Sănătatea orală este deosebit de importantă nu doar pentru starea danturii, ci a întregului organism. Studiile au demonstrat o legătură între anumite afecțiuni stomatologice și bolile cardiovasculare, care sunt tot mai des diagnosticate în ultimii ani, chiar și la persoane tinere, și care reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial. De aceea, igiena orală și consultul stomatologic periodic, urmat de procedurile de tratament indicate, sunt esențiale pentru a preveni apariția sau agravarea unor afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge.
Pentru a beneficia de o evaluare completă a stării de sănătate, pacienții trebuie să se adreseze unui centru medical care asigură consulturi multidisciplinare, prin abordare integrată, indiferent de afecțiunile existente. Astfel, prin colaborarea strânsă între medicii cu diferite specializări, pacienții primesc toate recomandările și serviciile medicale necesare, fără să fie nevoiți să se adreseze mai multor clinici diferite. SANADOR asigură acces la consultații de stomatologie și de cardiologie realizate de medici implicați și foarte bine pregătiți, cu o vastă experiență, și la echipamente ultraperformante, pentru diagnostic și tratament.
Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR! Sună la 021.9699!
Probleme dentare care pot duce la afecțiuni cardiovasculare
Unele afecțiuni gingivale și dentare, precum gingivita, parodontoza sau un abces dentar netratat la timp, cresc riscul unor complicații cardiovasculare. Inflamația provocată de boala parodontală la nivelul cavității bucale poate duce la o inflamație sistemică acută, care afectează și alte organe. Din această cauză, crește semnificativ riscul de ateroscleroză, care înseamnă depunerea pe vasele de sânge a unor acumulări de calciu, grăsimi și colesterol, care îngreunează circulația sângelui și reprezintă principala cauză a uneia dintre cele mai frecvente afecțiuni cardiace – boala coronariană.
În plus, persoanele cu boli cardiovasculare cronice au un risc mai mare de complicații, precum infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral, în cazul în care au și probleme stomatologice care nu sunt descoperite și tratate la timp.
Cel mai mare pericol îl reprezintă însă bacteriile care ajung în sânge în urma unei infecții dentare netratate și care pot provoca endocardită, adică inflamația endocardului – țesutul care căptușește cavitatea inimii. Această complicație rară este deosebit de gravă și reprezintă o urgență medicală, pentru că poate duce la deces, prin septicemie.
„Boala parodontală poate declanșa probleme cardiovasculare și crește riscul unui atac de cord. Cariile dentare și alte infecții orale din copilărie pot contribui la ateroscleroză la vârsta adultă. Sănătatea orală precară, inclusiv boala parodontală, determină creșterea bacteriilor în cavitatea bucală. Acești germeni pot intra în fluxul sanguin și pot călători în alte părți ale corpului nostru, riscând sănătatea sistemică în acest proces. Când bacteriile din gură ajung la inimă, ele pot provoca inflamații, adică endocardite. Problemele de sănătate orală, inclusiv pierderea dinților, boala parodontală și uscăciunea gurii, se acumulează de-a lungul vieții adulte și se agravează odată cu vârsta. Sănătatea dentară precară este asociată cu niveluri ridicate de inflamație și cu afecțiuni precum dizabilitate, diabet zaharat, risc crescut de boli cardiovasculare și pneumonie.”, explică Dr. Georgiana Dragomir, medic specialist parodontologie la Clinica de Stomatologie SANADOR.
În plus, bacteriile care determină gingivită sau boală parodontală pot produce inflamație în vasele de sânge, crescând astfel riscul formării unor cheaguri de sânge, care pot declanșa atac de cord sau accident vascular cerebral.
Rolul tratamentului stomatologic în prevenția bolilor cardiovasculare
Prin consult stomatologic periodic, orice afecțiuni ale gingiilor și dinților pot fi descoperite și tratate din timp. În acest fel, sunt prevenite infecțiile dentare, care pot provoca inflamație la nivelul întregului organism și crește riscul de complicații cardiace.
Consultul stomatologic periodic trebuie să fie urmat de ședințe de profilaxie dentară, care includ detartraj cu ultrasunete, periaj profesional și airflow. Aceste proceduri curăță în profunzime dantura și elimină placa bacteriană, care, dacă nu este îndepărtată, duce la gingivită, parodontoză și, în final, la edentație. De asemenea, în urma unui consult periodic sunt observate din timp eventualele carii existente, iar tratamentul poate fi mai puțin invaziv.
„Obiceiurile bune de îngrijire a sănătății bucale mențin în mod normal nivelul bacteriilor din gura noastră stabilizat și sub control, motiv pentru care este recomandat un control periodic la 6 luni, când se face și o igienizare profesională. Respirația urat mirositoare sau un gust neplăcut brusc, gingiile roșii sau umflate, sensibilitatea dentară, retragerea gingiilor și dinții slăbiți sunt toate semne ale bolii parodontale. Cel mai bine este să tratam boala în stadiile incipiente, deoarece nu există nici un remediu reversibil odată ce se ajunge la etapele ulterioare. Există o legătură incontestabilă între sănătatea orală și bolile de inimă, așa că este important să acordăm atenția cuvenită menținerii sănătății orale.”, adaugă dr. Georgiana Dragomir.
Atunci când este descoperită o carie mai profundă, pentru a preveni infecțiile dentare, tratamentul cariei poate implica o procedură de endodonție, adică o intervenție pe canal, realizată sub microscop. În cazurile în care dintele este foarte afectat și nu mai poate fi salvat, singura soluție pentru a preveni o infecție la dinți este extracția și înlocuirea cu un implant dentar.
Dr. Georgiana Dragomir, medic specialist parodontologie la Clinica de Stomatologie SANADOR, este un stomatolog foarte experimentat și dedicat, apropiat de pacienții săi, cărora le propune tratamente performante, cu rezultate foarte bune. Specializată în tratamentul bolii parodontale cu tehnologii de ultimă generație, cum sunt tratamentele stomatologice cu laser, Dr. Georgiana Dragomir le redă pacienților zâmbetul și încrederea în sine.
La SANADOR, pacienții au acces la consultații realizate de medicii cu o vastă experiență, la analize de laborator performante și la investigații imagistice realizate cu echipamente de ultimă generație, pentru diagnostic corect și tratament eficace, indiferent de afecțiunea descoperită. SANADOR asigură servicii medicale complete, printr-o abordare multidisciplinară, integrată, care asigură pacienților toate procedurile necesare, într-un singur centru medical.
Pentru screeningul afecțiunilor cardiovasculare și pentru diagnostic precoce, pacienții beneficiază de consultații de cardiologie, completate cu analize de laborator complete și ecografii cardiace de ultimă generație. În funcție de indicația stabilită de specialist, diagnosticul avansat este stabilit prin investigații ultraperformante, precum RMN cardiac, scintigrafie miocardică, tehnici ecocardiografie speciale sau prin coronarografie. Atunci când este necesar tratament chirurgical, intervențiile de chirurgie cardiovasculară sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR, în primul bloc operator complet digitalizat din România, iar procedurile de cardiologie intervențională sunt efectuate în Laboratorul de Cateterism, care dispune de două angiografe performante Philips Azurion 7.
Afecțiunile gingivale sau dentare, care cresc riscul apariției unor boli cardiovasculare sau care pot agrava afecțiunile cardiace existente, sunt descoperite și tratate cu succes la Clinica de Stomatologie SANADOR, situată la etajul 5 al Clinicii SANADOR Victoria Corp A. Aici, pacienții au acces la servicii stomatologice complete, realizate cu echipamente moderne, precum radiografie dentară digitală sau dispozitive de tratament cu plasmă sau cu laser, care asigură o vindecare mai rapidă, cu risc redus de complicații.
Pentru obținerea celor mai bune rezultate, medicii stomatologi de la SANADOR colaborează direct cu specialiștii cardiologi, ori de cât ori este nevoie, astfel încât pacienții au acces la un management terapeutic multidisciplinar.