Cancerul poate fi prevenit?

Prevenirea cancerului implică adoptarea unor măsuri prin care scade riscul de a dezvolta o afecțiune oncologică. Termenul de „cancer” cuprinde un grup de boli care poate afecta orice țesut sau organ și care afectează femeile și bărbații de toate vârstele, având o incidență în continuă creștere în ultimii ani. La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale complete, prin consultații de specialitate, consiliere privind un stil de viață sănătos, analize, investigații medicale și tratamente pentru scăderea riscului de cancer.

Watch on YouTube

Etiologia cancerului este multifactorială, ceea ce înseamnă că include mai mulți factori, printre care predispoziția genetică, influențele din mediu (expunerea la carcinogeni) și comportamentele la risc. O parte dintre acești factori pot fi eliminați, scăzând semnificativ riscul de a dezvolta o neoplazie.

Factorii de risc pentru cancer ce pot fi preveniți

Prevenția afecțiunilor oncologice este de 3 tipuri:

  • prevenție primară – evitarea apariției bolii prin metode de screening pentru cancer și eliminarea factorilor de risc;
  • prevenție secundară – detectarea bolii în stadiu precoce (premalign) și reducerea progresiei sale;
  • prevenție terțiară – reducerea riscului de complicații și de comorbidități.

În prezent, cele mai frecvente tipuri de neoplazii la bărbați sunt: cancerul de prostată, cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de piele. Pe de altă parte, la femei, cancerele cele mai întâlnite includ: neoplaziile ginecologice (cancer de sân, cancer cervical și cancer ovarian), cancerul colorectal, pulmonar și de piele.

La copii și la tineri, prevalența leucemiilor și a limfoamelor este mai frecventă decât la restul populației, fiind declanșate spontan de anumite mutații genetice, fie ca urmare a expunerii la radiații sau infecției cu virusul Epstein-Barr (limfom Burkitt).

În termeni generali, factorii de risc ce contribuie la apariția neoplasmelor includ:

Cancerele hormonale

Din categoria cancerelor hormonale fac parte cele mai frecvente tipuri de neoplazii respectiv cancerul de prostată la bărbați și cele ginecologice la femei.

Cancerul de prostată apare cu precăderea la bărbații trecuți de 50 de ani și este asociat cu variațiile hormonale specifice andropauzei, dar s-a descoperit și o asociere cu genele BRCA 1 și 2, întâlnite adesea și în cancerul de sân de la femei. În plus, alți factori de risc particulari includ:

La femei, utilizarea de contraceptive orale scade riscul de cancer endometrial, dar crește riscul de cancer de sân. Terapia de substituție hormonală, instalarea menstruației înainte de vârsta de 12 ani și a menopauzei după vârsta de 55 de ani, precum și absența sarcinii (femeile nulipare) sunt factori de risc pentru cancerele de sân și ovarian.

Pe de altă parte, cancerul de col uterin este cauzat de infecția cu HPV (virusul papiloma uman), mai exact de anumite tulpini înalt oncogene (16 și 18), fiind principalul factor de risc în dezvoltarea displaziei cervicale (leziuni premaligne) și, în final, a leziunilor invazive.

Cancerul pulmonar

Legătura dintre fumat (activ sau pasiv) și cancerul pulmonar este binecunoscută de decenii (aproximativ 80% dintre toate tipurile de carcinoame pulmonare au legătură cu fumatul, metaplazia epiteliului respirator fiind o leziune premalignă ominiprezentă la fumători). Numărul de pachete de țigări fumate pe zi și numărul de ani sunt direct proporționali cu creșterea riscului apariției acestei neoplazii.

Expunerea la radon (gaz fără miros sau gust), azbest (duce la azbestoză) sau siliciu (produce silicoză) crește semnificativ riscul de cancer pulmonar. Alți factori de risc includ istoric de expunere la radiații (de exemplu, radioterapie în regiunea toracică), poluarea și prezența unor afecțiuni pulmonare cronice (de exemplu, BPOC).

Cancerul colorectal

Factorii de risc particulari pentru cancerul colorectal includ:

Cancerul de piele

Principalul factor de risc în cancerul de piele este expunerea continuă sau intermitentă la radiații ultraviolete, în special dacă se produc arsuri de piele. Riscul este mai ridicat la persoanele cu pielea deschisă la culoare sau la cele care se bronzează artificial la solar.

Măsuri generale ce ajută la prevenirea cancerului

Prevenirea afecțiunilor oncologice se poate face fie prin screening periodic al persoanelor la risc (cu istoric personal sau familial de neoplasm), fie prin măsuri specifice, în funcție de fiecare tip de neoplazie.

Astfel, prevenția pentru cancer include eliminarea factorilor de risc generali, respectiv:

  • renunțarea la fumat și la alcool;
  • schimbarea locului de muncă dacă implică expunerea la substanțe toxice;
  • scăderea în greutate cu adoptarea unui stil de viață sănătos (consum de fructe, legume, alimente bogate în fibre) și efectuarea periodică de exerciții fizice moderate ca intensitate;
  • schimbarea sau întreruperea medicației hormonale (dacă este posibil);
  • controlul bolilor cronice prin consulturi periodice și respectarea indicațiilor medicului curant.
Watch on YouTube

Diagnostic și tratament pentru afecțiunile premaligne

Majoritatea cancerelor se dezvoltă lent, dintr-o leziune premalignă, care, dacă este descoperită la timp și extirpată, poate duce la vindecare fără sechele. Reducere riscului de cancer se poate face prin depistarea leziunilor premaligne, mai exact prin screening periodic.

Astfel, în prezent, metodele cele mai frecvente de screening includ:

De regulă, tratamentul constă fie în terapie medicamentoasă de inhibiție hormonală în cancerele hormon-dependente (de sân, de prostată), fie în excizie chirurgicală cu margini de siguranță (de exemplu, procedura ERAD în displaziile severe de col uterin).

Prevenirea sau tratarea infecțiilor care pot duce la dezvoltarea cancerelor este o metodă de profilaxie eficientă, iar cel mai notoriu exemplu este vaccinarea anti-HPV cu Gardasil 9 (gratuită în țara noastră la fetele până în 18 ani), care previne majoritatea cancerelor cervicale.

Rezecția polipilor pe cale endoscopică duce la prevenirea cancerului colorectal, iar excizia alunițelor suspecte, ulcerate sau neuniforme poate preveni cancerul de piele.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Prevenirea cancerului la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale performante pentru prevenirea cancerului, prin consultații asigurate de medici experimentați, specializați în ginecologie, dermatologie, urologie, gastroenterologie, pneumologie sau genetică medicală, în funcție de indicație. Consultațiile sunt urmate de analize de laborator și de investigații efectuate cu echipamente de ultimă generație, la recomandarea medicului.

Atunci când este necesar tratamentul pentru unele afecțiuni premaligne, pacienții au acces la proceduri terapeutice moderne, desfășurate în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR. De asemenea, aceștia beneficiază de monitorizare pe termen lung, prin consultații și examinări periodice, de consiliere pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, echilibrat, și primesc toate recomandările necesare pentru reducerea riscului de cancer.

În funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacient în parte, la SANADOR sunt realizate teste genetice pentru cancer, precum testare BRCA. Analizele sunt efectuate în Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR, care dispune de aparatură performantă, iar rezultatele sunt interpretare de medici geneticieni cu vastă experiență.

În cazul în care este descoperit un cancer în urma investigațiilor de rutină, pacienții au acces la metode moderne de tratament, la Centrul Oncologic SANADOR.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR