Ce este prezentația fetală?
Prezentația fetală descrie acea poziție în care se regăsește fătul în interiorul uterului matern la finalul sarcinii. Mai precis, tipul de prezentație la naștere descrie ce parte a corpului bebelușului este pregătită pentru a se angaja prima în canalul nașterii. Felul în care este poziționat fătul în interiorul cavității uterine poate influența dinamica travaliului, anumite prezentații fetale fiind contraindicate pentru inițierea nașterii pe cale naturală (vaginală). Vino la Maternitatea SANADOR pentru servicii medicale complete și îngrijire atentă a bebelușului!
În aproximativ 95% dintre sarcini, fătul se regăsește într-o poziție craniană sau cefalică, având capul în flexie, orientat inferior spre canalul nașterii, cu bărbia în piept și cu fața spre coloana vertebrală maternă (cu fața în jos). Aceasta reprezintă prezentația la naștere ideală pentru inițierea travaliului, capul fiind primul segment anatomic care se va angaja în canalul nașterii și care, prin urmare, va ieși primul la exterior. Majoritatea feților se așază într-o prezentație cefalică până în săptămânile 32-36 de sarcină.
Pe parcursul sarcinii, mai ales în stadiile incipiente, fătul se poate mișca liber în interiorul cavității uterine. Pe măsură ce acesta crește în dimensiuni, mișcările sale devin tot mai limitate de spațiul restrâns din interiorul abdomenului. Cel mai adesea, spre finalul sarcinii, fătul se va roti și va adopta poziția finală, cu capul orientat către inferior, prezentație ce permite inițierea nașterii pe cale naturală.
Canalul nașterii este un tunel elastic, format de cervix, canalul vaginal și vulvă. În timpul travaliului, contracțiile uterului matern permit dilatarea colului uterin (a cervixului) și lărgirea tunelului vaginal, permițând deplasarea (coborârii) fătului prin canalul nașterii.
-
021 9699 Programează-te!