Ce este prolapsul anal

Prolapsul anal apare atunci când porțiunea distală a intestinului gros se exteriorizează prin orificiul anal. Afecțiunea este cauzată de slăbirea musculaturii și a ligamentelor care susțin orificiul anal. Gravitatea prolapsului poate să varieze de la pacient la pacient. În formele ușoare, doar o porțiune din intestin se exteriorizează, în timp ce în formele mai grave avem exteriorizarea unei porțiuni mai mari de intestin gros. Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Boala apare mai frecvent după vârsta de 50 de ani și este observată îndeosebi la sexul feminin, din cauza nașterii pe cale vaginală. Este important de cunoscut care sunt cauzele, factorii de risc, simptomele și care este tratamentul recomandat în funcție de gravitatea prolapsului. Astfel, se poate îmbunătăți calitatea vieții și alege o abordare terapeutică optimă.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Tipuri de prolaps anorectal

Există trei tipuri de prolaps: intern, parțial și complet. Prolapsul parțial constă doar în prolapsul mucoasei intestinale prin orificiul anal. Acest tip de prolaps se poate reduce de la sine. Prolapsul intern apare atunci când intestinul prolabează în interior fără ca acesta să se exteriorizeze prin orificiul anal. În schimb, prolapsul complet se referă la prolapsul întregului rect prin orificiul anal. Acesta nu se reduce de la sine și necesită reducerea manuală. Acest tip de prolaps anorectal prezintă o simptomatologie mult mai severă și necesită tratament chirurgical.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Prolapsul anal apare din cauza slăbirii musculaturii și a ligamentelor care susțin orificiul anal și rectul. Nașterea, înaintarea în vârstă și constipația cronică determină creșterea elasticității musculaturii pelvine. Factorii de risc pentru prolapsul anal sunt: multiparitatea, tusea cronică, sindromul Marfan și sindromul Ehlers-Danlos și bolile neurologice.

Atât constipația cronică cât și diareea cronică produc forțarea eliminării materiilor fecale. Atunci când constipația durează un timp mai îndelungat, musculatura fiind pusă în tensiune, se va slăbi și va favoriza apariția prolapsului anal. Slăbirea musculaturii planșeului pelvin apare fiziologic, odată cu înaintarea în vârstă, de aceea persoanele peste vârsta de 50 de ani prezintă un risc crescut de a dezvolta această boală. Prolapsul rectal este mai frecvent la sexul feminin din cauza impactului nașterilor pe cale vaginală asupra musculaturii de la nivel pelvin. Multiparitatea crește riscul apariției prolapsului anal.

S-a mai observat că există o corelație între factorii genetici și prolapsul anal. Bolile neurologice în care funcționalitatea nervilor responsabili de inervația musculaturii pelvine este afectată cauzează scăderea controlului musculaturii și a sfincterelor. În timp, prin acest mecanism, se dezvoltă prolapsul anal.

Boala pulmonară obstructivă cronică sau BPOC cauzează tuse cronică. Aceasta este un factor de risc care favorizează apariția prolapsului la nivel anal. Bolile în care țesutul conjunctiv prezintă modificări de structură și elasticitate prezintă un risc crescut de prolaps anal. Printre aceste patologii se numără sindromul Ehlers-Danlos și sindromul Marfan.

Intervențiile chirurgicale din zona pelvină, în special cele care implică rectul sau structurile din jurul acestuia, cresc riscul de prolaps anal.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă prolapsul anal

Simptomatologia prolapsului anorectal variază în funcție de severitatea prolapsului. Durerea și disconfortul în timpul defecației sunt simptome frecvente în această patologie. Durerea poate să crească în intensitate atunci când pacientul stă în șezut sau în momentul în care intestinele prezintă o mobilitate crescută. Obiectivarea intestinului care se exteriorizează prin orificiul anal este cel mai evident semn din prolapsul rectal. Zona care se exteriorizează se poate împinge înapoi cu ajutorul mâinii. Uneori această mișcare poate să amelioreze simptomatologia.

Sângerarea este un semn frecvent observat în prolapsul anorectal. Sângele în scaun sau pe hârtia de toaletă apare din cauza frecării și iritației mucoasei intestinale. Uneori, pacienții pot să prezinte incontinență anală sau chiar incontinență urinară, deoarece prolapsul interferă cu funcția normală a sfincterelor și a mușchilor pelvieni. Senzația că nu s-a evacuat întreaga cantitate de materii fecale sau dificultatea la defecație apare din cauza obstruării orificiului de evacuare. Constipația și diareea sunt cauzate de obstrucția și de creșterea mobilității intestinale.

Este important de menționat că fiecare pacient poate să prezinte un tablou clinic diferit, iar unele semne sau simptome pot lipsi. În formele ușoare, prolapsul anorectal se poate reduce de la sine, în timp ce formele mai severe necesită intervenție chirurgicală.

Stabilirea diagnosticului

Uneori, diagnosticul prolapsului anorectal este dificil de diferențiat de hemoroizii anali. Pentru ca medicul gastroenterolog să stabilească cu siguranță prezența prolapsului, acesta necesită mai multe explorări paraclinice și examinarea orificiului anal. În timpul examenului clinic, medicul va inspecta zona și va verifica funcționalitatea musculaturii pelvine și a sfincterului anal. Manometria anală constă în măsurarea exactă a funcționalității sfincterului anal prin introducerea unui tub subțire în anus și rect.

Colonoscopia ajută în diferențierea prolapsului anorectal de hemoroizi, polipi intestinali sau de cancerul intestinal. Colonoscopul este un tub care prezintă în porțiunea distală o cameră video cu care se poate vizualiza mucoasa intestinală și eventualele modificări patologice prezente la acest nivel.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile prolapsului rectal

Incontinența anală și urinară sunt complicații ale prolapsului anal. Prolapsul modifică funcționalitatea sfincterului anal, producând dificultatea eliminării materiilor fecale prin orificiul anal. Rectul se află în vecinătatea uretrei și a vezicii urinare. În cazul prolapsului anal vom avea modificări la nivelul planșeului pelvin, modificări care vor cauza incontinență urinară. 

Țesutul intestinal poate să se stranguleze, cauzând scăderea fluxului de sânge care vascularizează zona respectivă. În cazul în care fluxul de sânge este complet oprit, prolapsul necesită tratament chirurgical de urgență. În urma fricțiunii între pereții mucoasei intestinale pot să apară ulcerațiile. Acestea se pot suprainfecta, agravând simptomatologia.

Prolapsul anorectal poate să aibă o implicație psihosocială. Pacienții pot să dezvolte anxietate, iar calitatea vieții să le fie afectată. O altă complicație a prolapsului anorectal este recurența. Pacienții pot să dezvolte un al doilea episod de prolaps anal chiar și după tratamentul chirurgical.

Tratamentul pentru prolaps anal

Pentru formele severe se recomandă intervenția chirurgicală. Aceasta ajută la repoziționarea corectă a rectului. Fiecare pacient este evaluat în funcție de vârstă, sex și comorbidități dacă intervenția chirurgicală se poate efectua sub chirurgie deschisă sau prin chirurgie laparoscopică. Tratamentul chirurgical este recomandat și în cazul recurenței. Pentru tratarea constipației există medicație care ajută la eliminarea materiilor fecale.

După intervenția chirurgicală, pacientul va rămâne internat câteva zile. Postoperator, pacienții pot să prezinte durere în zona unde a fost efectuată intervenția chirurgicală. Sângerarea anală sau prezența sângelui în scaun pot să apară ca urmare a procedurii.

Cum poate fi prevenit prolapsul rectal?

Prolapsul anorectal poate să fie prevenit prin modificarea alimentației și modificarea stilului de viață. Creșterea numărului de fibre în alimentație ajută la prevenirea constipației, care este un factor de risc ce contribuie la prolaps. Consumul suficient de lichide aduce și el un beneficiu în prevenția prolapsului anal.

Exercițiile Kegel favorizează întărirea musculaturii pelvine. Ele constau în contracția și relaxarea unor grupe musculare din această zonă. În același timp, menținerea unei greutăți optime raportate la sex, vârstă și înălțime scade riscul de prolaps rectal.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Medicii gastroenterologi de la SANADOR realizează consultații complete și investigații amănunțite pentru diagnosticarea afecțiunilor anorectale. Când medicii consideră necesară colonoscopia, aceasta este realizată cu echipamente endoscopice de ultimă generație, la Spitalul Clinic SANADOR sau Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca.

În funcție de severitatea bolii și particularitățile pacientului, medicul alege tratamentul potrivit. Dacă este necesară intervenția chirurgicală, aceasta este realizată de chirurgi experimentați, cu înaltă pregătire, în blocul operator al Spitalului Clinic SANADOR, unul dintre cele mai moderne din țară. Pacienții primesc îngrijiri avansate, datorită Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, nivelul maxim de competență.

Atunci când specificul cazului permite, medicii SANADOR aleg o abordare chirurgicală minim invazivă, prin laparoscopie sau chirurgie robotică. Spitalul Clinic SANADOR deține robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai performant sistem de acest tip disponibil în acest moment.  

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR