Ce legătură există între problemele dentare și afecțiunile digestive?

Sănătatea orală și starea generală de sănătate sunt strâns legate, iar pentru a ne putea bucura de o bună calitate a vieții este important să mergem periodic la medic, pentru a descoperi și trata din timp orice afecțiune care ar putea să apară.

Unele probleme dentare, precum edentația, pot duce la complicații neașteptate, precum tulburările gastrointestinale. De asemenea, anumite afecțiuni ale tractului digestiv, cum este boala de reflux gastroesofagian, ulcerul gastric sau boala Crohn, pot să afecteze serios dantura, dacă nu sunt tratate corect.

  • Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR! Sună la 021.9699!

Probleme digestive care afectează dantura

Afecțiunile digestive sunt des întâlnite și, dincolo de disconfortul creat, pot să creeze probleme și la nivelul danturii, un aspect pe care multe persoane cu boli gastrointestinale cronice nu-l cunosc. De exemplu, infecția cu Helicobacter pylori, o bacterie care poate provoca gastrită, duodenită sau ulcer gastric, dar și cancer la stomac, poate determina și o respirație urât mirositoare, din cauza creșterii numărului de bacterii în cavitatea orală.

Boala de reflux gastroesofagian, care se manifestă prin întoarcerea conținutului gastric din stomac în esofag și apoi în cavitatea bucală, crește riscul de uzură dentară, deoarece sucul gastric este acid și distruge în timp smalțul dinților. În plus, crește și riscul apariției cariilor.

Bolile intestinale inflamatorii, precum colita ulcerativă și boala Crohn, pot avea inclusiv manifestări clinice la nivel oral – provocând gingivită sau ulcere bucale. Chiar și tratamentul administrat pentru aceste boli sau pentru ulcere peptice poate să afecteze sănătatea orală, provocând reacții alergice și inflamație. Pentru a preveni aceste probleme sau pentru a le gestiona corect, este important ca pacienții să meargă mai des la medicul stomatolog și să discute cu specialistul gastroenterolog pentru ajustarea medicației, în funcție de situație.

Probleme dentare care afectează digestia

O digestie corectă începe din cavitatea orală. Lipsa dinților sau dinții infectați, carii profunde, care provoacă durere și probleme la masticație, duc în timp la tulburări digestive serioase, pentru că alimentele nu mai sunt mestecate corect. Alimentele nu mai sunt corect digerate, se instalează disconfortul abdominal, iar asimilarea nutrienților poate fi redusă. Din această cauză, pot să apară tulburări de tranzit intestinal, în special constipație, dar și balonare, flatulență, durere de burtă sau greață și vărsături.

Totodată, bacteriile nocive din cavitatea bucală, prezente în cazul unor infecții dentare sau în parodontoză, ajung prin intermediul salivei în tractul digestiv și pot să perturbe microbiomul intestinal. Acest microbiom, alcătuit din bacterii benefice organismului, are un rol esențial în digestia alimentelor și în funcționarea sistemului imunitar, iar afectarea acestuia crește semnificativ riscul de apariție pentru numeroase infecții sau boli severe. Prin urmare, orice problemă dentară trebuie să fie descoperită și tratată din timp, înainte de apariția unor complicații care se pot extinde la nivelul altor organe.

Servicii medicale integrate la SANADOR

SANADOR asigură pacienților servicii medicale integrate, prin abordarea multidisciplinară a problemelor de sănătate. Astfel, aceștia beneficiază de consultații de specialitate, analize de laborator, investigații avansate de imagistică și metode moderne de tratament pentru orice tip de afecțiune, într-un singur centru medical.

Pentru prevenția, diagnosticul și tratamentul problemelor dentare, Clinica de Stomatologie SANADOR deține echipamente de ultimă generație și o echipă medicală de elită, cu medici dentiști specializați în diferite domenii – parodontologie, implant dentar, ortodonție, endodonție. Clinica de Stomatologie SANADOR se află la etajul 5 al Clinicii SANADOR Victoria corp A, astfel încât pacienții au acces la consult multidisciplinar, în funcție de nevoile fiecăruia în parte.

Afecțiunile digestive sunt diagnosticate rapid și precis de medici gastroenterologi foarte experimentați, cu ajutorul unor investigații performante, printre care se numără și testarea Helicobacter prin cultură de biopsie gastrică. La SANADOR pacienții cu probleme gastrointestinale beneficiază și de alte investigații – precum ecografie abdominală, endoscopie digestivă, examen RMN sau CT, în funcție de recomandarea stabilită de medicul specialist.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR