Ce sunt polipii gastrici?

Polipii gastrici sunt proliferări anormale de celule, care își au originea în straturile mucos sau submucos ale peretelui gastric. Peretele stomacului este format din mai multe învelișuri: mucoasa gastrică, submucoasa, tunica musculară și tunica seroasă sau adventice.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Un polip gastric este frecvent asimptomatic și poate fi descoperit incidental, în cadrul unor investigații efectuate pentru alte acuze, de exemplu în timpul unei endoscopii digestive superioare. Acești polipi gastrici sunt, în majoritatea cazurilor, formațiuni de tip benign, însă anumite tipuri prezintă risc crescut de progresie către o formațiune canceroasă, prin urmare cresc riscul de cancer gastric.

Tipuri de polipi la stomac

Există multiple subtipuri de polipi la stomac. Cele mai frecvente 3 tipuri sunt:

  • Polipi ale glandelor fundice – acesta este cel mai frecvent subtip de polip gastric și prezintă un risc scăzut de progresie către cancer. De obicei, atunci când se realizează o endoscopie, se observă mai mulți astfel de polipi (polipoză gastrică), care provin dintr-o proliferare a celulelor din regiunea fundică a stomacului și se asociază frecvent cu consumul de inhibitori de pompă de protoni și cu polipoza adenomatoasă familială, o afecțiune ce implică un risc ridicat de cancer de colon.
  • Polipi gastrici hiperplastici – reprezintă al doilea cel mai frecvent subtip de polipi gastrici, care se pot regăsi oriunde la nivelul stomacului, de obicei în jurul unei formațiuni ulceroase gastrice. Apar la pacienți cu istoric de afecțiuni inflamatorii ale mucoasei gastrice, de tipul infecției cu Helicobacter pylori, gastrită cronică, ulcer gastric sau anemie pernicioasă. Acești polipi prezintă, de asemenea, un risc scăzut de transformare canceroasă, dar prezența acestora poate indica un risc crescut de malignitate în regiunile afectate de gastrită cronică și, din acest motiv, se recomandă biopsierea zonelor de stomac din jurul acestor polipi.
  • Polipi adenomatoși – acești polipi stomacali se dezvoltă, cel mai adesea, la nivelul porțiunii antrale gastrice și prezintă cel mai mare risc de transformare malignă. Descoperirea unui polip gastric de tip adenomatos se asociază cu risc crescut de dezvoltare neoplazică și la nivel intestinal și, din acest motiv, odată descoperit un astfel de polip este de recomandată excizia.

Cauze și factori de risc

Polipii gastrici se dezvoltă, de obicei, în urma unor agresiuni asupra învelișului mucos al stomacului. Vârsta înaintată poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea polipilor gastrici, întrucât aceștia apar frecvent la persoanele de peste 65 de ani. De asemenea, fumatul poate crește riscul de dezvoltare a afecțiunilor inflamatorii gastrice și a polipilor stomacali.

Există câteva afecțiuni care se asociază cu un risc crescut de dezvoltare a polipilor gastrici:

  • Infecția cu Helicobacter pylori – se asociază cu formarea polipilor hiperplastici și cu formarea de ulcere gastrice, dacă infecția este lăsată netratată timp de mai mulți ani;
  • Gastrita cronică/gastrită atrofică;
  • Ulcerul gastric;
  • Utilizarea inhibitorilor de pompă de protoni pentru afecțiuni precum gastrita sau boala de reflux gastroesofagian;
  • Sindromul Gradner;
  • Polipoza adenomatoasă familială – pacienții cu această afecțiune de cauză genetică pot prezenta polipi gastrici și intestinali la o vârstă mai tânără. În cazul lor, este indicat un consult de genetică medicală.

Semnele și simptomele provocate de polipii gastrici

De cele mai multe ori, polipii gastrici sunt asimptomatici, fiind descoperiți întâmplător, în timpul unei endoscopii digestive. Totuși, uneori polipii pot să provoace anumite manifestări clinice, printre care se numără:

  • Dispepsie – disconfort abdominal însoțit de balonare, greață, eructații postprandiale (după masă);
  • Dureri epigastrice de tipul arsurilor;
  • Sațietate precoce după masă;
  • Vărsături – acestea pot apărea în cazul polipilor de dimensiuni mari, care blochează calea de evacuare a conținutului gastric la nivelul intestinului;
  • Anemie – se dezvoltă în cazul sângerărilor cronice la nivelul polipilor sau de la nivelul ulcerelor gastrice, în jurul cărora se pot dezvolta polipii hiperplastici;
  • Melenă – scaun negru, din cauza prezenței de sânge oxidat, semn care sugerează o sângerare la nivelul tractului digestiv superior, ce poate avea ca sursă un polip gastric;
  • Scădere în greutate – acest semn poate sugera dezvoltarea unui cancer.

Investigații pentru diagnostic

Diagnosticul polipilor gastrici se realizează în timpul endoscopiei, procedura în timpul căreia medicul gastroenterolog introduce un tub flexibil prin cavitatea bucală și îl avansează până la nivelul stomacului. Acest tub este prevăzut cu o cameră video la capăt, cu ajutorul căreia sunt înregistrate și difuzate pe un monitor imagini în timp real cu interiorul cavității gastrice. Această metodă vizualizează cu acuratețe formațiunea polipoidă și are avantajul de a putea preleva celule de la nivelul acesteia, prin biopsie.

Este de recomandat ca orice polip descoperit la nivelul stomacului să fie biopsiat și examinat din punct de vedere al criteriilor de benignitate/malignitate. Odată extrase, celulele polipului vor fi examinate la microscop, pentru a determina riscul de progresie spre cancer.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Metode de tratament pentru polipii la stomac

Polipii a căror biopsie arată criterii de benignitate nu necesită niciun tratament, ci doar monitorizare endoscopică periodică. Polipii gastrici de dimensiuni mari (peste 1 centimetru), polipii adenomatoși și polipii asociați cu polipoza adenomatoasă familială necesită excizie (eliminare), pentru că implică un risc crescut de transformare malignă.

Tratamentul polipilor gastrici se realizează prin rezecție endoscopică a mucoasei, o procedură minim invazivă, realizată în timpul unei endoscopii obișnuite. În timpul acesteia, medicul introduce un ac prin intermediul endoscopului, prin care injectează un lichid la baza polipului, pentru a reliefa mucoasa gastrică din jurul acestuia. Mai departe, o ansă de tip metalic amplasată sub formă de buclă la baza polipului va transmite curent electric, astfel separându-se polipul de țesutul sănătos din jur.

Polipul rezecat va fi extras și trimis către Laboratorul de Anatomie Patologică, pentru examenul histopatologic. După rezecția polipului pe cale endoscopică, medicul va recomanda o cură de inhibitori de pompă de protoni pentru aproximativ 4-8 săptămâni, pentru a scădea aciditatea gastrică și a facilita vindecarea mucoasei din jur.

În cazul în care este prezentă gastrită, asociată infecției cu H. Pylori, medicul va recomanda tratament antibiotic. Tratarea infecției poate determina regresia polipilor și poate scădea riscul de reapariție a acestora.

Regim alimentar pentru polipii gastrici

Pentru a reduce riscul de dezvoltare a polipilor gastrici, sunt recomandate anumite modificări în dietă și în stilul de viață:

  • Limitarea consumului de alcool;
  • Oprirea fumatului;
  • Evitarea alimentelor iritante pentru mucoasa gastrică, precumcafeaua, băuturile acidulate, alimentele fierbinți sau picante;
  • Limitarea aportului de grăsimi;
  • Un aport crescut de alimente bogate în vitamina C și carotenoizi;
  • Creșterea aportului de fibre din alimentație (fructe, legume, cereale integrale).
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul și tratamentul polipilor gastrici la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații asigurate de medici gastroenterologi cu înaltă pregătire profesională și cu experiență îndelungată în diagnosticul și tratamentul polipilor gastrici. Aceștia dispun de echipamente medicale avansate, dotate cu tehnologie de ultimă oră, pentru investigațiile endoscopice necesare stabilirii unui diagnostic rapid și precis.

Astfel, endoscopiile digestive necesare pentru diagnosticul și tratamentul minim invaziv al polipilor la stomac se pot realiza în cele mai bune condiții de confort și siguranță la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca. Procedurile se realizează sub anestezie, cu suport permanent din partea medicilor ATI și cu ajutorul celor mai avansate echipamente medicale disponibile în prezent, precum turnurile de endoscopie 3D 4K Olympus X1, dotate cu mai multe tipuri de sonde. Intervențiile se pot desfășura în ambulatoriu sau cu spitalizare de zi, astfel încât pacienții se pot întoarce repede la activitățile zilnice.

Programează-te!

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR