Ce este prezentația transversă?

Prezentația transversă este o prezentație la naștere în care fătul este poziționat orizontal de-a lungul uterului, la un unghi de 90 de grade față de coloana vertebrală. Această poziție poate duce la complicații în timpul unei nașteri naturale. La Maternitatea SANADOR, parte a celui mai mare spiral privat multidisciplinar din țară, Spitalul Clinic SANDAOR, pacientele au parte de o naștere în deplină siguranță indiferent de situațiile neprevăzute care apar.

De cela mai multe ori, o prezentație transversă se poate transforma de la sine în prezentație craniană înainte de travaliu, întrucât fătul se mișcă și își ajustează singur poziția în uter în sarcină. Alteori, medicul specializat în obstetrică-ginecologie poate schimba poziția fetală prin manevre specifice.

Watch on YouTube

Totuși, dacă un făt rămâne în poziție transversală până aproape de termen, poate fi necesară intervenția medicală promptă, pentru a preveni complicațiile care pot să apară în timpul travaliului și al nașterii. Conform recomandărilor specialiștilor, dacă fetusul se află în această prezentație și nu poate fi întors în poziția corectă până în momentul nașterii, cel mai probabil nașterea se va face prin operație cezariană.

Prezentația transversală poate să apară în două variante. În prima, curbura coloanei vertebrale fetale este orientată în jos, așa-numita „back down” sau dorsoinferioară, când spatele sau umărul fetal se prezintă la nivelul canalului nașterii, iar în cea de-a doua, curbura coloanei vertebrale fetale este orientată în sus, variantă numită „back up” ori dorsosuperioară, când membrele fetale și cordonul ombilical sunt prezente la nivelul canalului de naștere. Această prezentație este mai întâlnită în prima parte a sarcinii, dar cei mai mulți feți se rotesc și ajung în prezentația craniană până la naștere.

Prezentația transversă poate cauza complicații la naștere, cum ar fi ruptura uterină și compresia cordonului ombilical, poate necesita tehnici de rotire a fătului, precum versiunea cefalică externă, sau naștere prin cezariană. Chiar dacă prezentația transversă este rară, medicii trebui să gestioneze cu mare grijă astfel de sarcini, întrucât managementul greșit poate conduce spre complicații obstetricale severe.

Factori de risc care pot determina prezentația transversă a fătului

Anumite probleme fiziologice care pot duce la o prezentație transversă includ uterul bicorn sau bicameral, o malformație uterină congenitală în care uterul nu mai are forma obișnuită de pară, ci de inimă, dar și oligohidramnios sau polihidramnios, adică volumul nefiresc de mic sau mare de lichid amniotic.

De asemenea, mai mulți factori cresc riscul de prezentație transversă, cum ar fi:

  • placenta praevia sau placenta jos inserată, o poziție neobișnuită în care placenta acoperă parțial ori total cervixul, ceea ce nu îi permite fătului să ajungă cu capul în jos;
  • travaliul precoce, declanșat înainte ca fătul să aibă șansa de a ajunge în poziția corectă;
  • sarcina multiplă, deoarece uterul este aglomerat și poate să nu permită prea multă mișcare, existând o permanentă competiție pentru spațiu;
  • structură pelviană anormală, care limitează mișcările fetale;
  • prezența unui fibrom uterin, care blochează cervixul.

În plus, poziționarea fetală transversală este mai frecventă după prima sarcină. Astfel de factori pot contribui la poziționarea orizontală a unui făt, ducând la prezentația transversă la naștere, care, dacă nu este identificată din vreme, poate conduce la complicații în timpul nașterii, la avort spontan sau la ruptură uterină.

Cum este stabilită prezentația transversă?

Depistarea prezentației transversale se bazează mai ales pe examenul clinic al gravidei, care poate include palparea și auscultația. Medicul obstetrician poate identifica această poziție anormală a fătului prin evaluarea poziției axului fetal în raport cu axul longitudinal al uterului. Obstetricianul pune diagnosticul prin palpare abdominală, utilizând manevrele Leopold.

Prezentația transversă trebuie suspectată atunci când rezistența fermă tipică a capului fetal nu este apreciată la palparea uterului deasupra simfizei pubisului. Palparea suplimentară va detecta capul fetal într-unul din flancurile mamei, confirmând diagnosticul. Însă orientarea spatelui fetal în sus sau în jos este mai dificil de determinat clinic, mai ales dacă pacienta suferă de obezitate.

Dr. Alice Barbu, medic specialist Obstetrică-ginecologie la SANADOR, privește la monitor în timpul unei ecografii de sarcină.
La SANADOR, pacientele beneficiază de monitorizarea sarcinii prin ecografii performante.

