Factorii de risc pentru cancer ce pot fi preveniți
Prevenția afecțiunilor oncologice este de 3 tipuri:
- prevenție primară – evitarea apariției bolii prin metode de screening pentru cancer și eliminarea factorilor de risc;
- prevenție secundară – detectarea bolii în stadiu precoce (premalign) și reducerea progresiei sale;
- prevenție terțiară – reducerea riscului de complicații și de comorbidități.
În prezent, cele mai frecvente tipuri de neoplazii la bărbați sunt: cancerul de prostată, cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de piele. Pe de altă parte, la femei, cancerele cele mai întâlnite includ: neoplaziile ginecologice (cancer de sân, cancer cervical și cancer ovarian), cancerul colorectal, pulmonar și de piele.
La copii și la tineri, prevalența leucemiilor și a limfoamelor este mai frecventă decât la restul populației, fiind declanșate spontan de anumite mutații genetice, fie ca urmare a expunerii la radiații sau infecției cu virusul Epstein-Barr (limfom Burkitt).
În termeni generali, factorii de risc ce contribuie la apariția neoplasmelor includ:
Cancerele hormonale
Din categoria cancerelor hormonale fac parte cele mai frecvente tipuri de neoplazii respectiv cancerul de prostată la bărbați și cele ginecologice la femei.
Cancerul de prostată apare cu precăderea la bărbații trecuți de 50 de ani și este asociat cu variațiile hormonale specifice andropauzei, dar s-a descoperit și o asociere cu genele BRCA 1 și 2, întâlnite adesea și în cancerul de sân de la femei. În plus, alți factori de risc particulari includ:
La femei, utilizarea de contraceptive orale scade riscul de cancer endometrial, dar crește riscul de cancer de sân. Terapia de substituție hormonală, instalarea menstruației înainte de vârsta de 12 ani și a menopauzei după vârsta de 55 de ani, precum și absența sarcinii (femeile nulipare) sunt factori de risc pentru cancerele de sân și ovarian.
Pe de altă parte, cancerul de col uterin este cauzat de infecția cu HPV (virusul papiloma uman), mai exact de anumite tulpini înalt oncogene (16 și 18), fiind principalul factor de risc în dezvoltarea displaziei cervicale (leziuni premaligne) și, în final, a leziunilor invazive.
Cancerul pulmonar
Legătura dintre fumat (activ sau pasiv) și cancerul pulmonar este binecunoscută de decenii (aproximativ 80% dintre toate tipurile de carcinoame pulmonare au legătură cu fumatul, metaplazia epiteliului respirator fiind o leziune premalignă ominiprezentă la fumători). Numărul de pachete de țigări fumate pe zi și numărul de ani sunt direct proporționali cu creșterea riscului apariției acestei neoplazii.
Expunerea la radon (gaz fără miros sau gust), azbest (duce la azbestoză) sau siliciu (produce silicoză) crește semnificativ riscul de cancer pulmonar. Alți factori de risc includ istoric de expunere la radiații (de exemplu, radioterapie în regiunea toracică), poluarea și prezența unor afecțiuni pulmonare cronice (de exemplu, BPOC).
Cancerul colorectal
Factorii de risc particulari pentru cancerul colorectal includ:
Cancerul de piele
Principalul factor de risc în cancerul de piele este expunerea continuă sau intermitentă la radiații ultraviolete, în special dacă se produc arsuri de piele. Riscul este mai ridicat la persoanele cu pielea deschisă la culoare sau la cele care se bronzează artificial la solar.