Cum prevenim afecțiunile cardiace
Renunțarea la fumat
Afecțiunile cardiace pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos și echilibrat. Unul dintre cei mai importanți pași în prevenția afecțiunilor cardiovasculare este reducerea fumatului sau renunțarea la fumat. Fumatul are efect pro-inflamator asupra vaselor de sânge, ducând la rigiditatea acestora și provocând hipertensiune arterială.
De asemenea, radicalii liberi rezultați din fumul de țigară cresc riscul de tulburări de coagulare, provocând tromboze sau cheaguri de sânge. Odată cu renunțarea la fumat, riscul cardiovascular începe să scadă către nivelul de bază, iar după un an de abstinență riscul de boli cardiovasculare se reduce la jumătate.
Evitarea sedentarismului
Societatea Europeană și Americană de Cardiologie recomandă evitarea sedentarismului pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Ca metode de prevenție a bolilor cardiovasculare este recomandat efortul fizic moderat, care include mersul pe jos, în jur de 150 de minute cumulate pe săptămână.
Dacă este posibil, în funcție de vârstă și de istoricul personal, este recomandat efortul fizic susținut, care include săptămânal circa 75 de minute de alergare și exerciții pentru tonifierea musculaturii. Activitatea fizică trebuie făcută în mod constant pentru a obține beneficii pentru sănătate, precum normalizarea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și a riscului de diabet zaharat.
Adoptarea unei alimentații sănătoase
O alimentație sănătoasă conține fructe, legume, carne slabă, pește și cereale. Acizii grași trans prezenți în mâncăruri de tip fast-food sau prăjite ar trebui evitați cât mai mult posibil. De asemenea, este recomandată reducerea aportului de sare și zahăr, deoarece sarea în exces poate duce la creșterea tensiunii arteriale, iar excesul de zahăr, la diabet zaharat de tip II. Totodată, consumul excesiv de alcool este nociv pentru sănătate.
Dieta mediteraneană este unul dintre cele mai cunoscute regimuri alimentare cu efecte dovedite în prevenirea bolilor de inimă. În cadrul dietei mediteraneene este încurajat consumul de legume (roșii, morcovi, castraveți), fructe (măr, banană, portocale, struguri), cereale (ovăz, orez brun, porumb), pește bogat în grăsimi bune (somon, ton), fructe de mare, carne slabă (pui, curcan), ouă, nuci, ulei de măsline.
Menținerea unei greutăți corporale normale
Obezitatea este un factor de risc important în bolile de inimă, dar și aceasta poate fi prevenită. Un indice de masă corporală (IMC) peste 25 este corelat cu un nivel crescut al colesterolului, hipertensiune arterială și risc crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Pentru a menține o greutate normală (IMC între 18 și 25), este esențial stilul de viață, care să cuprindă o alimentație sănătoasă și activitate fizică efectuată în mod susținut.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!