Ce este proteza de gleznă?

Proteza de gleznă sau artroplastia de gleznă este o intervenție chirurgicală prin care articulația afectată este înlocuită cu o proteză artificială, perfect funcțională. Acest tratament chirurgical este recomandat pacienților cu osteoartrită avansată la nivelul gleznei, afecțiune dezvoltată de cele mai multe în urma unui traumatism.

O proteză de gleznă este formată din trei componente, una din titan, care este atașată la tibie, una de crom cobalt, conectată la talus, și un implant de polietilenă, care este plasat între celelalte două.

Protezarea gleznei poate elimina durerea de la nivelul gleznei și edemul (umflarea) articulației. Intervenția chirurgicală este realizată sub anestezie generală și implică o incizie în gleznă, pentru accesarea articulației afectate, și îndepărtarea părților deteriorate ale oaselor tibiei și talusului. Procedura continuă cu atașarea articulației metalice artificiale pe suprafețele osoase rămase și montarea implantului de polietilenă între ele.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Indicațiile procedurii

Operația de artroplastie de gleznă poate fi indicată în cazuri de artrită severă sau chiar modarată, dacă simptomele persistă și după încercarea tratamentului conservator, cu medicamente antialgice, orteze și kinetoterapie.

Principalele tipuri de artrită a gleznei sunt:

  • Osteoartrita - este artrita „de uzură”, care se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă.
  • Artrita reumatoidă - este o boală autoimună care afectează articulațiile.
  • Artrita posttraumatică – apare din cauza unei leziuni anterioare a articulației sau în urma unei intervenții chirurgicale.

Avantajele protezării gleznei

Principalele avantaje pentru protezarea articulară a gleznei sunt:

  • Ameliorarea durerii de la nivelul articulației gleznei;
  • Normalizarea mersului;
  • Îmbunătățirea mobilității - nu este complet restaurată, dar este suficient pentru o calitate a vieții corespunzătoare.

Deși medicul ortoped poate folosi și alte metode de chirurgie a gleznei pentru tratamentul osteoartritei, cu același grad de ameliorare a durerii, artroplastia gleznei asigură o funcție mult mai bună, păstrând flexibilitatea articulației. O proteză restabilește anatomia normală a gleznei și necesită îndepărtarea doar a unei mici părți de țesut osos.

Pregătirea pentru artroplastia de gleznă

Pregătirea pentru artroplastia de gleznă începe cu câteva săptămâni înaintea operației, când medicul ortoped care urmează să efectueze procedura trebuie să afle detalii despre alte probleme de sănătate pe care le-ar putea avea pacientul și despre tratamentul urmat de acesta.

De exemplu, dacă pacientul suferă de diabet zaharat sau are diverse afecțiuni cardiace, medicul va indica un control de specialitate înaintea intervenției. Unele medicamente, cum sunt anticoagulantele orale, trebuie să fie oprite înaintea operației și, la nevoie, înlocuite cu alte substanțe.

De asemenea, medicul va recomanda oprirea fumatului înainte de protezarea gleznei, pentru că acest obicei poate încetini vindecarea și crește riscul de complicații.

Înainte de artroplastia gleznei, ortopedul va solicita diverse investigații imagistice, cum sunt radiografiile, tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN de gleznă), pentru obținerea unor imagini mai detaliate.

În ziua operației, pacientul nu trebuie să mănânce sau să bea lichide cu 8 până la 12 ore înainte de procedură.

Cum se montează o proteză de gleznă?

În timpul intervenției, chirurgul ortoped colaborează cu o echipă formată din medic specializat în anestezie și terapie intensivă și asistente medicale.

