Prevenția bolilor cardiovasculare

Pot fi prevenite bolile cardiovasculare?

Prevenția bolilor cardiovasculare poate fi realizată prin controalele periodice de cardiologie și prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Afecțiunile cardiovasculare reprezintă prima cauză de mortalitate în lume. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de cardiologie, pentru diagnostic precis și tratament adecvat.

Watch on YouTube

Unii factori de risc, precum moștenirea genetică, sexul sau vârsta nu pot fi schimbate, dar există câteva metode eficiente, care pot fi puse în practică, pentru a menține în valori normale tensiunea arterială, glicemia și colesterolul, reducând, astfel, semnificativ riscul de boli de inimă. Bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin schimbarea factorilor de risc modificabili, precum obezitatea, hipercolesterolemia, fumatul, consumul de alcool și alimentația.

Sănătatea cardiovasculară poate fi menținută prin evitarea alimentației de tip fast-food, a alimentelor prăjite, a dulciurilor în exces, prin menținerea unei greutăți normale, precum și prin renunțarea la fumat și la consumul de alcool. Dacă analizele de sânge evidențiază un nivel crescut al colesterolului, tratamentul cu statine poate fi indicat pentru a preveni depozitarea grăsimilor pe pereții vaselor de sânge (ateroscleroză).

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum prevenim afecțiunile cardiace

Renunțarea la fumat

Afecțiunile cardiace pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos și echilibrat. Unul dintre cei mai importanți pași în prevenția afecțiunilor cardiovasculare este reducerea fumatului sau renunțarea la fumat. Fumatul are efect pro-inflamator asupra vaselor de sânge, ducând la rigiditatea acestora și provocând hipertensiune arterială.

De asemenea, radicalii liberi rezultați din fumul de țigară cresc riscul de tulburări de coagulare, provocând tromboze sau cheaguri de sânge. Odată cu renunțarea la fumat, riscul cardiovascular începe să scadă către nivelul de bază, iar după un an de abstinență riscul de boli cardiovasculare se reduce la jumătate.

Evitarea sedentarismului

Societatea Europeană și Americană de Cardiologie recomandă evitarea sedentarismului pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Ca metode de prevenție a bolilor cardiovasculare este recomandat efortul fizic moderat, care include mersul pe jos, în jur de 150 de minute cumulate pe săptămână.

Dacă este posibil, în funcție de vârstă și de istoricul personal, este recomandat efortul fizic susținut, care  include săptămânal circa 75 de minute de alergare și exerciții pentru tonifierea musculaturii. Activitatea fizică trebuie făcută în mod constant pentru a obține beneficii pentru sănătate, precum normalizarea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și a riscului de diabet zaharat.

Adoptarea unei alimentații sănătoase

O alimentație sănătoasă conține fructe, legume, carne slabă, pește și cereale. Acizii grași trans prezenți în mâncăruri de tip fast-food sau prăjite ar trebui evitați cât mai mult posibil. De asemenea, este recomandată reducerea aportului de sare și zahăr, deoarece sarea în exces poate duce la creșterea tensiunii arteriale, iar excesul de zahăr, la diabet zaharat de tip II. Totodată, consumul excesiv de alcool este nociv pentru sănătate.

Dieta mediteraneană este unul dintre cele mai cunoscute regimuri alimentare cu efecte dovedite în prevenirea bolilor de inimă. În cadrul dietei mediteraneene este încurajat consumul de legume (roșii, morcovi, castraveți), fructe (măr, banană, portocale, struguri), cereale (ovăz, orez brun, porumb), pește bogat în grăsimi bune (somon, ton), fructe de mare, carne slabă (pui, curcan), ouă, nuci, ulei de măsline.

Menținerea unei greutăți corporale normale 

Obezitatea este un factor de risc important în bolile de inimă, dar și aceasta poate fi prevenită. Un indice de masă corporală (IMC) peste 25 este corelat cu un nivel crescut al colesterolului, hipertensiune arterială și risc crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Pentru a menține o greutate normală (IMC între 18 și 25), este esențial stilul de viață, care să cuprindă o alimentație sănătoasă și activitate fizică efectuată în mod susținut.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Factori de risc cardiovascular care nu pot fi controlați

Vârsta este un factor de risc nemodificabil. Cu cât vârsta pacientului este mai înaintată, cu atât pereții vaselor de sânge devin mai rigizi, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale. Bărbații peste 45 de ani și femeile peste 55 de ani au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. Diferența de vârstă între cele două sexe este explicată de nivelul de estrogen prezent în organismul femeilor până la instalarea menopauzei, acesta având rol în prevenția bolilor cardiovasculare.

Istoricul familial de boli de inimă crește semnificativ riscul de a dezvolta astfel de boli la vârste mai tinere.  Trebuie menționat medicului dacă în familie au existat cazuri de infarct miocardic, aritmie cardiacă, hipertensiune arterială sau alte boli înainte de 55 de ani.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Afecțiuni care cresc riscul de boli cardiovasculare

Diabetul este una dintre bolile importante care cresc riscul cardiovascular. Astfel, o persoană diagnosticată cu diabet are risc de două ori mai mare în comparație cu o persoană sănătoasă. De asemenea, riscul de a dezvolta boli de inimă este mai mare cu cât diabetul este diagnosticat de mai mult timp. Diabetul zaharat se asociază cu afectarea vaselor de sânge și a nervilor, hipertensiune arterială și hipercolesterolemie. Pentru a ține sub control diabetul, este necesar regim igieno-dietetic și, după caz, tratament cu insulină sau antidiabetice orale.

Hipertensiunea arterială netratată crește riscul de boli de inimă. Inima este supusă unui efort mai mare de a împinge sângele prin vasele cu rezistență crescută, ceea ce, în timp, duce la hipertrofia ventriculelor și, ulterior, la dilatarea lor și instalarea insuficienței cardiace.

Obezitatea este o altă boală care crește riscul complicațiilor cardiovasculare. Obezitatea se asociază cu creșterea tensiunii arteriale, a colesterolului și cu diabetul zaharat. Riscurile scad semnificativ prin scăderea în greutate, fie prin regim alimentar sau tratament medicamentos, fie prin metode de chirurgie bariatrică.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Prevenția complicațiilor provocate de bolile de inimă

Pentru a preveni instalarea complicațiilor, sunt recomandate adoptarea unei alimentații sănătoase, efectuarea exercițiilor fizice în mod regulat și menținerea unei greutăți normale. Consumul de alcool trebuie limitat sau evitat, iar renunțarea la fumat este esențială pentru reducerea riscurilor asociate.

După stabilirea diagnosticului, medicul poate recomanda, alături de adoptarea unui stil de viață sănătos, și un tratament medicamentos.

Hipertensiunea arterială netratată supune inima la un efort mare pentru a împinge sângele prin vasele de sânge rigide. Ca urmare a acestui efort, pot apărea cardiomiopatia hipertrofică (îngroșarea mușchilor inimii), cardiomiopatia dilatativă sau insuficența cardiacă. Pentru a preveni dezvoltarea acestor complicații, medicul cardiolog recomandă urmarea tratamentului antihipertensiv. Schema de tratament poate include betablocante, diuretice, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei sau blocanți ai receptorului aldosteronului.

Complicațiile hipercolesterolemiei sunt prevenite prin regim alimentar și tratament medicamentos cu anumite statine. Aceste medicamente scad nivelul LDL-colesterol, fracțiune a colesterolului ce se depune în interiorul vaselor de sânge și predispune la apariția infarctului miocardic.

Watch on YouTube

Rolul serviciilor medicale în prevenirea bolilor cardiovasculare

Pentru prevenția bolilor cardiace este recomandat consult regulat la medicul de familie. Dacă acesta consideră că există factori de risc pentru boli cardiovasculare, va recomanda analize de sânge, efectuarea unui EKG (electrocardiogramă) și consult la medicul cardiolog.

În cadrul consultului de cardiologie, medicul realizează o ecografie cardiacă pentru a observa dacă pereții inimii sunt îngroșati, dacă există dilatație a cavităților inimii sau dacă există defecte de sept sau ale închiderii valvelor cardiace.

Prevenția afecțiunilor cardiace la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consulturi de cardiologie, de analize de laborator și investigații imagistice amănunțite, efectuate de medici experimentați, pentru screening cardiovascular. De asemenea, pacienții primesc toate recomandările necesare pentru menținerea unui stil de viață activ și sănătos, esențial pentru prevenirea bolilor de inimă.

Atunci când sunt necesare proceduri avansate pentru diagnosticul bolilor cardiovasculare, la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la intervenții avansate, precum coronarografia sau arteriografia periferică, realizate în Laboratorul de Cateterism, dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR