Prostatectomie radicală robotică pentru cancer de prostată

Cancer de prostată descoperit în urma unor investigații de rutină

La 62 de ani, Sabin a fost diagnosticat cu cancer de prostată. Bărbatul a fost dintotdeauna atent cu sănătatea sa și în fiecare an efectua investigații de rutină, pentru a se asigura că totul este bine. Nu a avut niciodată probleme majore de sănătate, dar considera că prevenția este mai bună decât orice tratament.

Astfel, din proprie inițiativă, fără să aibă simptome care să-l îngrijoreze, Sabin a efectuat un test PSA, iar rezultatele au fost peste limitele normale. O valoare crescută a antigenului specific prostatic poate să apară într-un cancer de prostată, dar și în alte afecțiuni, precum adenom de prostată ori prostatită.

După obținerea rezultatelor, Sabin a mers la o consultație de urologie, pentru a stabili ce trebuie făcut în continuare. Medicul i-a recomandat o ecografie de prostată și un examen RMN de prostată, însă rezultatul acestora nu a fot concludent și pacientul a vrut o a doua opinie medicală.

În urma unei recomandări, Sabin s-a programat la o consultație la Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urologie, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR. Medicul i-a recomandat pacientului cea mai nouă investigație, considerată standard „de aur” în depistarea cancerului de prostată - o biopsie prostatică de fuziune.

„Eu nu am avut niciun simptom, tocmai asta a fost problema, dar PSA era mărit. Cred că a fost o mână divină care a acționat la timp, așa am ajuns la Conf. Dr. Constantin Gîngu și am făcut această investigație”, povestește Sabin.

Ce este cancerul de prostată

Cancerul de prostată se dezvoltă atunci când celulele normale ale prostatei suferă mutații și încep să se înmulțească necontrolat. În stadii incipiente, afecțiunea nu provoacă semne și simptome, de aceea consultațiile și investigațiile de screening sunt esențiale.

Pe măsură ce boala progresează, pot apărea și manifestări clinice: nevoia frecventă de a urina, mai ales noaptea, dificultățile în inițierea sau oprirea fluxului urinar, senzația de golire incompletă a vezicii, jet urinar slab sau întrerupt. În unele cazuri, pot apărea sânge în urină sau în spermă, dureri la nivelul pelvisului, disfuncție erectilă și pierdere bruscă în greutate.

Tratamentul variază în funcție de stadiul bolii, de agresivitatea cancerului, de vârsta și de starea generală de sănătate a pacientului. În funcție de indicația stabilită pentru fiecare caz în parte, tratamentul poate include operație și proceduri precum radioterapie externă, chimioterapie sau brahiterapie.

  • Programează-te la SANADOR! Sună la 021.9699!

Operat prin prostatectomie robotică la Spitalul Clinic SANADOR

În urma biopsiei prostatice de fuziune, examenul histopatologic a confirmat diagnosticul de cancer de prostată. Din fericire, boala fusese descoperită într-un stadiu incipient, iar medicul a recomandat tratament printr-o intervenție chirurgicală de prostatectomie radicală. Conf. Dr. Constantin Gîngu i-a explicat pacientului toate cele trei variante de operație: clasică, prin laparoscopie și prin chirurgie robotică urologică. La recomandarea medicului, Sabin a optat pentru chirurgie robotică realizată cu sistemul performant da Vinci Xi.

Conf. Dr. Constantin Gîngu realizează intervenții complexe de chirurgie urologică prin chirurgie robotică, la Spitalul Clinic SANADOR

„Rezultatul de la puncție a arătat exact ce nu îmi doream să aud. Nu am vrut să stau prea mult pe gânduri și am mers imediat pe mâna domnului Conf. Dr. Constantin Gîngu. Mi-a explicat în detaliu ce presupune intervenția, care sunt riscurile, dar mai ales beneficiile și, la recomandarea sa, am ales să fac această operație robotic. Mi s-a părut foarte interesant, eu am mare încredere în tehnologie și în progresul medical și atunci nu am avut nicio îndoială. Din contră, m-am bucurat foarte tare că se poate face așa”, povestește Sabin.

La scurt timp de la confirmarea diagnosticului, Sabin a revenit la Spitalul Clinic SANADOR pentru intervenția chirurgicală. Echipa operatorie coordonată de Conf. Dr. Constantin Gîngu a intervenit printr-o tehnică avansată, minim invazivă, realizată cu ajutorul unui echipament robotic foarte performant – sistemul da Vinci Xi.

Intervenția s-a desfășurat conform planului, fără probleme, nu au existat complicații, iar pacientul a avut o evoluție postoperatorie foarte bună. „După operație, nu am avut deloc dureri, recuperarea a fost foarte rapidă și ușoară. Interacțiunea cu domnul doctor a fost minunată! Este o echipă profesionistă și am fost foarte norocos să ajung pe mâna lor! Domnul Conf. Dr. Constantin Gîngu este un om deosebit. I-am spus și la control că îi mulțumesc foarte mult pentru tot ce a făcut, i-am urat sănătate ca să poată să facă în continuare cât mai mult bine. Jos pălăria pentru SANADOR! M-am simțit minunat, aici nu te simți ca într-un spital, ci ca într-un hotel de lux”, conchide fericit Sabin.

  • Vino la SANADOR pentru tratament chirurgical de ultimă generație, inclusiv prin intervenții de chirurgie robotică!

În prezent, Sabin se simte foarte bine. Cele mai recente analize au arătat că tumora a fost eliminată complet, nu există risc de recidivă sau de extindere la alte organe. În plus, bărbatul și-a recăpătat imediat continența urinară și potența și revine periodic la control.

Chirurgie robotică urologică la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa chirurgicală condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu are o vastă experiență în tratarea celor mai complicate cazuri și abordează afecțiuni complexe din sfera urologică. Chirurgia robotică este una din metodele moderne prin care pacienții pot beneficia de rezultate funcționale de excepție.

Beneficiile chirurgiei robotice includ siguranța și precizia intervenției, spitalizarea de scurtă durată, riscul redus de complicații, controlul foarte bun al durerii și sângerării, recuperarea rapidă, cicatrice mici și foarte puțin vizibile.

Conf. Dr. Constantin Gîngu este doctor în științe medicale, medic primar Urologie cu competențe în chirurgia robotică și coordonator pentru Chirurgia Urologică, Oncologică și Reconstructivă de la Spitalul Clinic SANADOR. Conf. Dr. Constantin Gîngu a realizat numeroase premiere medicale în ultimii 20 de ani în chirurgia urologică reconstructivă, realizând printre altele și reconstrucții de uretră cu grefe, la limita dintre chirurgia plastică și urologie. La Spitalul Clinic SANADOR, Conf. Dr. Constantin Gîngu efectuează o gamă variată de intervenții urologice, atât din sfera oncologică, cât și reconstructivă, cu rezultate foarte bune.

Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urologie, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR