Protezarea unei fistule arteriovenoase dilatate anevrismal

Când este necesară fistula arteriovenoasă

Fistula arteriovenoasă este o procedură chirurgicală prin care este conectată o venă la o arteră cu scopul de a asigura un debit sanguin crescut, necesar dializei pentru boala cronică de rinichi. Procedura este efectuată la pacienții cu insuficiență renală cronică, la care rinichii nu mai sunt capabili să epureze sângele, iar compușii toxici se acumulează în sânge.

Crearea unei fistule arteriovenoase este considerată cea mai eficientă și cea mai durabilă metodă de acces pentru hemodializă. Dializa asigură epurarea extracorporală a sângelui – aceasta implică un aparat numit dializor, care curăță de toxine sângele pacientului, apoi sângele se întoarce în corp. Astfel, dializorul înlocuiește practic funcția rinichilor.

Watch on YouTube

La persoanele care trebuie să facă hemodializă pe termen lung, este necesară realizarea unei fistule arteriovenoase. Rezistența acesteia depinde de calitatea capitalului vascular al pacientului, de cum este folosită aceasta în timpul dializei și de diverse boli asociate. Printre complicațiile posibile se numără tromboza fistulei, infecții, dilatări anevrismale sau decompensare cardiacă.

Dilatare anevrismală a unei fistule arteriovenoase

Cu o dilatare anevrismală a fistulei s-a confruntat și Virgil, în vârstă de 65 de ani. Bărbatul avea de 25 de ani o fistulă arteriovenoasă realizată pentru hemodializă, dar dezvoltase o complicație ce îi putea pune viața în pericol. Astfel, a revenit la Dr. Sorin Băilă, medic primar chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR, specialistul care realizase intervenția inițială.

Dr. Sorin Băilă realizează intervenții complexe de chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR

„De-a lungul timpului, fistula a funcționat impecabil, dar s-a dezvoltat anevrismal. Dializa a continuat, însă oricând putea să îi oprească inima. Fistula se tot umfla, era ca un fel de șarpe lipit de mâna lui”, explică Andreea, fiica lui Virgil.

În urma consultației de specialitate, Dr. Băilă a decis ca fistula arteriovenoasă să fie închisă, lăsată să se cicatrizeze și, ulterior, protezată în vederea dializei.

Protezarea fistulei, la Spitalul Clinic SANADOR

Intervenția de chirurgie vasculară a fost realizată cu succes la Spitalul Clinic SANADOR de Dr. Sorin Băilă, medicul care realizase, cu 25 de ani în urmă, prima fistulă arteriovenoasă pentru Virgil.

„Tatăl meu a avut un cateter long-life în piept, prin care a făcut dializă din momentul în care s-a oprit acea fistulă. Operația inițială a fost de excepție, a funcționat până anul acesta, când tot domnul doctor Băilă a luat decizia să o oprească și să deschidă o altă fistulă. Numai un supraom poate să facă treaba asta! Deși a mai primit recomandări de-a lungul timpului de la medici de alte specialități să o oprească, până în momentul în care domnul Dr. Sorin Băilă nu a luat decizia, tatăl meu nu a vrut, pentru că a avut foarte mare încredere în cuvintele sale și îl respectă foarte mult. Este un specialist desăvârșit, de o calitate umană extraordinară! Și profesionalism, și atitudine, și capacitatea de relaționare, și decizii. Dacă ar fi să îl alegem pe domnul doctor dintr-un milion, am lua aceeași decizie”, spune încântată fiica pacientului.

În prezent, Virgil se simte bine și este foarte mulțumit de protezarea fistulei arteriovenoase, realizată în vederea continuării dializei.

Intervenții de chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie vasculară se desfășoară în unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România, iar pacienții beneficiază de asistență medicală avansată pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, cu nivel de competență extinsă. Echipa chirurgicală are o vastă experiență în realizarea de intervenții deosebit de complexe, cu rezultate bune pe termen lung.

Dr. Sorin Băilă, medic primar chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Sorin Băilă este medic primar chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie vasculară de urgență și în flebologie. A urmat numeroase cursuri de perfecționare în țară și în străinătate și a dobândit în decursul timpului competențe în mai multe domenii, precum chirurgie laparoscopică aorto-iliacă, ecografie Doppler vasculară, microchirurgie vasculară și nervoasă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR