Ce este prezentația transversă?
Prezentația transversă este o prezentație la naștere în care fătul este poziționat orizontal de-a lungul uterului, la un unghi de 90 de grade față de coloana vertebrală. Această poziție poate duce la complicații în timpul unei nașteri naturale. La Maternitatea SANADOR, parte a celui mai mare spiral privat multidisciplinar din țară, Spitalul Clinic SANDAOR, pacientele au parte de o naștere în deplină siguranță indiferent de situațiile neprevăzute care apar.
De cela mai multe ori, o prezentație transversă se poate transforma de la sine în prezentație craniană înainte de travaliu, întrucât fătul se mișcă și își ajustează singur poziția în uter în sarcină. Alteori, medicul specializat în obstetrică-ginecologie poate schimba poziția fetală prin manevre specifice.
Totuși, dacă un făt rămâne în poziție transversală până aproape de termen, poate fi necesară intervenția medicală promptă, pentru a preveni complicațiile care pot să apară în timpul travaliului și al nașterii. Conform recomandărilor specialiștilor, dacă fetusul se află în această prezentație și nu poate fi întors în poziția corectă până în momentul nașterii, cel mai probabil nașterea se va face prin operație cezariană.
Prezentația transversală poate să apară în două variante. În prima, curbura coloanei vertebrale fetale este orientată în jos, așa-numita „back down” sau dorsoinferioară, când spatele sau umărul fetal se prezintă la nivelul canalului nașterii, iar în cea de-a doua, curbura coloanei vertebrale fetale este orientată în sus, variantă numită „back up” ori dorsosuperioară, când membrele fetale și cordonul ombilical sunt prezente la nivelul canalului de naștere. Această prezentație este mai întâlnită în prima parte a sarcinii, dar cei mai mulți feți se rotesc și ajung în prezentația craniană până la naștere.
Prezentația transversă poate cauza complicații la naștere, cum ar fi ruptura uterină și compresia cordonului ombilical, poate necesita tehnici de rotire a fătului, precum versiunea cefalică externă, sau naștere prin cezariană. Chiar dacă prezentația transversă este rară, medicii trebui să gestioneze cu mare grijă astfel de sarcini, întrucât managementul greșit poate conduce spre complicații obstetricale severe.
-
Vino la SANADOR! Sună la 021.9699!