Probleme dentare care afectează digestia
O digestie corectă începe din cavitatea orală. Lipsa dinților sau dinții infectați, carii profunde, care provoacă durere și probleme la masticație, duc în timp la tulburări digestive serioase, pentru că alimentele nu mai sunt mestecate corect. Alimentele nu mai sunt corect digerate, se instalează disconfortul abdominal, iar asimilarea nutrienților poate fi redusă. Din această cauză, pot să apară tulburări de tranzit intestinal, în special constipație, dar și balonare, flatulență, durere de burtă sau greață și vărsături.
În cazul dinților lipsă, pacienții pot recurge la implant dentar - o soluție cu rezultate funcționale foarte bune pe termen lung, la protetică dentară pe implanturi sau la reabilitări cu proteze dentare mobilizabile. Cea mai potrivită metodă de tratament pentru o dantură completă este stabilită de medicul stomatolog, în urma unei evaluări complete, în cadrul consultației de specialitate.
Totodată, bacteriile nocive din cavitatea bucală, prezente în cazul unor infecții dentare sau în parodontoză, ajung prin intermediul salivei în tractul digestiv și pot să perturbe microbiomul intestinal. Acest microbiom, alcătuit din bacterii benefice organismului, are un rol esențial în digestia alimentelor și în funcționarea sistemului imunitar, iar afectarea acestuia crește semnificativ riscul de apariție pentru numeroase infecții sau boli severe. Prin urmare, orice problemă dentară trebuie să fie descoperită și tratată din timp, înainte de apariția unor complicații care se pot extinde la nivelul altor organe.