma unui traumatism sau în cazul unui episod de pancreatită acută, inflamația sau lezarea directă determină afectarea pereților ductelor pancreatice, cu extravazarea enzimelor pancreatice și formarea unei colecții în jurul pancreasului. În aproximativ două treimi dintre cazuri, pseudochistul prezintă o comunicare cu ductul pancreatic principal.

Întrucât enzimele pancreatice prezintă un efect puternic iritant asupra țesuturilor înconjurătoare, organismul încearcă să izoleze colecția lichidiană prin formarea unui perete (a unei capsule) în jurul său, formată din țesut conjunctiv, de tip fibros. Acest lucru diferențiază pseudochistul de chistul pancreatic, al cărui perete este format din țesut epitelial de tip pancreatic, care se regăsește în interiorul pancreasului și care, în unele cazuri, prezintă risc de malignizare. În schimb, pseudochistul pancreatic este o formațiune benignă care, în multe dintre cazuri, se poate resorbi spontan din organism.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Cauze și factori de risc

Pseudochisturile apar cel mai adesea ca o complicație a pancreatitei, afecțiune caracterizată prin inflamația pancreasului. Pancreatita cronică determină formarea de pseudochisturi în 35% dintre cazuri, în timp ce pancreatita acută este asociată cu dezvoltarea acestora în doar 10% dintre cazuri. Astfel, factorii de risc asociați cu dezvoltarea unui pseudochist de pancreas sunt aceiași factori care implică un risc crescut de dezvoltare a pancreatitei:

  • Consumul de alcool – 70% dintre pseudochisturile pancreatice se formează în urma unui episod de pancreatită indusă de consumul de alcool;
  • Calculii biliari;
  • Hipertrigliceridemie;
  • Traumatismele abdominale – cauză mai frecventă în rândul copiilor;
  • Infecții pancreatice;
  • Tumori pancreatice;
  • Hipercalcemia (prezența unei concentrații ridicate de calciu la nivel sanguin);
  • Afecțiuni autoimune pancreatice;
  • Afecțiuni de cauză genetică, precum fibroza chistică.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semnele și simptomele pseudochistului de pancreas

Prezența unui pseudochist de pancreas poate determina următoarele semne și simptome:

  • Dureri abdominale, care se pot resimți la nivelul spatelui, pancreasul fiind un organ situat profund, în zona posterioară a abdomenului; de asemenea, durerile pot apărea și la nivelul epigastrului (în capul pieptului), în cazul în care pseudochistul determină compresia stomacului, situat anterior de pancreas;
  • Creșterea în dimensiuni a abdomenului;
  • Inapetență (scăderea apetitului);
  • Senzație de balonare;
  • Greață și vărsături;
  • Icter – îngălbenirea tegumentelor și a sclerelor oculare poate apărea în cazurile în care pseudochistul se formează la nivelul capului pancreatic, obstruând canalul biliar principal (canalul coledoc);
  • Febră – în cazul infecției pseudochistului; în astfel de situații, febra va fi însoțită și de tahicardie (accelerarea pulsului).
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Stabilirea diagnosticului

Pseudochistul pancreatic poate fi diagnosticat cu ajutorul investigațiilor de tip imagistic. Ecografia abdominală este adesea utilizată ca primă investigație, întrucât este rapidă, neiradiantă pentru pacient și ușor accesibilă. Cu toate acestea, posibilitatea de vizualizare a unui pseudochist pancreatic cu ajutorul ecografiei este posibil în doar 70-90% dintre cazuri.

Investigația imagistică preferată pentru vizualizarea pseudochisturilor pancreatice este tomografia computerizată cu substanță de contrast. Aceasta permite vizualizarea pseudochistului ca o formațiune bine delimitată, având conținut lichidian și dimensiuni variabile, de la 2 până la 30 de centimetri. Dezavantajul tomografiei computerizate este reprezentat de imposibilitatea de a diferenția între o formațiune chistică benignă și una de tip canceros.

Un alt tip de investigație imagistică efectuată pentru vizualizarea pseudochisturilor pancreatice, care permite atât diagnosticul, cât și tratamentul acestora, este ecoendoscopia sau ecografia endoscopică. Aceasta presupune introducerea la nivelul cavității orale a endoscopului, un tub lung, flexibil, prevăzut cu o cameră video și cu o sursă de lumină, și avansarea acestuia până la nivelul intestinului subțire.

În plus, ecoecondoscopul are atașat la vârf o sondă mică de ecografie, care permite obținerea, în plus, a unor imagini ale organelor învecinate, precum pancreasul sau căile biliare, care nu se pot vizualiza utilizând endoscopia clasică. Ecoendoscopia mai prezintă avantajul posibilității de efectuare a puncțiilor aspirative fine, care permit introducerea unor ace fine la nivelul leziunilor vizualizate și extragerea de țesut sau de lichid din interiorul acestora. Puncția se poate realiza atât în scop diagnostic, pentru a diferenția între formațiunile chistice benigne și maligne, precum și terapeutic, pentru drenajul conținutului chistic.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile pseudochistului pancreatic

Pseudochisturile pancreatice se pot complica prin:

  • Infecție – lichidul pancreatic din interiorul pseudochistului se poate infecta, atunci când în interiorul acestora este prezent țesut pancreatic necrotic (mort); pseudochisturile infectate pot fi problematice în caz de ruptură, întrucât extravazarea conținutului infectat la nivel intraabdominal predispune la dezvoltarea sepsisului;
  • Compresia structurilor învecinate – pseudochisturile de mari dimensiuni pot exercita un efect de compresie asupra unor structuri precum vasele de sânge sau canalele biliare, obstruând fluxul din interiorul acestora; compresia ductului pancreatic principal poate determina apariția icterului;
  • Sângerare – pseudochisturile situate în vecinătatea unor vase sanguine pot determina erodarea pereților acestora, determinând hemoragii intraabdominale;
  • Obstrucție digestivă – întrucât pancreasul prezintă raporturi anatomice cu diverse structuri ale tractului digestiv, formarea unor pseudochisturi de mari dimensiuni poate determina compresia și, mai departe, obstrucția acestor organe, blocând pasajul alimentelor la acel nivel.

Tratamentul recomandat

Majoritatea pseudochisturilor pancreatice se vor resorbi spontan din organism. În acest timp, tratamentul recomandat este cel de tip conservator, implicând măsuri de analgezie, medicație antiemetică și hidratare parenterală (administrare de lichide pe cale intravenoasă).

Intervențiile pentru tratarea pseudochisturilor pancreatice sunt recomandate în cazul aparițiilor de complicații, sau în cazul în care pseudochistul nu se resoarbe după o perioadă mai lungă de 6 săptămâni. Tratamentul constă, în acest caz, în drenajul (evacuarea) conținutului pseudochistului, care se poate realiza pe cale endoscopică, percutanată sau chirurgicală. Drenajul percutanat al pseudochistului implică introducerea, prin piele, a unui cateter de drenaj. Introducerea cateterului va fi realizată sub ghidaj CT.

Drenajul chirurgical al pseudochisturilor presupune efectuarea unei comunicări între pseudochistul pancreatic și unul dintre organele cavitare ale sistemului gastro-intestinal, precum stomacul sau intestinul subțire. Cel mai adesea se realizează o comunicare între pseudochist și stomac, care poartă numele de cistrogastrostomie și care permite evacuarea conținutului lichidian al pseudochistului în interiorul stomacului. Drenajul chirurgical al pseudochisturilor se poate realiza atât pe cale deschisă, dar și laparoscopic, și se recomandă mai ales în cazul pseudochisturilor dificil de abordat pe cale endoscopică.

O altă opțiune de tratament este tratamentul prin ecoendoscopie, care constă în introducerea prin canalul endoscopic a unor instrumente cu ajutorul căruia medicul elimină chistul.

Cum poate fi prevenită apariția unui pseudochist de pancreas?

Pentru a preveni apariția unui pseudochist de pancreas, este necesară evitarea factorilor care pot determina pancreatită. În cazurile de pancreatită determinate de prezența unor calculi biliari, rezecția chirurgicală a colecistului (colecistectomia) poate fi benefică. De asemenea, consumul de alcool trebuie întrerupt în cazul episoadelor recurente de pancreatită induse de alcool. În cazul hipertrigliceridemiei, se recomandă o dietă săracă în grăsimi sau administrarea unei medicații cu efect hipolipemiant (cu efect de reducere a concentrațiilor de lipide sanguine).  

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, medicii gastroenterologi experimentați consultă amănunțit pacienții și realizează investigații avansate pentru diagnosticarea pseudochistului de pancreas, cu echipamente performante, așa cum sunt computerele tomograf cu 128 slice-uri. Pregătirea echipei medicale și dotările Spitalului Clinic SANADOR asigură realizarea tuturor procedurilor terapeutice necesare disponibile.

La Spitalul Clinic SANADOR este realizat și tratamentul ecoendoscopic al pseudochisturilor pancreatice, în condiții de siguranță deplină pentru pacient și echipa medicală, grație dotărilor moderne și măsurilor eficace de organizare și realizare a actului medical.

Intervențiile chirurgicale sunt efectuate, atunci când particularitățile cazului permit, minim invaziv, cu beneficii importante pentru pacient: recuperare rapidă, risc redus de complicații și durată de spitalizare mai scurtă. Secția ATI, certificată la categoria I, nivelul maxim de competență, asigură îngrijiri avansate. Pacienții beneficiază de monitorizare continuă și primesc recomandări pentru o recuperare rapidă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR