Ce este protezarea articulară?

Protezarea articulară sau artroplastia este intervenția chirurgicală prin care o articulație deteriorată este înlocuită cu un implant artificial din metal, plastic sau ceramică, numit proteză. Procedura de protezare articulară reușește, prin îndepărtarea articulației degradate, să elimine sursa durerii pacienților și să asigure o mobilitate adecvată, prin înlocuirea articulației afectate cu una nouă, funcțională.

Articulațiile care beneficiază cel mai adesea de artroplastie sunt șoldul (proteza de șold) și genunchiul (proteza de genunchi), însă intervenția se poate aplica pentru orice articulație afectată, inclusiv pentru umăr (proteză de umăr), cot, încheietura mâinii sau gleznă (proteză de gleznă).

Watch on YouTube
  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de protezare articulară

În funcție de gradul de afectare a articulației respective, medicul ortoped poate recomanda una dintre următoarele variante de protezare articulară:

  • Protezare articulară totală (artroplastia totală) – întreaga articulație este îndepărtată și înlocuită cu o proteză;
  • Protezare articulară parțală (hemiatroplastia) - sunt înlocuite doar suprafețele degradate de os sau de cartilaj cu unele de tip sintetic; se mai numește și artroplastie prin resurfatare.

Când este indicată artroplastia?

Protezarea articulară este indicată pacienților cu afectare articulară severă, de obicei cu artroză avansată la nivelul articulației șoldului sau genunchiului, care acuză durere severă și dizabilitate funcțională în urma măsurilor conservatoare de tratament. Acestea pot fi reprezentate de medicație analgezică și antiinflamatorie, injecții intraarticulare cu cortizonice, kinetoterapie sau scădere în greutate pentru pacienții care suferă de obezitate.

Durerea cronică (de peste 6 luni), rigiditatea articulară, edemul (tumefierea) țesuturilor moi, instabilitatea și scăderea mobilității sunt cele mai frecvente manifestări clinice ale pacienților care au nevoie de artroplastie.

În cele mai multe cazuri, durerea este determinată de distrucția cartilajului articular care acoperă și protejează suprafețele osoase, din cadrul artrozei. Boala articulară de tip degenerativ sau osteoartrita reprezintă cea mai frecventă indicație pentru protezarea articulară. Alte afecțiuni care pot beneficia de tratament prin artroplastie sunt:

  • Artrita reumatoidă – este o afecțiune inflamatorie de tip autoimun, care poate determina distrucție articulară și dizabilitate severă;
  • Osteonecroza (necroza avasculară) – întreruperea fluxului sanguin de la nivelul oaselor poate determina moartea și fragmentarea acestora, fiind necesară înlocuirea porțiunilor distruse cu unele de tip protetic;
  • Leziunile traumatice – accidentele severe sau căderile de la mare înălțime pot determina osteoartrită post-traumatică, luxații sau fracturi (luxație de șold);
  • Infecții osteo-articulare (artrite septice);
  • Osteoporoză severă;
  • Deformări osoase, congenitale sau post-traumatice.

De asemenea, procedura de artroplastie poate fi recomandată pentru înlocuirea unei proteze articulare vechi, care s-a infectat sau care s-a deplasat de la locul său.

Pregătirea pentru protezarea articulară

Înainte de efectuarea artroplastiei, medicul va examina din punct de vedere clinic pacientul și îi va recomanda o serie de investigații (analize de sânge, electrocardiogramă, radiografie pulmonară), pentru a se asigura că acesta este sănătos.

În timpul discuției (anamneză), medicul îi va furniza pacientului toate informațiile referitoare la avantajele și riscurile procedurii. De asemenea, pacientul îi va relata istoricul său medical, va menționa dacă este alergic la diverse medicații, latex sau agenți anestezici de tip local sau general. Pacienții care se află sub tratament cu medicație de fluidizare a sângelui (aspirină sau anticoagulante) vor fi îndemnați să întrerupă administrarea medicamentelor înainte de procedură.   

Dr. Răzvan Dragomir, medic primar ortopedie și traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, are experiență îndelungată în efectuarea procedurilor de protezare articulară.

Consumul de alimente solide sau lichide va fi, de asemenea, întrerupt cu aproximativ 8 ore înaintea intervenției. Medicul chirurg va stabili ce medicamente pot fi administrate în siguranță în dimineața procedurii.

Cum se desfășoară artroplastia?

Intervenția de protezare articulară se desfășoară sub anestezie generală sau regională, pentru ca pacientul să nu simtă durere în timpul procedurii. Anestezia regională poate fi completată de administrarea unei medicații de tip sedativ, pentru a adormi pacientul și pentru a-i ameliora disconfortul.

Procedura propriu-zisă începe prin aplicarea unei soluții antiseptice la nivelul tegumentului din zona articulației, urmată de incizie. Mai departe, chirurgul va elimina componentele articulare osteo-cartilaginoase degradate și le va înlocui cu implanturi protetice metalice, de plastic sau de ceramică. Proteza este astfel concepută încât să reproducă forma și mișcarea normală de la nivelul articulației afectate. De exemplu, în cazul șoldului afectat sever de artroză, capul femural este înlocuit cu o bilă atașată de o tijă metalică fixată la nivelul femurului, iar cartilajul degradat de la nivelul concavității acetabulare este eliminat și înlocuit cu o emisferă metalică, numită și cupa protezei.

Watch on YouTube

Uneori, în cadrul procedurilor de hemiartroplastie, pot fi necesare rezecții de os (osteotomii) sau diverse proceduri chirurgicale de restructurare a suprafețelor osoase articulare, pentru a permite o  potrivire corectă a implantului protetic la nivelul articulației. La final, incizia va fi închisă cu fire (suturată) sau cu capse chirurgicale (cu ajutorul stapplerului chirurgical) și medicul va aplica un bandaj steril la suprafața articulației. 

Intervenția de protezare articulară poate dura câteva ore, amploarea acesteia fiind influențată și de tipul de artroplastie (totală sau parțială).

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Recuperarea după protezarea articulară

Cei mai mulți pacienți resimt durere la nivelul articulației înlocuite, aceasta fiind determinată atât de intervenție în sine, cât și de procesul de vindecare a țesutului. Aceasta poate persista pentru mai multe luni, fiind mai severă în primele săptămâni post-intervenție. Pentru ameliorarea disconfortului, medicul ortoped poate prescrie terapie analgezică și antiinflamatorie. Aplicarea de gheață timp de cel puțin 20 de minute pe zi este indicată pentru reducerea inflamației și a edemului.

Exercițiul fizic are un rol important în accelerarea procesului de vindecare. Pacienții, mai ales cei cu artroplastie de genunchi, sunt încurajați să se mobilizeze cât mai repede după intervenție. De asemenea, ei vor fi îndrumați să lucreze alături de un kinetoterapeut timp de câteva luni după intervenție, pentru redobândirea forței și întărirea musculaturii din jurul articulației și pentru prevenția rigidității articulare.

Pacienții au nevoie de o perioadă de repaus la domiciliu pentru timp de câteva săptămâni după intervenție. Medicul va hotârî, alături de pacient, momentul oportun pentru reîntoarcerea la activitate, în funcție de ritmul de recuperare și de vindecare post-intervenție.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Protezarea articulară la Spitalul Clinic SANADOR

SANADOR asigură pacienților servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor articulare. Medicii ortopezi au experiență îndelungată în efectuarea de intervenții chirurgicale pentru protezare articulară, fiind supraspecializați pe anumite zone anatomice. Pacienții beneficiază de proteze articulare recomandate personalizat, în urma unui consult ortopedic complet, urmat de invesigații imagistice performante, realizate cu echipamente de ultimă generație – RMN 3 Tesla și CT 128 slice.

Artroplastia articulară este efectuată în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară. După operație, pacienții au acces la un program personalizat de recuperare medicală, recomandat de un medic specialist, pentru o vindecare optimă și reluarea cât mai rapidă a activității.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR