Montarea unei proteze valvulare
Pregătirea intervenției
Înainte de intervenție, medicul explică în ce constă procedura și aduce la cunoștință riscurile și beneficiile acesteia. Medicul face un examen clinic complet pentru a se asigura că pacientul este în stare bună de sănătate înainte de operație. Pe lângă examenul clinic, sunt necesare analize de sânge și investigații pentru a verifica starea organelor interne.
Pacientul trebuie să avertizeze medicul dacă este alergic la vreun medicament, la iod sau la agenți anestezici. În cazul în care pacientul ia medicamente anticoagulante sau antiagregante, este posibil ca medicul să întrerupă tratamentul cu câteva zile înainte de operație.
În spital se montează o sondă urinară și o linie venoasă la nivelul brațului, pentru se putea administra medicamente intravenos. Pacientul nu trebuie să bea sau să mănânce timp de 8 ore înainte de procedură.
Realizarea procedurii
Procedura de protezare valvulară se poate realiza prin operație pe cord deschis, prin chirurgie cardiacă minim invazivă sau prin cateterism cardiac.
Operația clasică pe cord deschis presupune: anestezie generală, sternotomie (tăierea sternului pentru a avea acces la inimă), oprirea inimii, dirijarea sângelui către un aparat de bypass, îndepărtarea valvei bolnave și înlocuirea cu o proteză.
Chirurgia cardiacă minim invazivă oferă numeroase avantaje, cum ar fi păstrarea integrității cutiei toracice, durere redusă, mortalitate scăzută, risc mai mic de infecții, recuperare mai rapidă și durată mai mică de spitalizare. Chirurgia cardiacă minim invazivă a fost dezvoltată pentru a oferi pacienților beneficiile operațiilor pe cord deschis, cu durere redusă și incizii limitate.
Tipurile de chirurgie cardiacă minim invazivă sunt:
- Minitoracotomia. Constă în realizarea unor incizii mici la nivelul unui spațiu intercostal și introducerea unor instrumente speciale cu ajutorul cărora se extrage valva afectată și se introduce proteza valvulară. Acest tip de intervenție se poate realiza prin abord direct, videoasistat sau total endoscopic.
- Chirurgia endoscopică. Presupune realizarea unor incizii mici la nivelul toracelui prin care se introduce un endoscop cu ajutorul căruia medicul poate vedea în interiorul cutiei toracice. Apoi, sub ghidaj endoscopic, medicul introduce instrumentele necesare pentru înlocuirea valvei afectate.
Implantarea unei valve cardiace prin cateterism se face la pacienții în vârstă, cu multiple boli asociate, care au un risc prea mare pentru a fi supuși unei intervenții chirurgicale. Medicul introduce un cateter printr-un vas de sânge de la nivelul zonei inghinale pe care îl avansează până la nivelul valvei afectate. Proteza valvulară este introdusă și atașată de inelul valvular prin intermediul cateterului. Avantajele implantării unei valve transcateter sunt spitalizarea redusă, recuperarea rapidă, sângerarea minimă și riscul scăzut de complicații.
Recuperarea
După operație, pacientul este transportat într-un salon de terapie intensivă pentru a fi monitorizat câteva zile. Se vor monitoriza în permanență ritmul inimii, tensiunea arterială și nivelul de oxigenare. Inițial, pacientul este cu intubație oro-traheală și respiră cu ajutorul unui aparat. După ce se trezește din anestezie, se va scoate tubul și pacientul va respira singur. O asistentă ajută pacientul să tușească și să respirați adânc la fiecare două ore, pentru a evita ca mucusul să se acumuleze în plămâni și să provoace o pneumonie. Medicul administrează medicamente pentru durere, pentru a controla tensiunea arterială și coagularea sângelui.
După ce medicul a îndepărtat tuburile de respirație, pacientul poate începe să bea lichide și să mănânce. Când medicul consideră că acesta este pregătit, va fi mutat la o unitate chirurgicală. Activitatea fizică trebuie crescută treptat pe măsură ce pacientul reușește să se ridice din pat și să meargă pe distanțe mai lungi. Când starea de sănătate o permite, acesta este externat și revine la control periodic. Odată ajuns acasă, este important ca pacientul să păstreze zona chirurgicală curată și uscată și să respecte tratamentul recomandat. Medicul îndepărtează firele de sutură în timpul unei vizite de control la cabinet, dacă acestea nu au fost îndepărtate înainte de a părăsi spitalul.