Operația implică urmarea mai multor pași:

  • Administrarea anesteziei generale - pacientul va fi adormit, astfel încât nu va percepe nicio durere sau disconfort în timpul procedurii. În timpul operației, medicul anestezist va monitoriza ritmul cardiac și tensiunea arterială.
  • După dezinfectarea zonei, chirurgul va face o incizie prin piele și mușchi și va îndepărta porțiunile deteriorate ale tibiei și talusului.
  • Ortopedul va atașa noile suprafețe metalice ale articulațiilor în bucățile de oase rămase folosind un tip special de ciment și apoi va introduce o bucată de polietilenă între noile spații metalice ale articulațiilor, astfel încât acestea să poată aluneca cu ușurință unul pe celălalt.
  • Chirurgul va închide apoi suturile efectuate și pacientul va fi trezit.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Recuperarea după protezarea gleznei

După efectuarea operației de montare a unei proteze de gleznă pot fi necesare radiografii de control. Imediat după intervenția chirurgicală, pot apărea dureri semnificative, dar medicamentele antialgice pot ajuta la ameliorarea acestora.

În prima lună după operație, piciorul este în ghips, trebuie menținut ridicat și nu este permisă punerea greutății pe picior. În primele două săptămâni, glezna trebuie să fie ținută în poziție ridicată, pentru a reduce edemul și pentru a permite inciziei să se vindece. După primele două săptămâni, suturile de la incizie vor fi îndepărtate, iar glezna va fi plasată într-o cizmă detașabilă.

După prima lună postoperator, pacientul poate începe să pună greutate pe picior, folosind încă cizma de protecție. De asemenea, poate începe procedurile de recuperare medicală.

La opt săptămâni după intervenția de artroplastie de gleznă, cei mai mulți pacienți pot opri utilizarea cizmei de protecție, pot să poarte pantofi normali și să înceapă o activitate limitată, cum ar fi mersul pe jos.

După patru luni de la operație, pacienții au simptomele mult ameliorate, la șase luni, recuperarea funcției normale a gleznei este în proporție de 75%, iar complet abia la un an după operație.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Riscuri și contraindicații pentru artroplastia de gleznă

Operația de montare a protezei de gleznă este reușită în majoritatea cazurilor, dar, ca orice intervenție chirurgicală, are și unele riscuri. Acestea includ:

  • Infecţia - superficială, la nivelul pielii, care apare mai frecvent și cedează la tratament cu antibiotice, sau profundă, când metalul sau osul este infectat și poate necesita intervenții chirurgicale suplimentare.
  • Leziunea nervilor din apropiere - amorțeală sau furnicături la nivelul inciziei sunt probleme frecvente și, de obicei, temporare.
  • Sângerarea - toate rănile sângerează după o intervenție chirurgicală, dar uneori poate fi o sângerare excesivă.
  • Cheagurile de sânge - tromboza venoasă profundă (TVP) sau/și embolia pulmonară (EP) sunt riscuri rare.
  • Edemul persistent - edemul articulației poate fi prezent până la un an după operație.
  • Durerea continuă - până la 10% dintre pacienții rămân cu durere la gleznă.
  • Oasele nu se unesc sau nu se aliniază corect.
  • Uzura componentelor - poate necesita o intervenție chirurgicală ulterioară.

Riscul de complicații poate varia în funcție de vârsta și de alte afecțiuni medicale ale pacientului.

Există anumite contraindicații pentru artroplastia gleznei și acestea includ:

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Protezarea de gleznă la Spitalul Clinic SANADOR

SANADOR asigură servicii medicale complete, performante, pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor articulare. Investigațiile imagistice realizate cu echipamente de ultimă generație – RMN 3 Tesla și CT 128 slice – pot fi urmate de proceduri minim invazive, cum este artroscopia de gleznă, pentru stabilirea diagnosticului cert.

La Spitalul Clinic SANADOR, protezarea gleznei este realizată într-un bloc operator echipat performant, cu aparatură de ultimă generație.

Atunci când este necesară protezarea gleznei, intervenția se desfășoară în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară. Chirurgii ortopezi au experiență îndelungată în efectuarea de intervenții chirurgicale complexe și vor recomanda cel mai potrivit tip de proteză, în funcție de nevoile fiecărui pacient.

Spitalul Clinic SANADOR are o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă, unde pacienții primesc postoperator cele mai bune îngrijiri de specialitate. După artroplastia de gleznă, pacienții beneficiază de un program personalizat de recuperare medicală, la indicația unui specialist.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR