Ce este o pompă de insulină?

O pompă de insulină este un dispozitiv medical portabil destinat pacienților cu diabet zaharat insulino-necesitant, care permite o infuzie continuă de insulină în organism, imitând secreția unui pancreas sănătos. La SANADOR, montarea pompei de insulină este realizată de medici foarte bine pregătiți. Programează-te!

Majoritatea pompelor de insulină conțin în ziua de astăzi atașat și un sistem de monitorizare continuă a glicemiei, cu ajutorul căruia pacientul cu diabet poate ajusta ușor necesarul de insulină pe baza valorilor înregistrate ale glicemiei. În acest fel, disconfortul creat de administrarea zilnică a injecțiilor de insulină este evitat, iar cu ajutorul monitorizării continue a valorilor de glucoză din sânge sunt evitate perioadele de hipoglicemie și hiperglicemie.

În prezent, tratamentul diabetului zaharat de tip 1 cu ajutorul pompei de insulină reprezintă standardul de aur, întrucât poate asigura un control optim al glicemiei și un interval de timp mai mare în normoglicemie, ceea ce crește calitatea vieții pacientului cu diabet și scade riscul dezvoltării unor complicații specifice bolii.

  • 021 9699 Programează-te!

Tipuri de pompă de insulină

În funcție de design, există două tipuri de pompe de insulină: cu cateter (cu fir) sau fără cateter, de tip patch. Ambele tipuri de pompe furnizează insulină subcutanat (sub piele) printr-un mic tub de câțiva milimetri din plastic, numit canulă de perfuzie, care trebuie schimbat la fiecare 2-3 zile și mutat de fiecare dată într-un alt loc. Schimbarea canulei se recomandă pentru prevenția reacțiilor adverse ale injectării subcutante ale insulinei, de tipul iritațiilor locale sau de tipul lipohipertrofiei (dezvoltarea unor noduli mici grăsoși subcutanați, ce împiedică furnizarea adecvată a insulinei).

Fiecare tip de pompă prezintă diferite avantaje și dezavantaje, astfel:

  • Pompa de insulină cu cateter – canula este conectată la pompă printr-un tub extern mai lung, numit cateter; aceste tipuri de pompe se pot purta atașate la curea, în buzunar, pe sub haine sau pot fi ținute în mână; toate informațiile și setările pot fi controlate direct de pe display-ul pompei, însă, ca dezavantaj, acest tip de pompă poate fi incomodă pentru unii pacienți, din cauza vizibilității firului și din cauza riscului de întrerupere, cudare, sau deteriorare a acestuia, fiind necesară înlocuirea sa;
  • Pompă tip patch – acest tip de pompă se poate atașa direct la piele și se controlează printr-un dispozitiv separat, similar unei telecomenzi; pompa tip patch este mai comodă de utilizat și mai discretă, însă trebuie schimbată la fiecare 2-3 zile, fiind destinată pentru unică folosință; dezavantajul acestei pompe este reprezentat de prețul mai ridicat și de capacitatea redusă a rezervorului de insulină, necesitând schimbări mai frecvente.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și dedicați. Programează-te!

Cum funcționează o pompă de insulină?

Pompele de insulină pot imita secreția fiziologică de insulină a pancreasului sănătos în 2 feluri:

  • prin furnizarea continuă de doze mici de insulină (insulină bazală) – în mod normal, pancreasul secretă cantități mici de insulină pe tot parcursul zilei; această secreție, numită secreție bazală sau de fond, se poate modifica pe parcursul zilei, în funcție de necesarul fiecărui pacient; de exemplu, secreția de insulină este mai mare dimineața, deoarece în acel moment al zilei se secretă mai mult cortizol, hormon ce are ca efect creșterea glicemiei; aceste rate bazale de insulină pot fi adaptate și programate în funcție de variațiile glicemiei, ce pot fi influențate de rutina zilnică a pacientului, de perioadele de stres, menstruație sau activitatea fizică desfășurată; cu ajutorul acestei funcții, pompele de insulină permit menținerea unor valori constante și adaptate ale glicemiei în perioadele dintre mese, precum și pe tot parcursul zilei;
  • prin furnizarea unor bolusuri de insulină – bolusurile reprezintă cantități suplimentare de insulină cu acțiune rapidă, care se eliberează pentru a acoperi necesarul crescut de insulină în urma aportului de carbohidrați din timpul mesei, sau pentru a corecta un nivel crescut al glicemiei la un moment dat; pompele de insulină pot calcula necesarul de insulină la o masă pe baza cantității de carbohidrați și a valorilor glicemiei la momentul respectiv.

Când este necesar un sistem de monitorizare continuă a glicemiei?

Pacienții cu diabet zaharat prezintă niveluri crescute ale glucozei în sânge, motiv pentru care aceștia trebuie să verifice constant valorile glicemiei. Acest lucru se face, de obicei, prin prelevarea unei picături de sânge prin înțeparea degetului și testarea acestuia cu ajutorul unui glucometru. Un sistem de monitorizare continuă a glicemiei înlătură nevoia acestor înțepături multiple, datorită senzorului special inserat direct sub piele, care măsoară constant (la fiecare 5 minute) nivelul de glucoză din lichidul interstițial. Informațiile pot fi apoi verificate pe un dispozitiv special sau pe o aplicație mobilă. De asemenea, se pot seta alarme speciale, care să notifice pacientul atunci când nivelurile glicemiei sunt prea mari sau prea mici. 

O pompă de insulină cu senzor de glicemie poate fi utilă în cazul acelor categorii de pacienți cu diabet zaharat care:

  • doresc să crească intervalul de timp petrecut în normoglicemie;
  • prezintă dificultăți în atingerea valorilor normale ale glicemiei utilizând injecțiile cu insulină;
  • pacienți care prezintă o variabilitate diurnă crescută a valorilor glicemiei;
  • pacienții care prezintă episoade frecvente de hipoglicemie;
  • pacienți cu un stil de viață haotic;
  • pacienți cu un program dezorganizat al meselor;
  • pacienți cu fenomen tip Dawn, care prezintă valori mari ale glicemiei în intervalul de timp dintre 4 și 8 dimineața.
  • La SANADOR beneficiezi de consultații de nutriție, diabet și boli metabolice asigurate de medici foarte bine pregătiți. Programează-te!

Avantajele pompei de insulină

O pompă pentru diabetprezintă nenumărate avantaje pentru pacientul cu diabet zaharat insulino-necesitant, deoarece:

  • Permite monitorizarea continuă a valorilor glicemiei, fiind utilă mai ales în cazul pacienților care prezintă variabilitate crescută a nivelurilor de glucoză din sânge; curba valorilor glicemiei poate fi accesată și urmărită oricând printr-o aplicație instalată pe telefonul mobil;
  • Creșterea intervalului în care valorile glicemiei sunt normale (creșterea intervalului de timp petrecut în normoglicemie);
  • Infuzia continuă de insulină cu ajutorul pompei mimează secreția fiziologică a acestui hormon, care este continuă pe parcursul zilei, în contrast cu administrarea insulinei sub forma de 2-3 injecții zilnice;
  • Permite ajustarea zilnică a nivelurilor de insulină, în funcție de mese, obiceiuri zilnice, nivelul de activitate fizică etc.;
  • Setarea unor alerte din aplicație pentru hipoglicemii și hiperglicemii, ceea ce permite evitarea reacțiilor adverse asociate cu aceste dezechilibre și tratarea promptă a acestora prin ajustarea rapidă a valorilor de insulină;
  • Înlătură necesitatea administrării injecțiilor zilnice de insulină, fiind o metodă mai confortabilă și mai puțin dureroasă pentru pacient;
  • Accesul rapid la informațiile înregistrate pe o aplicație mobilă, care pot fi descărcate și furnizate medicului endocrinolog, ceea ce permite monitorizarea evoluției diabetului și adaptarea periodică a tratamentului.

Cum se montează o pompă de insulină?

Pompa de insulină cu cateter este un dispozitiv mic, de mărimea unui telefon mobil sau a unui pachet de cărți de joc, format din:

  • Un ecran de tip display, ce permite vizualizarea datelor și modificarea setărilor;
  • Rezervor pentru insulină, de capacități diferite, în funcție de producător; acesta se va schimba cam o dată la 2-3 zile, în funcție de necesarul de insulină;
  • Un mic tub de plastic (canula), care se inseră subcutanat;
  • Tubulatura (cateterul) și canula de infuzie – canula se atașează în țesutul subcutanat (sub piele) cu ajutorul unui ac (care se poate înlătura după aplicare, rămânând doar canula pe loc) și se acoperă cu bandă adezivă, pentru a nu se detașa de la nivelul inserției; setul de infuzie se poate monta oriunde la nivelul brațului, abdomenului, pe șold, fese sau coapse; seturile de infuzie și cateterul se vor schimba odată cu rezervorul de insulină, însă pompa în sine rămâne pe loc pentru mai mulți ani, putând fi atașată la curea sau purtată în buzunar.

Pompa de insulină de tip patch este formată dintr-un rezervor de insulină și o canulă de infuzie, care se atașează direct la piele. Patch-ul de insulină sau „pod-ul” este un dispozitiv mic de unică folosință, asemănător unui plasture, ce necesită înlocuire la fiecare 2-3 zile sau atunci când rezervorul de insulină se golește.

Înainte de aplicarea patch-ului, se va încărca rezervorul de insulină, iar apoi se va atașa pompa la nivelul pielii cu ajutorul adezivului. Mai departe, se va apăsa un buton care va activa un ac, cu ajutorul căruia canula se va insera la nivelul pielii. După activare, acul se va retrage automat în interiorul pompei și canula va rămâne pe loc.

O pompă de insulină cu senzor va necesita aplicarea separată a senzorului de monitorizare continuă a glicemiei. Senzorul se poate fixa subcutanat, la nivelul brațului, sau abdomenului.

  • Pompa cu insulină este foarte utilă în tratamentul diabetului. Programează-te!

Recomandări pentru persoanele care folosesc o pompă de insulină

Pentru a putea beneficia de toate avantajele pe care le implică utilizarea unei pompe de insulină, pacienților li se recomandă să:

  • Fie atenți la tubulatura pompei, în cazul utilizării pompelor cu catater atașat; acestea se pot cuda sau bloca temporar, ceea ce poate împiedica infuzia insulinei la locul de inserție a canulei;
  • Să schimbe constant locul de inserție al canulei, pentru a evita reacțiile adverse locale determinate de administrarea subcutanată a insulinei;
  • Să aibă la îndemână insulină injectabilă (tip pen sau seringă preumplută) atunci când pleacă de acasă, pentru situațiile în care pompa se defectează;
  • Să contacteze rapid producătorul pompei de insulină atunci când întâmpină dificultăți de utilizare sau în caz de defecțiune a pompei.
  • Medicii SANADOR îți oferă toate recomandările de care ai nevoie. Programează-te!

Montarea pompei de insulină la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu diabet beneficiază de consultații asigurate de medici diabetologi experimentați, care asigură tratament modern și consiliere nutrițională. Atunci când medicii consideră pompa de insulină o opțiune de tratament viabilă pentru tratament, montarea acesteia se face în cele mai bune condiții la SANADOR. Pacienții primesc toate informațiile pentru utilizarea corectă a pompei și recomandări pentru îmbunătățirea stilului de viață, pentru un management cât mai bun al diabetului.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR