Primul ajutor în caz de fracturi
Nu muta trupul persoanei dacă ai constatat o fractură la nivelul gâtului sau al coloanei, deoarece mișcarea poate cauza leziuni ale nervilor. În acest caz sau dacă ai constat o fractură deschisă (osul trece prin piele), sună de urgență la 112. Dacă persoana trebuie mutată, asigura-te că atât capul, cât și spatele sunt complet imobilizate.
Cere ajutorul unei alte persoane, astfel încât corpul să poată fi cărat cu totul, păstrând capul, gâtul și spatele aliniate. În cazul unei sângerări puternice, aplică presiune în acea zona cu o compresă sterilă sau un material curat. Nu încerca să speli rana și nici să redresezi membrele fracturate.
În cazul unui membru fracturat (fractură de radius, fractură de gleznă etc.) , asigura-te că acesta este imobilizat înainte de mutare. Folosește atele, aplicate de-o parte și de altă a membrului, păstrând poziția. Poți confecționa o atelă din orice material, precum o coadă de matură, scânduri, cartoane pliate sau alte obiecte ferme. Acoperă zona afectată cu o pernă sau un material textil pentru a evita accidentările.
Asigura-te că atelele sunt suficient de lungi pentru a acoperi articulațiile de deasupra și dedesubtul fracturii. Aplică comprese reci sau cu gheață învelită într-un material pe regiunea afectată. În cazul în care crezi că persoana își pierde cunoștința, așază corpul cu picioarele mai sus decât pieptul și capul.
Entorse și luxații
Entorsa apare atunci când un mușchi sau un tendon este prea întins sau rupt. Luxatiile apar atunci când ligamentele care conectează oasele sunt întinse sau rupte parțial. Simptomele sunt similare în ambele cazuri, precum durere urmată de umflarea regiunii afectate, flexibilitate limitată, vânătăi. Cele mai multe entorse de genunchi sau care afectează alte articulații (entorsa de gleznă) și luxațiile pot fi tratate la domiciliu, după stabilirea unui diagnostic medical.