Tratament
Tratamentul polipozei colonice are două direcții de acțiune. Pe de o parte, este vorba despre cazurile în care chirurgia colorectală minim invazivă se impune și poate reprezenta singurul tratament, în lipsa recidivelor. Pe de altă parte, monitorizarea este o parte importantă a tratamentului, prin faptul că ajută la gestionarea pe etape a cazului, oferind posibilitatea de a lua decizia terapeutică potrivită pentru fiecare moment al evoluției bolii.
Chirurgie colorectală minim invazivă
În funcție de particularitățile cazului, medicul curant poate să decidă în favoarea efectuării unei intervenții de chirurgie laparoscopică, prin câteva incizii mici. Avantajele chirurgiei minim invazive includ spitalizare mai scurtă și recuperare mai rapidă.
Astfel, se pot realiza mai multe tipuri de intervenții chirurgicale la nivelul colonului:
- Colectomie subtotală cu anastomoză ileorectală – intervenție în urma căreia rectul este păstrat;
- Proctocolectomie totală cu ileostomă terminală – intervenție prin care colonul și rectul sunt îndepărtate și este creată o deschidere la piele (ileostomă), de obicei în partea dreaptă a abdomenului;
- Proctocolectomie totală cu anastomoză ileoanală – intervenție prin care colonul și rectul sunt îndepărtate, iar o parte a intestinului subțire este atașată la rect.
Monitorizare
Tratamentul chirurgical nu are viză curativă pentru polipoza adenomatoasă familială. Polipii pot apărea în continuare la nivelul colonului rămas după intervenție, la nivelul stomacului sau duodenului. În funcție de numărul și dimensiunea polipilor, îndepărtarea lor endoscopică poate fi insuficientă pentru a reduce riscul de cancer. În plus, poate fi necesară reintervenția chirurgicală.
Va fi necesară monitorizare periodică (însoțită eventual de tratament) pentru complicațiile polipozei adenomatoase familiale care pot apărea după tratamentul chirurgical. În funcție de istoricul medical și de tipul de tratament chirurgical care s-a efectuat, screening-ul poate să includă:
În funcție de rezultatul screening-ului, medicul curant poate recomanda tratamente adiționale pentru eventualele tratamente ale altor afecțiuni survenite:
- Polipi duodenali și periampulari: medicul curant îți poate recomanda tratament chirurgical pentru îndepărtarea porțiunii superioare a duodenului (duoden și ampulă), pentru că această localizare a polipilor implică un potențial crescut de progresie a bolii spre cancer;
- Tumori fibromatoase: pot fi recomandate o serie de medicamente, inclusiv antiinflamatorii nesteroidiene, antiestrogenice și chimioterapice; în anumite cazuri, poate fi necesar tratamentul chirurgical;
- Osteoame: aceste tumori noncanceroase ar putea fi îndepărtate pentru ameliorarea simptomatologiei sau din motive estetice.