Cauzele arsurilor
Pot exista mai multe tipuri de arsuri, în funcție de sursa de proveniență a acestora:
- Arsuri prin opărire (fie că este vorba de apă foarte fierbinte sau aburi, alimente sau lichide fierbinți);
- Arsuri prin expunerea directă la o sursă de căldură, precum aragazul, sobă, fierul de călcat etc.;
- Arsuri de natură chimică, precum cele cauzate prin expunerea pielii la substanțe periculoase (sodă caustică, soluții cu clor) sau prin ingerarea acestora;
- Arsuri de natură electrică, produse în urma formării unui arc electric între corp și o sursă de electricitate;
- Arsuri solare, cauzate de expunerea prelungită la radiațiile UV.
În funcție de gravitatea arsurilor, acestea sunt clasificate în trei grupe, care determina și modul de tratament:
Arsuri de gradul 1
Acestea sunt cele mai ușoare în termeni de gravitate, afectând stratul superficial al pielii (țesutul epitelial). Pot produce roșeața, durere sau o ușoară umflătură, însă fără vezicule. Se vindecă rapid, în termen de 3 până la 6 zile.
Arsuri de gradul 2
Sunt de o gravitate crescută, afectând și straturile mai profunde ale pielii. Arsurile de tipul 2 sunt dureroase și produc vezicule. Se vindecă mai greu, în funcție de gravitatea arsurii și de zona afectată. Pot dura până la trei săptămâni.
Arsuri de gradul 3
Acestea sunt cele mai grave, afectând atât straturile pielii, cât și țesutul de sub ele. În funcție de sursa arsurii, zona afectată este uscată și poate fi de culoare albă, maro sau chiar carbonizată. În multe cazuri, zona nu este dureroasă, dată fiind afectarea în profunzime a nervilor. În funcție de severitatea arsurii, timpul de vindecare poate varia. Uneori sunt necesare și grefele de piele, transplantate din altă zonă sănătoasă pentru a înlocui țesutul afectat.