De aceea, medicul va recomanda și o ecografie de sarcină, care oferă imagini detaliate ale poziției fătului. În această poziție, ecografic, spatele bebelușului poate fi văzut că este îndreptat în jos sau în sus. Deși mulți feți sunt în prezentație transversală la începutul sarcinii, puțini rămân la fel atunci când începe travaliul. Dacă fătul se află într-o prezentație transversă în săptămâna 36 de sarcină, medicul va analiza opțiunile pentru cel mai sigur mod de naștere.

Complicațiile care pot să apară în cazul prezentației transverse

Complicațiile asociate cu o prezentație transversă, în special atunci când astfel de sarcini sunt neglijate sau gestionate greșit, pot include următoarele:

  • naștere prematură, când travaliul se declanșează înainte de săptămâna 37 de sarcină;
  • travaliu obstrucționat (distocie la naștere ori eșecul progresiei din cauze mecanice), dat fie de o nepotrivire între mărimea fătului și cea a pelvisului mamei, fie de prezentări greșite, mai ales a umărului fetal;
  • prolapsul cordonului ombilical sau al mâinii bebelușului;
  • traumă la naștere - orice suferință fizică sau emoțională care apare în timpul sau după naștere;
  • o ruptură uterină, care poate provoca dureri abdominale, sângerare vaginală, o modificare a contracțiilor sau perturbări ale frecvenței cardiace fetale;
  • hemoragia postpartum - rară, dar foarte gravă, când femeile se confruntă cu sângerări masive după naștere, uneori după o zi, alteori mai târziu, situație care poate duce chiar la deces;
  • asfixia la naștere a fătului, care poate genera leziuni cerebrale permanente;
  • avort spontan;
  • septicemie.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Recomandări privind nașterea cu fătul în prezentație transversă

O poziție transversală apare doar în aproximativ 1% din cazuri. În această situație, umărul, brațul sau trunchiul fătului pot apărea mai întâi în canalul de naștere. Acesta nu este un scenariu bun nici pentru viitoarea mamă, nici pentru copilul care urmează să se nască, întrucât o naștere vaginală este aproape imposibilă și apar traumatisme obstetricale. Există două opțiuni, iar medicii vor lua decizia potrivită în funcție de particularitățile fiecărui caz: repoziționarea fătului sau nașterea prin cezariana.

Astfel, medicul poate aplica manevra de versiune cefalică externă (ECV). Această procedură se efectuează de obicei la sau după 36 de săptămâni de sarcină și implică exercitarea presiunii asupra abdomenului, acolo unde se află capul și fesele fetale, și repoziționarea fătului în cavitatea uterină în prezentația optimă – prezentație craniană.

Uneori, chiar dacă fătul își schimbă poziția sau este repoziționat corect, este posibil să revină în prezentație transversală chiar înainte de naștere. Însă, dacă fătul este repoziționat cu succes și își păstrează această poziție, gravida poate naște pe cale vaginală.

La fel în orice sarcină, viitoarea mamă trebuie să stabilească împreună cu medicul care monitorizează sarcina un plan de naștere, adică să discute opțiunile pentru diferite tipuri de naștere, în cazul în care apar situații neprevăzute.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Gestionarea sarcinii și a nașterii cu prezentație transversă la SANADOR

La SANADOR, viitoarele mame beneficiază de servicii medicale complete pentru monitorizarea sarcinii, prin consultații oferite de medici foarte experimentați, analize de laborator și investigații imagistice performante. În cazul unei sarcini cu prezentație transversă sau cu prezentație pelviană, medicul obstetrician discută cu pacienta despre opțiunile existente și stabilesc împreună cea mai potrivită soluție, pentru a preveni complicațiile, astfel încât nașterea să aibă loc la termen, în deplină siguranță.

Pacientă la consultație și ecografie, discută dr. Alice Barbu, medic specialist Obstetrică-ginecologie la SANADOR.
La SANADOR, pacientele au acces la servicii complete pentru monitorizarea sarcinii.

Maternitatea SANADOR, parte a Spitalului Clinic SANADOR, dispune de toate dotările necesare și de o echipă medicală de elită, care intervine cu succes în cazul unor situații neprevăzute apărute în timpul travaliului, al nașterii sau postnatal. Spitalul Clinic SANADOR deține unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din sistemul medical privat din țară și o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Astfel, nașterea prin cezariană, atunci când este indicată, se desfășoară în cele mai bune condiții. Nou-născuții care vin pe lume cu probleme de sănătate sau înainte de termen primesc toate îngrijirile necesare în Secția de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic SANADOR.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR