Ce este primul ajutor?

Primul ajutor ar trebui efectuat de către orice persoană atunci când se află în fața unei situații de urgență. Primul ajutor poate salva o viață până la sosirea echipajelor medicale calificate. Suportul de viață de bază (BLS) asigură menținerea funcțiilor vitale până la un prim ajutor medical specializat (ALS – advanced life suport). CPU SANADOR este pregătit să intervină prompt pentru urgențe medicale, cu flotă proprie de ambulanțe și personal medical calificat.

Primul ajutor reprezintă un set de măsuri ce pot fi efectuate de orice persoană fără pregătire medicală specială asupra unei victime, pentru a susține funcțiile vitale. Acesta poate fi acordat la locul accidentului, dacă salvatorul nu se pune pe sine într-un pericol suplimentar. Este esențială apelarea serviciului de urgență 112 și ulterior aplicarea măsurilor de resuscitare cardio-pulmonară, dacă victima este inconștientă.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Când trebuie acordat primul ajutor?

Primul ajutor trebuie acordat în fața unei persoane inconștiente, care nu respiră sau nu are puls. Acordarea primului ajutor in diverse situații, precum șocul anafilactic, înecul, electrocuția sau infarctul miocardic poate salva vieți. În alte circumstanțe, precum degerăturile, arsurile sau intoxicațiile, respectarea unor reguli de prim ajutor corecte poate asigura o recuperare mai rapidă și evitarea complicațiilor.

  • 021 9699 Pentru servicii medicale la cel mai înalt nivel, sună la SANADOR!

Pașii necesari pentru acordarea primului ajutor

Primul pas în acordarea primului ajutor este securizarea spațiului din jur. Salvatorul trebuie să se asigure că nu se pune pe el în pericol și nu expune victima unui pericol suplimentar. Ulterior, acesta va apela Serviciul de Ambulanță la numărul unic de urgență 112. Astfel în timp ce echipajul medical este pe drum, salvatorul poate efectua resuscitare cardio-pulmonară asupra victimei.

  • 021 9699 CPU SANADOR asigură tratament prompt. Sună acum!

Cum se acordă primul ajutor?

După ce perimetrul din jur este asigurat pentru a evita alte pericole suplimentare și a fost alertat serviciul de urgență, se va verifica dacă victima este conștientă și respiră. Dacă aceasta este inconștientă, dar respiră și are puls, se va pune în poziție de siguranță până la sosirea ambulanței. Cu o mână pusă sub capul victimei și cealaltă susținând bărbia ridicată, se va verifica dacă victima respiră.

Stopul cardiac fiind cea mai frecventă cauză de stop la adult, se va începe secvența de 30 compresii toracice, alternativ cu 2 respirații. În zonele aglomerate, spre exemplu stațiile de metrou, există de obicei un defibrilator automat. Acesta are instrucțiuni vocale ce ghidează salvatorul. Electrozii sunt plasați pe pieptul victimei, traseul EKG este înregistrat, iar ulterior aparatul decide dacă ritmul cardiac este șocabil sau nu. În cazul în care răspunsul este afirmativ, defibrilatorul descarcă un șoc electric, moment ce trebuie precedat de anunțarea vocală a șocului și îndepărtarea altor persoane ce au contact direct cu victima. În caz contrar, se pot crea mai multe victime decât inițial și astfel să fie încălcată una dintre cele mai importante noțiuni de prim ajutor, și anume să nu faci rău.

  • 021 9699 Medicii SANADOR eu experiență și sunt foarte bine pregătiți. Sună acum!

Tehnici de prim ajutor

La adultul inconștient care nu respiră și nu are puls se va începe resuscitarea cardio-pulmonară (CPR). Compresiile toracice se efectuează cu ambele mâini, una peste cealaltă, în partea inferioară a sternului. Salvatorul va sta în genunchi, cu brațele deasupra victimei pentru a putea exercita forța necesară compresiilor toracice. Respirațiile salvatoare nu sunt obligatorii, însă compresiile toracice pot salva cu siguranță viața unei persoane.

Primul ajutor la bebeluși trebuie cunoscut de oricare dintre părinți. Stopul de cauză respiratorie este mai frecvent la copil decât cel cardiac. În primul rând se va verifica dacă vreun obiect obstrucționează căile respiratorii ale sugarului, deoarece aceștia au tendința să introducă jucării sau alte obiecte în gură și le pot aspira. Sugarul va fi așezat apoi cu burta pe palma stângă și va fi lovit cu palma de cinci ori pe spate. Dacă după acestea copilul încă nu respiră, va fi așezat în poziție inversă, cu fața privind în sus, pe brațul stâng, și se vor efectua 5 compresii toracice. Compresiile toracice la bebeluș se realiză folosind indexul si degetul mijlociu. Acest ciclu se va repeta de trei ori și apoi se va apela serviciul de ambulanță dacă în continuare sugarul nu respiră.

  • 021 9699 Vino la SANADOR pentru servicii medicale la cel mai înalt nivel!

Acordarea primului ajutor in diverse situații

În cazul unei arsuri, prima etapă o reprezintă clătirea cu apă rece timp de 10-15 minute. Se va evita aplicarea de gheață local, deoarece poate duce la moartea țesutului. Unguentele pe bază de anestezic local, aloe vera și antibiotic pot ameliora simptomele locale.

Șocul anafilactic poate să apară de la consumul de alimente cu alergeni sau înțepături de insecte. Dacă victima nu este la primul episod sever de acest tip, va avea la îndemână un EpiPen (un stilou cu un ac în vârf, ce injectează adrenalină). Injecția se face intramuscular, de obicei în coapsă, și previne sau tratează edemul glotic (sufocarea) din cadrul reacțiilor alergice severe.

O persoană diagnosticată cu astm poate suferi o decompensare a acestei boli. De obicei, astmaticii au un inhalator cu salbutamol (Ventolin) la îndemână. Utilizarea sa poate să amelioreze criza de astm până la sosirea ambulanței sau până la sosirea la camera de gardă. Starea de rău astmatic este o criză severă, ce poate pune viața în pericol.

În cazul în care victima suferă un atac de cord este necesară resuscitarea cardio-pulmonară (CPR). Compresiile toracice sunt manevre de prim ajutor ce pot salva viața prin pomparea mecanică a sângelui de la nivelul inimii către organism. Creierul este sensibil la lipsa oxigenului din sânge, astfel că odată ce minutele trec, iar persoana nu are puls, riscul de sechele neurologice este mai mare.

Defibrilatorul automat, dacă este disponibil, poate reseta bătăile inimii printr-un șoc electric. Acesta detectează tulburările de ritm cardiac prin înregistrarea unui traseu EKG si ghidează prin comenzi vocale salvatorul. Resuscitarea cardio-pulmonară nu se oprește decât la sosirea ambulanței sau la revenirea stării de conștiență a victimei.

  • 021 9699 CPU SANADOR este pregătit să preia rapid urgențele medicale. Sună acum!

Ajutor medical specializat la SANADOR

Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR asigură intervenție promptă pentru orice urgență medicală. Disponibil la orice oră, în orice zi, CPU SANADOR deține propriul dispecerat și ambulanțe echipate cu tot ce este necesar pentru a acorda ajutor medical specializat și îngrijiri prespitalicești de cea mai bună calitate. La CPU SANADOR, pacienții adulți sau pediatrici sunt investigați rapid, analize și investigații esențiale fiind realizate direct la patul bolnavului.

Organizarea foarte bună, pregătirea înaltă și experiența echipei medicale și dotările performante asigură acordarea de servicii medicale la cele mai înalte standarde, cu timp minim de așteptare. În plus, CPU SANADOR acordă tratament de urgență prin tromboliză intravenoasă pacienților ce au suferit un accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care acordă acest tip de tratament.

  • Vino la SANADOR dacă te confrunți cu probleme medicale care ar putea crea o situație de urgență!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR