Cauze și factori de risc
Prolapsul anal apare din cauza slăbirii musculaturii și a ligamentelor care susțin orificiul anal și rectul. Nașterea, înaintarea în vârstă și constipația cronică determină creșterea elasticității musculaturii pelvine. Factorii de risc pentru prolapsul anal sunt: multiparitatea, tusea cronică, sindromul Marfan și sindromul Ehlers-Danlos și bolile neurologice.
Atât constipația cronică cât și diareea cronică produc forțarea eliminării materiilor fecale. Atunci când constipația durează un timp mai îndelungat, musculatura fiind pusă în tensiune, se va slăbi și va favoriza apariția prolapsului anal. Slăbirea musculaturii planșeului pelvin apare fiziologic, odată cu înaintarea în vârstă, de aceea persoanele peste vârsta de 50 de ani prezintă un risc crescut de a dezvolta această boală. Prolapsul rectal este mai frecvent la sexul feminin din cauza impactului nașterilor pe cale vaginală asupra musculaturii de la nivel pelvin. Multiparitatea crește riscul apariției prolapsului anal.
S-a mai observat că există o corelație între factorii genetici și prolapsul anal. Bolile neurologice în care funcționalitatea nervilor responsabili de inervația musculaturii pelvine este afectată cauzează scăderea controlului musculaturii și a sfincterelor. În timp, prin acest mecanism, se dezvoltă prolapsul anal.
Boala pulmonară obstructivă cronică sau BPOC cauzează tuse cronică. Aceasta este un factor de risc care favorizează apariția prolapsului la nivel anal. Bolile în care țesutul conjunctiv prezintă modificări de structură și elasticitate prezintă un risc crescut de prolaps anal. Printre aceste patologii se numără sindromul Ehlers-Danlos și sindromul Marfan.
Intervențiile chirurgicale din zona pelvină, în special cele care implică rectul sau structurile din jurul acestuia, cresc riscul de prolaps anal.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!