Primul ajutor în caz de asfixiere

Cunoscută și drept sufocare, asfixierea este o condiție medicală manifestată prin obstrucționarea căilor respiratorii, conducând la scăderea nivelului de oxigen primit de organism, care poate fi în unele cazuri fatală.

De cele mai multe ori, asfixierea se întâmplă în timpul mesei, atunci când mâncarea pătrunde pe căile respiratorii, blocându-le. De regulă, pentru dislocarea corpului străin se efectuează manevră Heimlich, continuând cu lovituri în spate (cu podul palmei, între omoplați) dacă manevra nu a dat roade.

Simptome asfixiere

  • Dificultate în respirație, tuse puternică;
  • Oprirea respirației;
  • Respirație convulsivă, zgomotoasă;
  • Persoana nu mai poate vorbi;
  • Inconștiență;
  • Schimbarea culorii tenului (pielea devine palidă sau de o nuanță albastră ori vinetie).

Primul ajutor în caz de asfixiere dacă persoană e conștientă

În cazul în care persoană poate vorbi, respiră sau tuși, nu va fi necesară intervenția de prim ajutor, deoarece traheea este doar parțial obstrucționată. Dacă, însă, persoană nu mai poate respiră, va trebui să efectuezi manevră Heimlich:

Manevra Heimlich

Așază-te în spatele persoanei și înconjoară abdomenul cu ambele mâini, prima din ele strânsă pumn, cu degetul mare închis și orientat în sus, deasupra ombilicului (buricului) și sub coaste și stern. Strânge apoi cu cealaltă mâna și efectuează între 4 și 10 compresiuni puternice și rapide, orientate în sus, fără a strânge coastele. Presiunea abdominală va determina împingerea diafragmei în sus, în scopul dislocării corpului care obstrucționează căile respiratorii.

În cazul în care persoana este întinsă pe jos, așază corpul cu fața în sus și plasează podul palmei pe abdomen, deasupra ombilicului și sub stern. Ține coatele întinse și împinge puternic și rapid cu ambele mâini (așezate una peste cealaltă) de patru ori în jos și către cap pentru dislocarea obiectului. Această manevră va crește presiunea din abdomen, forțând plămânii să disloce obiectul și să îl arunce pe gură. Urmărește dacă vicitima începe să tușească sau dacă obiectul își face apariția în gură sau în gâtul persoanei.

Primul ajutor în caz de asfixiere dacă persoană este sau devine inconștiență

Așază persoana inconștientă cu față orientată în sus, pe o suprafață rigidă (nu în pat). Înclină capul pe spate pentru deschiderea căilor aeriene. Încearcă să restabilesti fluxul de aer prin manevră de respirație gură la gură. Dacă această metodă nu da rezultate, poți aplică manevră Heimlich pentru persoanele întinse pe jos.

SANADOR