Când este necesară fistula arteriovenoasă
Fistula arteriovenoasă este o procedură chirurgicală prin care este conectată o venă la o arteră cu scopul de a asigura un debit sanguin crescut, necesar dializei pentru boala cronică de rinichi. Procedura este efectuată la pacienții cu insuficiență renală cronică, la care rinichii nu mai sunt capabili să epureze sângele, iar compușii toxici se acumulează în sânge.
Crearea unei fistule arteriovenoase este considerată cea mai eficientă și cea mai durabilă metodă de acces pentru hemodializă. Dializa asigură epurarea extracorporală a sângelui – aceasta implică un aparat numit dializor, care curăță de toxine sângele pacientului, apoi sângele se întoarce în corp. Astfel, dializorul înlocuiește practic funcția rinichilor.
La persoanele care trebuie să facă hemodializă pe termen lung, este necesară realizarea unei fistule arteriovenoase. Rezistența acesteia depinde de calitatea capitalului vascular al pacientului, de cum este folosită aceasta în timpul dializei și de diverse boli asociate. Printre complicațiile posibile se numără tromboza fistulei, infecții, dilatări anevrismale sau decompensare cardiacă.
-
Vino la SANADOR! Sună la 021.9699!