Ce sunt polipii endometriali?

  • Polipii endometriali pot provoca simptome supărătoare. Vino la SANADOR!

Un polip endometrial reprezintă o proliferare celulară atașată de peretele uterin. Se mai numește și polip uterin, întrucât celulele proliferate provin din stratul intern al uterului (endometrul). Majoritatea polipilor sunt tumori uterine benigne, însă nu este exclus ca, în unele cazuri, aceștia să prezinte modificări precanceroase. 

Endometrul reprezintă stratul cel mai intern al peretelui uterin. În structura sa se regăsesc, în principal, glande endometriale și vase sanguine. Endometrul este format din două straturi, unul bazal, mai profund și altul funcțional, mai superficial. Stratul superficial suferă modificări de-a lungul unui ciclu menstrual și este cel care este eliminat în perioada de menstruație, împreună cu glandele endometriale și vasele sanguine din structura sa, determinând sângerarea caracteristică. 

Un polip de endometru poate avea dimensiuni variate, de la câțiva milimetri până la câțiva centrimetri. De asemenea, nu este exclus ca în cavitatea uterină să regăsim nu unul, ci mai mulți polipi endometriali. Aceștia pot fi pediculați, atașați de peretele uterin printr-o prelungire (pedicul) cu bază îngustă, care le permite alunecarea în cavitatea uterină, sau pot fi atașați de uter printr-o bază largă, situație în care vorbim despre un polip sesil.

Factorii de risc pentru polipii endometriali

Polipii uterini se pot regăsi la femei aflate atât în perioada reproductivă, cât și în perioada postmenopauzală. Totuși, cel mai frecvent îi întâlnim la femeile de 40-50 ani, aflate în perioada premergătoare menopauzei (perimenopauza), din cauza fluctuațiilor hormonale specifice și foarte rar la femeile de vârste sub 20 de ani.

Se consideră că polipii endometriali sunt estrogen-dependenți, adică se dezvoltă sub influența unei cantități crescute de estrogen la nivelul organismului. Factorii de risc sub acțiunea cărora se pot dezvolta polipii uterini sunt reprezentați de:

  • Obezitate – țesutul adipos este bogat în hormoni estrogeni;
  • Terapia cu Tamoxifen – acesta este un medicament folosit în terapia cancerului de sân, care are efect de stimulare a receptorilor endometriali pentru estrogen;
  • Terapia hormonală cu estrogeni pentru simptomatologia din perimenopauză;
  • Inflamația endometrului;
  • Hipertensiunea arterială.          
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Semne și simptome ale polipilor uterini

Un polip al uterului este, în majoritatea cazurilor, o leziune asimptomatică. Atunci când devine simptomatic, cel mai frecvent pacienta se va prezenta la medic din cauza sângerărilor vaginale anormale, cum ar fi:

  • Sângerări vaginale în perioada de menopauză;
  • Metroragie/Sângerări între menstruații (intermenstruale) în timpul perioadei fertile (spotting);
  • Sângerări menstruale abundente;
  • Sângerări vaginale în timpul sau la finalul contactului sexual.

Polipii endometriali se mai pot manifesta prin:

  • Cicluri menstruale neregulate, imprevizibile;
  • Infertilitate – imposibilitatea de a obține o sarcină sau de a duce o sarcină la termen; acest lucru apare atât din cauza fluctuațiilor hormonale, cât și prin obstruarea orificiilor naturale ale uterului în cazul în care polipul crește foarte mult în dimensiuni sau prolabează la nivelul cavității.

Durerea nu este un simptom obișnuit în cazul polipilor endometriali. Rareori, cei de dimensiuni foarte mari pot determina dureri surde la nivelul abdomenului sau în zona joasă a spatelui, similare crampelor menstruale.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnosticul polipilor endometriali

Abordarea diagnostică va include, pentru început, un examen standard ginecologic. Acesta va include și prelevarea de celule pentru frotiul Babeș Papanicolau. Mai departe, medicul ginecolog va apela la una sau mai multe dintre următoarele investigații:

  • Examinarea ecografică transvaginală – este o procedură neiradiantă, nedureroasă, ce se poate folosi și la femeile însărcinate; sonda ecografică este introdusă prin vagin, de unde și denumirea de „transvaginală”; prin emiterea de ultrasunete permite vizualizarea uterului și a conținutului acestuia; această tehnică oferă imagini de înaltă calitate a tuturor structurilor genitale feminine; polipul va fi evidențiat ca o zonă îngroșată a endometrului;
  • Histerosonografia – este varianta de ecografie transvaginală îmbunătățită prin introducerea unei soluții saline în interiorul cavității uterine printr-un tub la nivelul vaginului și cervixului; această tehnică determină expansionarea cavității uterine, ceea ce rezultă într-o rezoluție superioară a imaginii ecografice;
  • Histeroscopia – această metodă presupune introducerea unu tub lung, flexibil, prevăzut cu o lumină în capăt – histeroscopul; acesta se introduce prin vagin și cervix la nivelul cavității uterine; imaginile sunt înregistrate cu ajutorul unei camere video montate la celălalt capăt al endoscopului și se transmit pe un monitor; tehnica permite explorarea întregii cavități uterine și vizualizarea potențialelor leziuni;
  • Chiuretaj de polip endometrial – cu ajutor instrumentelor de chiuretaj se poate preleva țesut de la nivelul cavității uterine, ce poate fi trimis pentru diagnosticul histopatologic al polipului (în scopul evidențierii caracterului canceros al leziunii).

Tratamentul pentru polipii uterini

  • Vino la SANADOR pentru un tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Există mai multe variante de abordare terapeutică în cazul polipilor endometriali, în funcție de dimensiunea acestora, simptomatologie sau riscul de dezvoltare a cancerului.

  • Abordarea de tip expectativ (“watchful waiting” sau așteptare atentă) – implică simpla monitorizare periodică a polipului; se preferă pentru polipii care nu determină simptome și nu au risc canceros; aceștia pot să dispară de la un control la altul, fără nicio intervenție terapeutică;
  • Terapie medicamentoasă – se pot administra medicamente pe bază de progesteron pentru a echilibra fluctuațiile hormonale;
  • Excizia chirurgicală a polipului – se poate realiza prin aceleași metode utilizate și în diagnostic, în cadrul histeroscopiei sau a chiuretajului uterin; atunci când polipul conține celule canceroase se va exciza (elimina) întreg uterul, în cadrul intervenției de histerectomie.

Recuperarea după excizia unui polip endometrial poate dura până la două săptămâni în cazul exciziei simple a polipului, sau până la 4-6 săptămâni atunci când se efectuează histerectomie. Pacientele pot resimți un ușor disconfort sau o ușoară durere după intervenție, care se poate ameliora prin administrarea de medicație analgetică și antiinflamatoare. Ciclurile menstruale se vor normaliza după excizia polipului endometrial, în timp ce în cazul histerectomiei vor dispărea complet.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR